Założyłam ten temat, ponieważ zauważyłam na forum pewną nierównowagę. Jest tu mnóstwo negatywnych wypowiedzi na temat Świadków Jehowy i ich organizacji, a bardzo niewiele jest wypowiedzi pozytywnych.
A przecież nie jest tak, że wszyscy Świadkowie są źli. Powiem więcej - uważam, że w większości to dobrzy ludzie.
Proponuję więc forumowiczom zabawę: 1 WADA - 2 ZALETY.
Czyli każdy może tu pisać o wszystkich wadach Świadków, ale jednocześnie musi podać też zalety - na każdą wpisaną wadę co najmniej 2 zalety. Czyli jak ktoś tu wpisze 100 wad, to musi dopisać co najmniej 200 zalet.
Wiem, że zabawa jest bardzo trudna, bo jak się patrzy na kogoś tylko przez czarne okulary, to pozytywów się nie dostrzega. Możliwe, że nikt się nie odważy tego wątku rozwinąć. Ale zapraszam.
Chciałabym żeby był tu obiektywny obraz Świadków, uwzględniający nie tylko ich wady, ale również zalety.
Ja zaczynam. Ponieważ zalety pierwsze przyszły mi do głowy, więc:
1) Świadkowie nie palą papierosów - moim zdaniem to bardzo duża zaleta, bo nie zatruwają swojego organizmu ani organizmów innych osób. Poza tym oszczędzają duzo pieniędzy, które mieliby wydać na papierosy. (Możliwe oczywiście, ze jakiś 1% pali w ukryciu - np. nastolatki chcące posmakować dobroci świata
)
2) Świadkowie nie idą do wojska, nie idą na wojny i nie zabijają innych ludzi