Dziś na Skype przez czat potoczyła się taka wymiana myśli.
On: Żyjesz?Ja: A pewno że żyję.
On:Dawno cię nie widziałem.Ja: dziś czytałem forum, gdzie zmagają się katolicy z protestantami. Jak chcesz, to mogę się pokazać.
On: Wierzysz w istnienie BogaJa: Jakiego masz na myśli?
On: NiewidzialnegoJa: Wierzę dokładniej to w transcedentnego
On: Jak rozmawiałem z tobą kiedyś to raczej nie wierzyłeś,to nas stworzył.Ja: Nie wierzę w katolickiego, muzułmańskiego, protestanckiego i takich tam starożytnych, ale to coś innego niż mój transcedentny Stworzył nas ten z Dz 17:23 "nieznany bóg"
On: Boga rozumnego co ma oczy uszy, Boga Duchów?Ja: Jak niewidzialny i transcedentny, to nie wiadomo jak wygląd. Ducha też nie widziałem, więc nie wiem jak wygląda. A Ty widziałeś ducha?
On: Jak życie powstało celowo, przypadkowo?Ja: Obojętnie jak powstało, najważniejsze, że jesteśmy i potrafiący myśleć. O moim istnieniu zadecydowali moi rodzice. Czy był to przypadek, czy zaplanowali, tego mi nie powiedzieli.
On: Boga widzimy w w każdej dziedzinie życia na codziennie -oczami fizycznymi i umysłowymi (duchowymi) Kto jest dawca życia każdej istoty która istnieje?Ja: To co można dojrzeć, to sprawcami nowych istot są nasiona żeńskie i męskie lub powielanie jednorodnych. Co ty powiesz - nie dowierzam. Objaśnij dokładniej, iż widzisz Boga. Jeśli wierzysz, że Bóg daje życie, to niech to pokaże publicznie bez udziału samca i samicy.
On: To jest rozmnażanie ,dawca życia bakterii komórki mikroba itdJa: Co takiego? Jest dawcą życia bakterii tych co odbierają życie człowiekowi lub w lepszym przypadku torturują chorobami? Ponadto bakterie powstają z bakterii przez podział komórki. Gdzie tam widzisz Boga?
On: Ja nie pisze o sprawiedliwości, moralności. Poczytaj jakie warunki musza zaistniec zeby na ziemi pojawila sie najprostrza. Forma zycia taka jak bakteriaJa: A ja piszę o Bogu, który jest zmyślonym przez ludzi w Biblii. Kiedy powstawało najprymitywniejsze życie, to nie było nikogo z nas, więc jest to co najmniej "bujanie w obłokach".
On: Ja wierze w to co widzę i w to czego nie widzę ale mogę ocenić umysłem i sprawdzić, że to istnieje albo nieJa: Ja też wierze w to co widzę i w to co nie widzę. Jednak aby wierzyć w to co nie widzę, musi istnieć jakaś wymierna przesłanka.
On: Kto lub co powołało do istnienia materie ożywioną, chaotyczna siła?Ja: Istnienie wszystkiego spowodował Bóg, który jest poza zasięgiem naszego doświadczenia - jeśli nie rozumiesz słowa transcedentny.
On: Bóg nie jest poza zasięgiem wszystkich ludzi, ale jest poza zasięgiem większości ludzi i to jest prawdaJa: Podobnie mówią najróżniejsze maści religijne, które są dużej sprzeczności ze sobą. Jeden z myślicieli określił to jako zarozumiałość, że jego Bóg jest dostępny dla wybranej grupy.
On: Prawa ustala Bóg i to co i jak ma być i kiedy.Ja: Podobno wysłuchuje wierzących. Módl się, aby przyszedł do mnie. Jeśli nie przyjdzie, będzie to wynik Twej niewiary. Czy można inaczej to wykazać?
On: Przyjdzie napewno ale nie na zawołanie tylko w czasie wyznaczonym przez BogaJa: Skoro wiarą można "góry przenosić", to niech Twa wiara spowoduję sprowadzenie ludzi do jednej wiary, która by nie dzieliła ludzi.
On: Bóg wyznaczył dzień czas w którym się to stanie.Ja: To po co w Biblii jest, że wysłuchuje wszystkich wierzących. (...) Za życia chcę mieć przekonanie. Bóg nie wyznaczył, tylko ludzie sobie takie pragnienie wymyślili i kłamliwie wkładają w usta swego wymyślonego Boga.
On: Przyjdzie czas to wszyscy się przekonają co było prawda a co było kłamstwem-jeszcze trochę prawda wyjdzie na jaw dla wszystkich zwłaszcza dla niewierzących teraz.Ja: Podobno Zachariasz modlił się o potomka i został jemu dany bezpłodnej żonie za życia a nie po śmierci. Podobnie było rzekomo z innymi, a Ty mi robisz obiecanki cacanki w jakiejś nieznanej przyszłości. Ja nie chcę złudnych nadziei, lecz rzeczywisty dowód. Wiara bez pokrycia zaliczana jest do bajek.
On: Jeśli Bóg coś komuś daje to znaczy ze jest mu to potrzebne dlatego dobra,czy bogactwo albo bieda i niedostatki Ja: Biblia posiada wiele dziur. Ludzie często ulegają złudzeniu tak, jak w tych trójkątach, ale skąd ta dziura w dolnym?
On:To zależy co tam widzisz ,ja widzę inny układ.Ja: Układ i wielkość całego trójkąta jest ten sam. Przestawione są jedynie wewnętrzne tej samej ilości kratek w pomniejszych trójkątach spowodowało brak jednej kratki. Wyjaśnij.
On: Złudzenie optyczne?Ja: Biblia też jest takim złudzeniem optyczno-umysłowym. Wielu rozumie inaczej - mimo, że jest taka sama dla wszystkich. Jednak patrząc przez pryzmat Strażnic, Katechizmów i innej literatury, powoduje złudne widzenie czegoś, czego niema. Niech posłuży analogia
tego filmiku. On: Złudzeniu można ulegać przez jakiś czas ale nie być oszukiwanym przez cale życie chyba ze ktoś tego chceJa: Jeśli przyjąć, że Bóg jest autorem Biblii, to On również lubuje się w kłamstwie i wprowadzaniu złudzeń, o czym w
1 Krl 22:22 On: To jest twoje prawo mieć takie zdanie.Ja: A jakie jest Twoje prawo rozumienia tego wersu, kiedy Bóg wydaje polecenie zwodzenia
"... Wtedy On [JHWH] rzekł: Tak, ty go zwiedziesz, ty to potrafisz. Idź więc i uczyń tak!" On: Musze mieć więcej czasu żeby ten fragment przeanalizować.Ja: Czy są sytuacje, że Bóg musi wspierać się kłamstwem? Czy absolutną prawdą nie może osiągnąć celu?
No dobrze, na dziś już wystarczy. Pobaw się trochę z żoną i dziećmi, jeśli je masz.
On: Bóg nie może kłamać, jest to nie możliwe to jedno sam Bóg mówi w biblii To na razie