Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pamiątka - kiedy nowe światło?  (Przeczytany 28266 razy)

Offline Dietrich

Odp: Pamiątka - kiedy nowe światło?
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Luty, 2016, 19:06 »

Ja zawsze zwracałem uwagę na to, że jest napisane "powinien" a to nie znaczy, że MUSI!, czyli nie ma zakazu noszenia brody czy kilkudniowego zarostu.
Na ten argument wymyślili kiedyś z obwodowym inny, że nie jest w Polsce przyjęty kulturowo zwyczaj noszenia brody, co jest bzdurą bo wielu mężczyzn ma brodę.
Co do wąsów to nikt nikomu nie robił nigdy problemów, ale zwracali uwagę, że powinien być zadbany i starannie przystrzyżony.
Czysta głupota jak dla mnie.
Nie potrafię doszukać się logiki w tych ich argumentach.

Bo w tym nie ma logiki, tylko chęć pokazania, że się ma więcej niż inni do powiedzenia, oraz że się posiada w organizacji władzę. Obojętnie, czy chodzi o brodę, nakaz noszenia marynarki oraz krawata przy 30 stopniowym upale czy inne takie.  Nieważne, że jest to poparte argumentami z księżyca. Odpowiedź jest zawsze taka sama: nie doceniasz postanowień 'teokratycznych' i brakuje ci pokory. Zatem na przywilej się nie nadajesz i kropka.

Offline dziewiatka

« Odpowiedź #61 dnia: 25 Luty, 2016, 08:48 »
Broda jest dozwolona mam list z 1995 roku .Jest to odpowiedz na pytanie bezpośrednio skierowana do brata.Nie ma przeszkód by brat z brodą brał udział w szkole.Mogą być przeszkody w tak zwanych specjalnych przywilejach i o tym decyduje grono.Co do wskazówki o starannym goleniu ,nie podano tam co oznacza staranne ogolenie się.Ja się ostrzygę maszynką nastawię ją na 3 .

Offline ExSJMario

« Odpowiedź #62 dnia: 25 Luty, 2016, 09:31 »
Broda jest dozwolona mam list z 1995 roku .Jest to odpowiedz na pytanie bezpośrednio skierowana do brata.Nie ma przeszkód by brat z brodą brał udział w szkole.Mogą być przeszkody w tak zwanych specjalnych przywilejach i o tym decyduje grono.Co do wskazówki o starannym goleniu ,nie podano tam co oznacza staranne ogolenie się.Ja się ostrzygę maszynką nastawię ją na 3 .
Możesz wrzucić ten list???
"Człowiek zostaje przyjęty do kościoła za to w co wierzy, a wykluczony za to, co wie" - Mark Twain

Offline Tadeusz

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2703
  • Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane...
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Luty, 2016, 10:37 »
Bo w tym nie ma logiki, tylko chęć pokazania, że się ma więcej niż inni do powiedzenia, oraz że się posiada w organizacji władzę. Obojętnie, czy chodzi o brodę, nakaz noszenia marynarki oraz krawata przy 30 stopniowym upale czy inne takie.  Nieważne, że jest to poparte argumentami z księżyca. Odpowiedź jest zawsze taka sama: nie doceniasz postanowień 'teokratycznych' i brakuje ci pokory. Zatem na przywilej się nie nadajesz i kropka.

Każda władza deprawuje. A im większa, tym bardziej deprawuje. A jeszcze warto zauważyć, że tzw. "władza nad duszami" jest największą z możliwych  :-\

Mam jeszcze jedno pytanie, wynikające z obserwacji:
Widziałem kilka dni temu u znajomych na wsi "nalot" ŚJ. Oni to nazywają głoszeniem grupowym. Ale zauważyłem, że są dość swobodnie ubrani! Tzn. niektórzy mieli spodnie narciarskie, kobiety były też w grubych spodniach. Z tego co się orientuję, to chyba mają oni obowiązek noszenia garniturów (mężczyźni) i spódnic/sukienek (kobiety) kiedy wyruszają głosić? Czy taki nakaz istnieje? Nawet przy dużym mrozie? Albo jak piszecie z kolei w upale garnitur? U mnie w mieście latem widzę ich bez marynarek ale zawsze pod krawatem. Upoceni, czerwoni na twarzy, przy ponad 30-stopniowym upale  :-\
Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane i będzie miał w nadmiarze; ktokolwiek zaś nie ma, temu również to, co ma, zostanie odebrane.

