Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Spotkanie ze świadkami  (Przeczytany 32602 razy)

werbik44

• Gość
Odp: Spotkanie ze świadkami
« Odpowiedź #120 dnia: 31 Sierpień, 2018, 09:03 »
Moja odpowiedź : nie
A teraz ponawiam pytanie do werbik44":
Co to są: "mechanizmy manipulacyjne pozostające u sJ" ?

Pytam o mechanizmy manipulacji z jednej przyczyny, jeżeli po wyjściu z Organizacji człowiek nie zdaje sobie sprawy w jakich obszarach jego myślenie/postępowanie jest definiowane przez wcześniej wdrukowane manipulacje to dalej błądzi i najprawdopodobniej wejdzie w inny teren bliźniaczo zbliżony do tego gdzie był wcześniej.

Często tak się dzieje że ludzie funkcjonując w dysfunkcyjnym związku wchodzą w kolejny również dysfunkcyjny, etc...
Przykład" na tym forum widziałem w "dyskusji" ze smakoszem piwa z gór, zapraszam do przejrzenia tego wątku, starałem się ukazać alegorię pomiędzy aktywnymi śJ którzy z "logicznego" punktu widzenia forsują "prawdę" i byłego zapewne śJ który już w innym obszarze funkcjonuje ale tok "myślenia" ma niezmienny, tylko tym razem z "logicznego" punktu widzenia forsuje "wiedzę"

Kilka podstawowych technik manipulacji:
1. Stopa w drzwiach
Technika stopniowych ustępstw, zaczynamy od małej prośby aby przejść do większej. Tutaj często wykorzystywana pozorna racjonalność czyli zasada konsekwencji.
Przypomnijcie sobie jak przebiega proces pozyskiwania nowych śJ, czy nie są to drobne kroczki aby stopniowo przyciągnąć ludzi do "prawdy"? Najpewniej wobec Was inni świadkowie to stosowani tak samo jak i Wy podczas "prac".

2.Swój - Obcy
Służy to utworzeniu i podtrzymaniu tożsamości grupowej, znajdujemy wyrazistego obcego, wroga, osobę z innymi poglądami i już :)
Kim jest KK dla JW? Kim byli Żydzi dla III rzeszy, kim jest osoba na forum która próbuje podważyć "prawomyślność" grupy osób?
Każda grupa My ma swego wroga.

Tutaj często wykorzystywana jest zależność odruchów warunkowych (doświadczenie Pawłowa).
Są odruchy bezwarunkowe: pocenie się, łzy gdy coś wpadnie do oka, itp..
I warunkowe i tu potrzebny jest bodziec aby odruch został aktywowany, my nawet nie myślimy, nie zastanawiamy się nad nimi.
Można ludzi nauczyć lęku na widok psa, królika, czy maski św. Mikołaja,

Zastanówcie jakie emocje Wam towarzyszą na widok księdza, kościoła, wspominkę o papieżu, etc..
- Byłem niedawno świadkiem zabawnej sceny: osoba będąca w "prawdzie" oglądała "Trudne sprawy" była informacja że Fałszywy ksiądz plądrował ludziom domy, skomentowała to w ten sposób, Tfu, wiadomo, ksiądz - złodziej :))
- Inny przykład z tego forum: Zadałem pytanie czy uważacie że byliście manipulowani w JW? Odpowiedź Sebast.. pewnie myśli że Watykan i papież :) przejrzyjcie forum ;)

3. Zasada autorytetu.
Wystarczy wymyślony tytuł aby postrzegać osobę jako autorytet, czyli jako poważną i szanowaną osobę pełną profesjonalizmu i bezstronności.
Przejrzyjcie gazetki wydawane przez JW jak często stosują tam tą technikę i pytanie dlaczego?
Przykład z tego forum, na początku wątku cytowany już wyżej Pan na S. wskazał Roszudę jako największy autorytet, tak więc powinienem wyłączyć myślenie i ślepo zaufać? :)

To jest kilka przykładów najprostszych i podstawowych technik. Jest ich o wiele więcej i są dużo bardziej perfidne, fajną wskazał Nadarzyniak DTR, można poczytać na necie o niej jak i o wielu innych.

