To będzie już trzecia Pamiątka na którą się nie wybieram
To będzie już trzecia Pamiątka, na którą się wybieram
Mam do nich pytanie. Będę cytował z PNŚ.
Poprawcie mnie, gdybym jakąś głupotę palnął - planuję, mniej więcej, tak to poprowadzić (sugestie i poprawki mile widziane):
Mt. 7:21
21 „Nie każdy, kto do mnie mówi: ‚Panie, Panie’, wejdzie do królestwa niebios, lecz tylko ten, kto wykonuje+ wolę mego Ojca, który jest w niebiosach
- czy to znaczy, że każdy, kto wykonuje wolę Ojca wejdzie do królestwa, czy że do królestwa wejdą niektórzy spośród tych, którzy wolę Ojca wykonują. (wykonywanie woli Ojca jest warunkiem, ale spośród nich wejdą niektórzy?)
Mt. 12:49, 50
49 I wyciągnąwszy rękę ku swym uczniom, rzekł: „Oto moja matka i moi bracia!+ 50 Bo każdy, kto wykonuje wolę mojego Ojca, który jest w niebie, ten właśnie jest mi bratem i siostrą, i matką”.
- Czy pan (pytanie skierowanie do starszego) wykonuje wolę Ojca?
Łk. 8:21
21 On na to rzekł do nich: „Moją matką i moimi braćmi są ci, którzy słuchają słowa Bożego i wprowadzają je w czyn”.
- czy pan słuch słowa Bożego i wprowadza je w czyn?
Spodziewam się, że na ostatnie dwa pytania odpowie twierdząco.
- Jeśli tak, czy to znaczy, że jest pan bratem Chrystusa?
Pewnie będzie jakaś gadka, że nie fizycznie, ale duchowo, czy coś w tym stylu... Mi chodzi tylko o TAK, lub NIE.
Jeśli potwierdzi, że zgodnie z tymi wersetami jest bratem Chrystusa, mam ostatnie pytanie:
Na końcu PNŚ są "BIBLIJNE TEMATY DO ROZMÓW" , są tam 44 punkty ( w porządku alfabetycznym) i w ostatnim punkcie "ŻYCIE", w podpunkcie "c", druga linijka mówi: " "Drugie Owce" nie są braćmi Chrystusa".
Jako uzasadnienie podają wersety: Mt. 25:32,40 Jn. 10:16