Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i tak poniosło mnie ,musisz chodzić na zebrania z dyktafonem i nagrywać ich. Taki się już nie wyprze chociaż na upartego powie, że to nie jest jego głos.
A tak na poważnie.
Pan Jezus nie przyszedł by zakładać jakiejkolwiek religii czy broń cię boże jakieś organizacji brzmi to dla mnie teraz jak jakiś związek partyjny za komuny.
Tylko przyszedł aby nas zbawić oddając swoje życie za nas a jesteśmy zbawieni z łaski a nie z uczynków.
Jak można przeliczać godzinki w służbie do wartości zbawienia nie jesteśmy w stanie nic zrobić uczynkami. Ważne by uwierzyć w Pana Jezusa Chrystusa i oddać Mu życie.
Rzym. 6:14
14. Albowiem grzech nad wami panować nie będzie, bo nie jesteście pod zakonem, lecz pod łaską.
Efezjan 2:7-10
7. aby okazać w przyszłych wiekach nadzwyczajne bogactwo łaski swojej w dobroci wobec nas w Chrystusie Jezusie.
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
10. Jego bowiem dziełem jesteśmy, stworzeni w Chrystusie Jezusie do dobrych uczynków, do których przeznaczył nas Bóg, abyśmy w nich chodzili.
Efezjan 4:7
7. A każdemu z nas dana została łaska według miary daru Chrystusowego.
2 Koryntian 1:10,11
10. Który z tak wielkiego niebezpieczeństwa śmierci nas wyrwał i wyrwie; w nim też nadzieję pokładamy, że i nadal wyrywać będzie,
11. przy waszym także współdziałaniu przez modlitwę za nas, aby za udzielony nam dar łaski składane były z ust wielu dzięki za nas.
Jana 1:17
17. Zakon bowiem został nadany przez Mojżesza, łaska zaś i prawda stała się przez Jezusa Chrystusa.
Tytusa 3:7
7. abyśmy, usprawiedliwieni łaską jego, stali się dziedzicami żywota wiecznego, którego nadzieja nam przyświeca.
I najważniejsze dla mnie wersety, które mówią dostatecznie dobitnie.
1 Tes. 2:13
13. A przeto i my dziękujemy Bogu nieustannie, że przyjęliście Słowo Boże, które od nas słyszeliście nie jako słowo ludzkie, ale, jak jest prawdziwie, jako Słowo Boże, które też w was wierzących skutecznie działa.
1Kor. 7:23
23. Drogoście kupieni; nie stawajcie się niewolnikami ludzi.
Mat. 23:10
10. Ani nie pozwalajcie się nazywać przewodnikami, gdyż jeden jest przewodnik wasz, Chrystus.
Mat. 24:4,5
4. A Jezus odpowiadając, rzekł im: Baczcie, żeby was kto nie zwiódł.
5. Albowiem wielu przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Jam jest Chrystus, i wielu zwiodą.
1Tym. 1:3-7
3. Gdy wybierałem się do Macedonii, prosiłem cię, żebyś pozostał w Efezie i żebyś pewnym ludziom przykazał, aby nie nauczali inaczej niż my
4. i nie zajmowali się baśniami i nie kończącymi się rodowodami, które przeważnie wywołują spory, a nie służą dziełu zbawienia Bożego, które jest z wiary.
5. A celem tego, co przykazałem, jest miłość płynąca z czystego serca i z dobrego sumienia, i z wiary nieobłudnej,
6. czego niektórzy nie osiągnęli i popadli w próżną gadaninę,
7. chcą być nauczycielami zakonu, a nie rozumieją należycie ani tego, co mówią, ani tego, co twierdzą.
Czy te słowa nie tyczą się czasami do doktryn CK?
Rozdzierają Słowo Boże na niedorzeczne twierdzenia,przekłamania. Przypisali chwałę Bogu a zabrali należną boskość i chwałę Jezusowi o czym jest cały NT.
Filipian 2:5-11
5. Takiego bądźcie względem siebie usposobienia, jakie było w Chrystusie Jezusie,
6. który chociaż był w postaci Bożej, nie upierał się zachłannie przy tym, aby być równym Bogu,
7. lecz wyparł się samego siebie, przyjął postać sługi i stał się podobny ludziom; a okazawszy się z postawy człowiekiem,
8. uniżył samego siebie i był posłuszny aż do śmierci, i to do śmierci krzyżowej.
9. Dlatego też Bóg wielce go wywyższył i obdarzył go imieniem, które jest ponad wszelkie imię,
10. aby na imię Jezusa zginało się wszelkie kolano na niebie i na ziemi, i pod ziemią
11. i aby wszelki język wyznawał, że Jezus Chrystus jest Panem, ku chwale Boga Ojca.
A CK zmieniło tekst ,że na imię Jehowy będzie się zginało wszelkie kolano. Dlaczego? Po co ? Może szatan ma w tym interes, chce za wszelką cenę ograbić Pana Jezusa z chwały?
Rzym.10-9
9. Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz.
Nie wiem czy ktoś z was zauważył, że PNŚ jest napisana jednym ciągiem żadnych wśród tytułów . Natomiast Biblia W-ska ,Tysiąclatka, Wujka mają . Pytanie; Czemu ma to służyć? Jaki jest ich cel?
Aby się nie zastanawiać co się czyta, chyba tak mi się wydaje.
Może dlatego się szybko męczyłam jak miałam przeczytać parę rozdziałów nie dawałam rady.
A zauważyłam to dosyć nie dawno jak dzięki wam na tym forum zaczęłam analizować i trawić te wszystkie informacje .