- Ileż to razy słyszeliśmy ten slogan z mównic sal krolestwa i z mównic kongresowych! "macie w rękach perłę. Znaleźliście cenną perłę".
Strażnica z września 2020 roku, art. do studium nr 40 "Strzeż tego, co ci powierzono" strona 26:
"W SKRÓCIE
Mamy niezwykły zaszczyt- znamy prawdę i możemy dzielić się nią z innymi. Artykuł ten pokaże nam, jak strzec tego skarbu, żeby nigdy go nie stracić."
Akapit 2: (...)" Nam również Jehowa powierzył cenne rzeczy. Jakie? I dlaczego musimy strzec tego skarbu?
Akapit 3: "Jehowa życzliwie pozwolił nam zrozumieć prawdy ze swojego Słowa, Biblii. Są one bardzo cenne, bo wskazują, jak możemy dbać o bliskie relacje z Jehową i co może dać nam prawdziwe szczęście. Jeśli je akceptujemy i zgodnie z nimi żyjemy, to jesteśmy wolni od fałszywych nauk i nieczystych praktyk."
Akapit 4 ... "Jehowa wyjawia je tylko ludziom pokornym - tym, którzy mają 'właściwe nastawienie serca'... Nikt nie jest w stanie zrozumieć ich na własną rękę, a przecież nie ma nic równie wartościowego."
- Tylko tych ośmiu gangsterów amerykańskich ma monopol na prawdę. Nikt nie jest w stanie zrozumieć jej na własną rękę. Jakoś nie czytałem w Biblii, jakoby Jehowa miał odrzucić Izraela, a miałby dozgonnie polubić Amerykę.
- Dzisiaj spotkałem dawnego współbrata ze zboru, który był wyrzucony za alkohol na kilka lat. Powrócił w łaski. Nazywam go w duchu Pijusem XII. Zagadałem i w pewnym momencie użyłem wyrażenia"amerykańscy gangsterzy". A on do mnie z ripostą: "to Noe też był gangsterem???" Aż mnie zatkało. To on ich porównuje do postaci biblijnych? To oni są tacy święci. I tak też do niego mówię. Później żałowałem, że nie spytałem go o to, dlaczego Biblia wspomina o Noem z imienia, a nigdy nie wspomina o Morrisie trzecim, ani o Lettcie, czy też innym Herdzie. Powiedziałem mu o Psalmie 146:3 (Nie pokładajcie nadziei w człowieku...) i zapytałem dlaczego nie stosują się do nakazów Biblijnych to mi rzucił na koniec "zobacz sobie Psalm 142." A w domu zaglądam do Biblii świadkowskiej, a tam modlitwa Dawida o wybawienie i co trochę - Jehowa, Jehowa i Jehowa. Ech! Ręcyny opadajom!
A dlaczego mnie pytał o Noego? Bo tych ośmiu gangsterów z CK to współcześni No, No, Noe - gowie. Nie wiem, jak to napisać. Też ostrzegają przed zagładą świata.