Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Spotkanie ze świadkami  (Przeczytany 32540 razy)

werbik44

• Gość
Odp: Spotkanie ze świadkami
« Odpowiedź #165 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 11:34 »
Jest szansa na odpowiedź odnośnie prawdziwych katolików i tych niedzielnych?
Jaki powinien być Waszym zdaniem (jak go sobie wyobrażacie)"Prawdziwy katolik" ?

Offline Sebastian

« Odpowiedź #166 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 11:46 »
Jaki powinien być Waszym zdaniem (jak go sobie wyobrażacie)"Prawdziwy katolik" ?
ideałem jest człowiek nie umiejący czytać i pisać, akceptujący prawo pierwszej nocy, pracujący za miskę strawy w nie-swoim gospodarstwie rolnym którego właścicielem jest ksiunc proboszcz ;)

wtedy nie będzie miał ani wątpliwości w wierze ani nawet teoretycznej możliwości popadnięcia w herezję, a więc będzie miał najwyższe prawdopodobieństwo osiągnięcia wiecznego zbawienia ;)
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline ewa11

« Odpowiedź #167 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 11:54 »
Nie wiem, jak powinien wyglądać prawdziwy katolik, nie podejmuję tego tematu. Wiem za to, jak wygląda niedzielny. Religię praktykuje raz w tygodniu oraz w święta kościelne. Każde inne zaangażowanie w sprawy religijne, choćby i w ramach katolicyzmu, uważa za fanatyzm. Jedyna książka o tematyce religijnej, jaką zna i akceptuje, to książeczka do nabożeństwa; zaintetesowanie jakimikolwiek innymi książkami o tej tematyce to fanatyzm. Do kościoła idzie, ale jakby miał powtórzyć, o czym było kazanie, to miałby problem, o wcielaniu w życie tego, co usłyszał, nie wspominając. Mój znajomy mówi o takich "niewierzący praktykujący".

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 12:17 »
Nie wiem, jak powinien wyglądać prawdziwy katolik, nie podejmuję tego tematu. Wiem za to, jak wygląda niedzielny. Religię praktykuje raz w tygodniu oraz w święta kościelne. Każde inne zaangażowanie w sprawy religijne, choćby i w ramach katolicyzmu, uważa za fanatyzm. Jedyna książka o tematyce religijnej, jaką zna i akceptuje, to książeczka do nabożeństwa; zaintetesowanie jakimikolwiek innymi książkami o tej tematyce to fanatyzm. Do kościoła idzie, ale jakby miał powtórzyć, o czym było kazanie, to miałby problem, o wcielaniu w życie tego, co usłyszał, nie wspominając. Mój znajomy mówi o takich "niewierzący praktykujący".

Ewo, o mały wysiłek intelektualny proszę :)

Załóżmy że chciałabyś aby świat był lepszy i miałabyś taką możliwość, jak wtedy wyobrażasz sobie Prawdziwego katolika?
Oczywiście przy założeniu kolejnym - że pozwolisz aby istniał ;)

Offline ewa11

« Odpowiedź #169 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 12:44 »
Ewo, o mały wysiłek intelektualny proszę :)

Załóżmy że chciałabyś aby świat był lepszy i miałabyś taką możliwość, jak wtedy wyobrażasz sobie Prawdziwego katolika?
Oczywiście przy założeniu kolejnym - że pozwolisz aby istniał ;)
Dla mnie wystarczyłoby, żeby nie pasował do przysłowia Modli się pod figurą, a diabła ma za skórą, i żeby nie pasował do fraszki Krasickiego Dewotka.

No, jak to ma być prawdziwy katolik, to dobrze by było, żeby co nieco orientował się w naukach swojej religii. Bo to jest jednak trochę żenujące, że zapytany np. o pięć przykazań kościelnych, milczy jak zaklęty.
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień, 2018, 12:50 wysłana przez ewa11 »

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 13:14 »
Dla mnie wystarczyłoby, żeby nie pasował do przysłowia Modli się pod figurą, a diabła ma za skórą, i żeby nie pasował do fraszki Krasickiego Dewotka.

No, jak to ma być prawdziwy katolik, to dobrze by było, żeby co nieco orientował się w naukach swojej religii. Bo to jest jednak trochę żenujące, że zapytany np. o pięć przykazań kościelnych, milczy jak zaklęty.