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Luty, 2016, 10:59 »
Każda władza deprawuje. A im większa, tym bardziej deprawuje. A jeszcze warto zauważyć, że tzw. "władza nad duszami" jest największą z możliwych  :-\

Mam jeszcze jedno pytanie, wynikające z obserwacji:
Widziałem kilka dni temu u znajomych na wsi "nalot" ŚJ. Oni to nazywają głoszeniem grupowym. Ale zauważyłem, że są dość swobodnie ubrani! Tzn. niektórzy mieli spodnie narciarskie, kobiety były też w grubych spodniach. Z tego co się orientuję, to chyba mają oni obowiązek noszenia garniturów (mężczyźni) i spódnic/sukienek (kobiety) kiedy wyruszają głosić? Czy taki nakaz istnieje? Nawet przy dużym mrozie? Albo jak piszecie z kolei w upale garnitur? U mnie w mieście latem widzę ich bez marynarek ale zawsze pod krawatem. Upoceni, czerwoni na twarzy, przy ponad 30-stopniowym upale  :-\
W latach szkolnych, przyjeżdżając właśnie ze szkoły prosto na zebranie godz.17:00- 18:00 (bez obiadu, głodna, po zjedzeniu kilku kanapek w szkole, często z bolącym i burczącym z głodu brzuchem) byłam na zebraniach w spodniach, były małe uwagi ale nie naciskano na mnie, bo nie byłam wtedy jeszcze ochrzczona.
Już po chrzcie w innym zborze, razu jednego przyszłam na zebranie w spodniach, zima, siarczysty mróz,  gdzieś minus 25 stopni, akurat miałam problemy bolącymi nerkami i za te spodnie miałam rozmowę - upomnienie ze starszym. Dla mnie było ważne być na tym zebraniu, ale też miałam prawo zadbać o siebie, aby choroba się nie pogorszyła. W pewnym okresie życia odwiedził nas brat mieszkający w Niemczech, powiedział, że tam na salę królestwa siostry przychodzą normalnie, zwyczajnie w spodniach.
Inna sprawa, córka dziewczynka 3 letnia (4, 5, 6 letnia) często kilka miesięcy w roku mająca wizytę pogotowia ratunkowego, z zastrzykiem ratującym życie, potem jej dochodzenie do zdrowia tygodniami  i co? nawet temu dziecku kazano chodzić na zebrania w spódniczce ZIMĄ !!
Żeby nie narażać jej na utratę zdrowia jako matka uważałam, że będzie jezdziła na zebrania w spodniach, a z sobą brałam do siateczki spódniczkę i córkę przebierałam. Miałyśmy obie tego cyrku dość.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty, 2016, 11:04 wysłana przez od-nowa »

Offline Tadeusz

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Luty, 2016, 11:03 »
Aż mną zatrzepało kiedy czytam Twoje słowa  ;D
Przecież to fanatyzm na równi z tym islamskim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co następne? Oblewanie kwasem za wyzywający makijaż? Golenie na łyso za chodzenie w spodniach?
Masakra!!!!!!!!!!!!!!!!! :-\
Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane i będzie miał w nadmiarze; ktokolwiek zaś nie ma, temu również to, co ma, zostanie odebrane.

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Luty, 2016, 11:05 »
Aż mną zatrzepało kiedy czytam Twoje słowa  ;D
Przecież to fanatyzm na równi z tym islamskim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co następne? Oblewanie kwasem za wyzywający makijaż? Golenie na łyso za chodzenie w spodniach?
Masakra!!!!!!!!!!!!!!!!! :-\
Też mną "trzepało". Należałam do śJ, to miałam się stosować i tyle.

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Luty, 2016, 15:25 »

Pewnie, za brodę nie wykluczą, ale jak widać, przykładnym brodaczem nie będziesz, bo na SP czy ST się nie nadasz.

Offline Roszada

« Odpowiedź #68 dnia: 29 Luty, 2016, 10:39 »
Na jw.org przeczytałem:
W czasie kampanii jakieś osiem milionów Świadków na całym świecie będzie osobiście odwiedzać swoich sąsiadów, żeby zaprosić ich na to wydarzenie. W zeszłym roku na uroczystości Pamiątki było obecnych prawie 20 milionów osób.

Ja się pytam:

czy Jezus nakazywał zapraszać ludzi ze świata na Pamiątkę?
czy sam zaprosił światusów, choć jednego?
czy Jezus zaprosił 12 osób, czy 20 milionów?
czy Biblia mówi by zapraszać na Pamiątkę niewierzących w nauki ŚJ?

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Luty, 2016, 11:27 »
Tak jest.
Czy zaprosił choćby 70 uczniów, których rozesłał po wsiach. A jeżeli nie to dlaczego?
- bo nie było miejsca? Jakoś dla 120 uczniów się znalazło
- bo nie było potrzeby? Więc dziś też jej nie ma
- bo?

Offline dziewiatka

« Odpowiedź #70 dnia: 29 Luty, 2016, 14:55 »
Postaram się przepisać ten list bo tylko to potrafię.nie chcę angażować dzieci.

Online Stanisław Klocek

« Odpowiedź #71 dnia: 15 Marzec, 2016, 22:41 »
Hej :( Kogo księżyc wyprowadził na manowce? A może to Żydzi wprowadzili katolików i ŚJ w maliny? ŚJ obchodzą Pamiątkę 23 marca tego roku. KRzK Wielkanoc 27 marca. Żydzi 14 Nisan mają 22 kwietnia. Coś tu nie pasuje.
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec, 2016, 23:00 wysłana przez Stanisław Klocek »

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #72 dnia: 15 Marzec, 2016, 23:49 »
Hej :( Kogo księżyc wyprowadził na manowce? A może to Żydzi wprowadzili katolików i ŚJ w maliny? ŚJ obchodzą Pamiątkę 23 marca tego roku. KRzK Wielkanoc 27 marca. Żydzi 14 Nisan mają 22 kwietnia. Coś tu nie pasuje.

Wielkanoc wypada po pierwszej wiosennej pełni księżyca.
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec, 2016, 23:51 wysłana przez tomek_s »
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline Tadeusz

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Marzec, 2016, 09:23 »
Pamiątka rozpoczyna się w 14 dniu licząc od widocznego w Jerozolimie pierwszego sierpa Księżyca po nowiu (około 1 dzień po nowiu astronomicznym) najbliższym wiosennemu zrównaniu dnia z nocą, czyli 14 dnia miesiąca nisan według żydowskiego starożytnego kalendarza z I wieku n.e.
Świadkowie Jehowy do wyznaczania tej daty używają tradycyjnego, stosowanego przez Żydów w czasach Jezusa, kalendarza księżycowego, w którym poszczególne miesiące rozpoczynają się od nowiu. Pierwszy nisan wyznaczają, kiedy Księżyc jest widoczny w Jerozolimie pierwszy raz tuż po nowiu najbliższym wiosennemu zrównaniu dnia z nocą. Święto Pamiątki przypada więc trzynaście dni później, 14 nisan po zachodzie Słońca. Współcześnie Żydzi stosują kalendarz księżycowo-słoneczny

23 marca przypada żydowskie święto Purim, które upamiętnia wyzwolenie narodu żydowskiego w starożytnym imperium perskiego przed zniszczeniem w wyniku spisku przez Hamana.
Święto paschy, które upamiętnia historię Wyjścia, w której starożytni Izraelici zostali uwolnieni z niewoli w Egipcie, przypada 22 kwietnia.

Offline Fantom

« Odpowiedź #74 dnia: 16 Marzec, 2016, 09:34 »
To bierzmy dosłowny przykład z wieczerzy i niech zawsze na mszy,pamiątce,itp. przyjmuja ciało Jezusa tylko 12 osob,bo Jezus miał wiecej uczniów,a zaprosił tylko 12.:) Do kościoła też przychodzą liczni,a tylko nieliczni spożywają.Czyli pozostali to obserwatorzy.
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec, 2016, 09:37 wysłana przez fantom »
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s