Najgorsze w tym jest to że ludzie uważając się za mega inteligentnych, wstydzą się tego że byli poddani takim działaniom i to o wiele bardziej zaawansowanym technikom niż te kilka podstawowych. Zwykle uważają że inni to tak może byli manipulowani ale oni napewno techniki manipulacji to by rozpoznali.... :) :) :)

Co sądzicie to tym mini wywodzie? ponawiam prośbę o merytorykę

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8691
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #121 dnia: 31 Sierpień, 2018, 09:43 »
moje trzy grosze:
Werbik44 - proszę pisz Nadaszyniak a nie Nadarzyniak - dziękuję :)
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień, 2018, 09:45 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline ewa11

« Odpowiedź #122 dnia: 31 Sierpień, 2018, 09:49 »
Zastanówcie jakie emocje Wam towarzyszą na widok księdza, kościoła, wspominkę o papieżu, etc..
- Byłem niedawno świadkiem zabawnej sceny: osoba będąca w "prawdzie" oglądała "Trudne sprawy" była informacja że Fałszywy ksiądz plądrował ludziom domy, skomentowała to w ten sposób, Tfu, wiadomo, ksiądz - złodziej :))
- Inny przykład z tego forum: Zadałem pytanie czy uważacie że byliście manipulowani w JW? Odpowiedź Sebast.. pewnie myśli że Watykan i papież :) przejrzyjcie forum ;)

(...)

Najgorsze w tym jest to że ludzie uważając się za mega inteligentnych, wstydzą się tego że byli poddani takim działaniom i to o wiele bardziej zaawansowanym technikom niż te kilka podstawowych. Zwykle uważają że inni to tak może byli manipulowani ale oni napewno techniki manipulacji to by rozpoznali.... :) :) :)

1. Nikt nie zaprzecza, że był manipulowany w organizacji.
2. Żeby nie lubić katolików, nie potrzeba manipulacji organizacji. Oni sami na dają aż nadto powodów, by ich nie lubić.*
3. Po opuszczeniu organizacji jedni wracają do KK, inni idą do zborów protestanckich, jeszcze inni zostają ateistami, agnostykami, deistami itd. Ile osób, tyle dróg po opuszczeniu "przenajświętszej".

* Ja do KK jako instytucji nic nie mam. Żaden ksiądz czy zakonnica nigdy mi nic złego nie zrobili. Natomiast najbardziej po d.... dostałam od tzw. niedzielnych katolików. W niedzielę w kościele musi być koniecznie, ale potem jakby mógł, to utopiłby sąsiada w łyżce wody. Oczywiście, byłoby generalizowaniem, że wszyscy tacy są. Niemniej jednak sporo w swoim życiu właśnie takich spotkałam.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #123 dnia: 31 Sierpień, 2018, 10:18 »
moje trzy grosze:
Podstawa trzeba mieć swoją wartość, wiedzieć dokładnie jaką drogą zmierzać i być człowiekiem
(Ww) i takie są większości osoby, które priorytetem ich działania jest osiągnięcie w jakimś zakresie władzy nad innymi, to furtka dla zakompleksionych w życiu mężczyzn, w otoczeniu poza (Ww) nic nie znaczących, ''takie ciepłe kluski''
Przyzwalają na osobistą manipulacje sekty, lecz odbijają takie oddziaływanie z zmorzoną siłą na jednostki im podwładne - cel uświęca środki.

Werbik44- byłoby ciekawie w tej dyskusji, gdybyś napisał co nieco o Sobie, tak stwarzasz duży znak zapytania i dystans do Siebie, dyskusja się nie klei, tylko pobieżne są wypowiedzi.
Przypuszczam poczytałeś o manipulacji nie jeden artykuł i delikatnie nim posługujesz się na forum, pragniesz osiągnąć pewien swój zamierzony cel.
Pytania o stosunek (Ww) w doznanych przeżyciach zmanipulowanych osób-ofiar, to tylko pewna zastosowana Twoja przynęta i niektórzy już połknęli przynętę, a Ty ciągniesz linkę spiningową. 
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień, 2018, 10:20 wysłana przez Nadaszyniak »

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 31 Sierpień, 2018, 12:37 »
moje trzy grosze:
Podstawa trzeba mieć swoją wartość, wiedzieć dokładnie jaką drogą zmierzać i być człowiekiem
(Ww) i takie są większości osoby, które priorytetem ich działania jest osiągnięcie w jakimś zakresie władzy nad innymi, to furtka dla zakompleksionych w życiu mężczyzn, w otoczeniu poza (Ww) nic nie znaczących, ''takie ciepłe kluski''
Przyzwalają na osobistą manipulacje sekty, lecz odbijają takie oddziaływanie z zmorzoną siłą na jednostki im podwładne - cel uświęca środki.

Werbik44- byłoby ciekawie w tej dyskusji, gdybyś napisał co nieco o Sobie, tak stwarzasz duży znak zapytania i dystans do Siebie, dyskusja się nie klei, tylko pobieżne są wypowiedzi.
Przypuszczam poczytałeś o manipulacji nie jeden artykuł i delikatnie nim posługujesz się na forum, pragniesz osiągnąć pewien swój zamierzony cel.
Pytania o stosunek (Ww) w doznanych przeżyciach zmanipulowanych osób-ofiar, to tylko pewna zastosowana Twoja przynęta i niektórzy już połknęli przynętę, a Ty ciągniesz linkę spiningową.

Moja historia jest troche inna ja nigdy nie byłem sJ, ale moja żona już tak - została od dziecka tak wychowana. Chciałem poznać w co wierzy i dlatego zagłębiem się w zagadnienie Jw, przygotowywałam się merytorycznie do rozmów że śJ i trochę tych spotkań odbyłem.

Tyle o mnie :)

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #125 dnia: 31 Sierpień, 2018, 12:45 »
Moja historia jest troche inna ja nigdy nie byłem sJ, ale moja żona już tak - została od dziecka tak wychowana. Chciałem poznać w co wierzy i dlatego zagłębiem się w zagadnienie Jw, przygotowywałam się merytorycznie do rozmów że śJ i trochę tych spotkań odbyłem.

Tyle o mnie :)
Wernbik44: do jakich konkluzji doszedłeś..?, jestem Twoją opiną b. zainteresowany, jeżeli uważasz wyjawić osobiste spostrzeżenia

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 31 Sierpień, 2018, 14:19 »
Wernbik44: do jakich konkluzji doszedłeś..?, jestem Twoją opiną b. zainteresowany, jeżeli uważasz wyjawić osobiste spostrzeżenia

Moja główna obserwacja to to iż osoby w tej organizacji są omotane siecią manipulacji na kilku poziomach zróżnicowania. Jw ich pilnuje aby utracili swą wolność.
Ktoś kto odchodzi od Jw musi mieć ogromną siłę wewnętrzną.
Dla mnie interesująca kwestia jest to jak te osoby funkconuja pozniej, ponieważ aby zerwać ta sieć która wokół człowieka jest upleciona to trzeba być przede wszystkim świadomym jej istnienia.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #127 dnia: 31 Sierpień, 2018, 15:16 »
Moja główna obserwacja to to iż osoby w tej organizacji są omotane siecią manipulacji na kilku poziomach zróżnicowania. Jw ich pilnuje aby utracili swą wolność.
Ktoś kto odchodzi od Jw musi mieć ogromną siłę wewnętrzną.
Dla mnie interesująca kwestia jest to jak te osoby funkconuja pozniej, ponieważ aby zerwać ta sieć która wokół człowieka jest upleciona to trzeba być przede wszystkim świadomym jej istnienia.
Werbik44-Przyznaje racje, prawidłowe masz spostrzeżenia.
Taka osoba musi mieć ogromną siłę wewnętrzną, ponadto  musi uświadomić sobie jakie będą późniejsze następstwa wystąpienia z (Ww).
Kto ma rodzinę twardo przestrzegających zasad sekty na pewno wyniknie sprawa konfliktu doprowadzających jej do rozbicia.
Ostracyzm jest przerażający członków tego ugrupowania, kto nie  zabiegał o inne znajomości pozostaje pustelnikiem wśród ludzi.

Takiej osobie, usuwa się grunt pod nogami, musi na nowo wszystko budować znajomości, przyjaźnie itd.
Głośno woła o pomoc i szukając wszelakiej możliwej swojej egzystencji, nie wszystkim się udaje wyprostować wszystko, jednak jeżeli nawet wyjdzie na prostą, gdzieś w podświadomości nadal tkwi ''to coś'' bardzo długo a nawet powiedziałbym do końca życia, to zależny od siły charakteru osoby.

W wielu przypadkach czyta się, że takie osoby po traumatycznych przeżyciach związanych z sektą zdolne są targnąć się na swoje życie lub rodziny.
W początkowym okresie, kiedy nie mają pilotażu zewnętrznego, działają prawie w obłędzie.

Tutaj kiedy zawitałeś na Nasze FORUM na pewno zderzyłeś się z tak tragicznymi sytuacjami, osoby które doznały wiele przykrości i rozczarowania poprzez (Ww).
Jeżeli chodzi o mnie mając ''pilotaż'' po wyjściu z sekty, dół miałem prawie trzy lata, musiałem wszystko budować od nowa, jednak gdzieś w zakamarkach łapię się ślady (Ww).
Tak w skrócie przedstawiłem o co miedzy innymi zapytałeś.
Teraz Werbik44 można z Tobą dyskutować i pociągnąć temat, jestem zadowolony z Twojej przemiany, myślę ze inni również zabiorą głos  :) :)
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień, 2018, 15:50 wysłana przez Nadaszyniak »

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 31 Sierpień, 2018, 16:35 »
Dzięki za zgode na to aby móc że mną pisac... :) o tej zasadzie regulaminu nie wiedziałem  ;) ;)

Jeśli mogę poprosić to zależało by mi aby odnieść się do tego mini wywodu np tak jak ewa11

Offline Moyses

• Pionier specjalny
  • Polubień: 6226
  • Nie próbuj, rób albo nie rób, nie ma próbowania.
« Odpowiedź #129 dnia: 31 Sierpień, 2018, 16:40 »

Poczytałeś Boba. I co? Magistranty, doktoranty dostają 'tytuły' za cytowanie, parafrazowanie, lub inne dzwiękonaśladownictwo wcześniejszych tzw autorytetów. .
A może jakiś wywód od siebie??? Nie myl 'wywodu' z innym słowem, bo padniemy ze śmiechu. Dla przytomności podpowiem, ze nie chodziło o 'niewód'.

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 31 Sierpień, 2018, 16:51 »
NadaSzyniak :) wlasnie mi sie wydaje ze ja tez zdążę "to coś" to coś co zostaje u sJ bardzo długo Ty nazywasz to czymś w podświadomości a o tym już tu pisałem na forum chyba z tym kto ma Nick Sebastian(on jest chyba zbyt dużym medrcem aby odnieść się rzeczowo do tego co mu pisalem) pisałem o tym ujmując to jako "wyrzuty sumienia" ktore sJ ma bardzo dlugo...
Mi się wydaje że tu właśnie chodzi o uwikłanie wynikające z tych manipulacji zakotwiczonych w człowieku.

Moises rzeczowo napisz o co Ci chodzi:)
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień, 2018, 16:56 wysłana przez werbik44 »

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #131 dnia: 31 Sierpień, 2018, 17:07 »
Werbik44-Jeżeli chodzi o mnie nie mam żadnych wyrzutów sumienia, gdyż nie uczyniłem nic złego, a inni  sami mogą się wypowiedzieć w tej kwestii jeżeli uważają to za słuszne.
Mogę nadmienić, poprzez moją tylko łatwowierność zaufanie uległem zmanipulowaniu przez (Ww) i na ''twardym dysku'' pozostało głębokie zarysowanie to ''coś''.
Do komentarza Sebastiana nie wypowiadam się, każdy ma prawo swoje uwagi na forum zamieszczać tak uważam.   :)
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień, 2018, 17:22 wysłana przez Nadaszyniak »

werbik44

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 31 Sierpień, 2018, 17:15 »
Werbik44-Jeżeli chodzi o mnie nie mam żadnych wyrzutów sumienia, gdyż nie uczyniłem nic złego a inni  sami mogą się wypowiedzieć w tej kwestii jeżeli uważają to za słuszne.
Mogę nadmienić, poprzez moją tylko łatwowierność zaufanie uległem zmanipulowaniu przez (Ww) i na ''twardym dysku'' pozostało głębokie zarysowanie to ''coś''.
Do komentarza Sebastiana nie wypowiadam się, każdy ma prawo swoje uwagi na forum zamieszczać tak uważam.   :)

A mi jak zamieszczam tu uwagi to co niektórzy każą wracać tam skąd przyszedłem;))

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #133 dnia: 31 Sierpień, 2018, 17:30 »
A mi jak zamieszczam tu uwagi to co niektórzy każą wracać tam skąd przyszedłem;))
werbik44- tym się nie zrażaj, potraktuj jako żart.
W podobny sposób bym napisał , ale ugryzłem się w język.
Jednak Twoje zaistnienie na Forum zrodziło taką reakcje.
Dyskutuj, kontempluj a nie spostrzeż się, kiedy będziesz w Naszej paczce.
Tutaj równa BRAĆ-Forumowa  :) :)

« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień, 2018, 17:39 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline Moyses

• Pionier specjalny
  • Polubień: 6226
  • Nie próbuj, rób albo nie rób, nie ma próbowania.
« Odpowiedź #134 dnia: 31 Sierpień, 2018, 19:59 »
(...)aby odnieść się rzeczowo do tego co mu pisalem.(...)

Moises rzeczowo napisz o co Ci chodzi:)

Mam taką propozycję. Zostaw rzeczowe pisanie, a skup się na rzeczowym czytaniu tego, co napisałeś. Rozumiesz, trzeba każdą dziedzinę do góry podpychać. Jakby równocześnie. Dla zachowania równowagi. Inaczej: nie można zaniedbać jednego dziecka kosztem drugiego.
Pewnie ci, co Ciebie nie lubią i każą Tobie z tego forum wracać tam, skąd przyszedłeś, to są z innego dorzecza; oczywiście ci oni, co Tobie każą. Jeśli im wybaczysz, będziesz spał spokojniej - a oni tego nie poczują.
W poniedziałek do szkoły idziesz sam, czy tylko dzieci wyganiasz?

« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień, 2018, 20:01 wysłana przez Moyses »