Ok dziękuję za wypowiedź a inni można prosić o Waszą opinię? Bardziej kim jest niż kim nie jest... kim powinien być, jaki powinien być itp...

Z góry dzięki;)
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień, 2018, 13:23 wysłana przez werbik44 »

Offline Sebastian

« Odpowiedź #171 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 17:44 »
prawdziwy katolik powinien:
1) mieć czternaścioro dzieci w tym jednego księdza i jedną zakonnicę i jedną prostytutkę
2) słuchać radia Maryja
3) głosować na PiS nawet jeśli z listy PiS kandydują osoby o "prawidłowym" światopoglądzie
4) wierzyć w zamach, bombę w samolocie itd.
5) modlić się aby Donald T. nie został prezydentem RP
6) całować po rękach swojego ksiundza proboszcza
7) dawać duże datki na tacę a także duże datki na radio z twarzą
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek

Offline ewa11

« Odpowiedź #172 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 18:11 »
Ok dziękuję za wypowiedź a inni można prosić o Waszą opinię? Bardziej kim jest niż kim nie jest... kim powinien być, jaki powinien być itp...

Z góry dzięki;)
Powinien wierzyć w Chrystusa i wydawać owoce ducha (wszak po owocach ich poznacie). Przy czym chcę zaznaczyć, że nie uważam ludzi wierzących w Chrystusa (czy w kogokolwiek innego) za lepszych od innych; po prostu odpowiadam na pytanie jw.
Tak więc, jak wspomniałam, powinien wierzyć w Chrystusa i wydawać owoce ducha - ale to dopiero mamy dobrego chrześcijanina. Jeśli to ma być dobry katolik, to powinien choć trochę orientować się w naukach swojego Kościoła.

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 18:54 »
prawdziwy katolik powinien:
1) mieć czternaścioro dzieci w tym jednego księdza i jedną zakonnicę i jedną prostytutkę
2) słuchać radia Maryja
3) głosować na PiS nawet jeśli z listy PiS kandydują osoby o "prawidłowym" światopoglądzie
4) wierzyć w zamach, bombę w samolocie itd.
5) modlić się aby Donald T. nie został prezydentem RP
6) całować po rękach swojego ksiundza proboszcza
7) dawać duże datki na tacę a także duże datki na radio z twarzą

Dzięki za odp. - nawet śmieszne:))

Offline Sebastian

« Odpowiedź #174 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 19:02 »
Dzięki za odp. - nawet śmieszne:))
a zatem "co masz czynić, czyn prędko" ;)

Offline ewa11

« Odpowiedź #175 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 19:06 »
Tak więc, jak wspomniałam, powinien wierzyć w Chrystusa i wydawać owoce ducha - ale to dopiero mamy dobrego chrześcijanina. Jeśli to ma być dobry katolik, to powinien choć trochę orientować się w naukach swojego Kościoła.
Powinnam jeszcze dodać, że powinien te nauki popierać, przynajmniej te fundamentalne. Jest bowiem wiele osób (niekatolików), które wierzą w Jezusa, wydają owoce ducha (no, powiedzmy, starają się) i znają nauki KK (czasami lepiej niż niejeden katolik). Ale ich nie popierają.
Tak więc - żebym ja kogoś uznała za dobrego katolika - to osoba ta musiałaby spełniać kryteria jak wyżej.

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 19:26 »
a zatem "co masz czynić, czyn prędko" ;)

Ok u mnie trochę lipa bo dzieci tylko 4 :)
Ale za to słuchałem Brytney, Backstreet i zbierałem kartki z lwem krolem Simba i dalej nie wystarcza ;)

A jak u Was z dziećmi, karteczkami kolorowymi, jednorozcami mitycznymi???? :)
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień, 2018, 19:36 wysłana przez werbik44 »

Offline Sebastian

« Odpowiedź #177 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 20:04 »
jeśli chodzi o dzieci to jeszcze nie wykonałem nawet połowy planu ;)

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 20:18 »

Uff uspokoiles mnie, dzięki;)

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #179 dnia: 03 Wrzesień, 2018, 20:41 »
Czyli jesteś rozwojowy  ;D
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi