Skoro chciałeś merytorycznie, to proszę o merytoryczne argumenty z ariańskiej strony
...
Teraz ja czekam na twoje cytaty z dzieł ariańskich(nie neoariańskich), które by poparły choć część twoich teorii. 
Ja mam ariańskie przytaczac?
Ty mnie pomyliłeś z Purpureusem, sobą i Olczykowskim.
Ja przytoczę np. Nowacjana (200-258):
Bóg (J 20:28)
„Albo czy Chrystus nie jest też Bogiem? W jaki sposób zatem zostało powiedziane do Chrystusa: ‘Pan mój i Bóg mój’ [J 20:28]?” („O Trójcy Świętej” 30:178).
„Żaden z ludzi nie może twierdzić: ‘Ja i Ojciec jesteśmy jedno’ [J 10:30], jedynie Chrystus wypowiedział to zdanie mając świadomość Bóstwa. W końcu Apostoł Tomasz, pouczony wszystkimi dowodami i okolicznościami, które przemawiały za Bóstwem Chrystusa mówi, odpowiadając Chrystusowi: ‘Pan mój i Bóg mój’ [J 20:28]. Poza tym Apostoł Paweł pisze w swoim liście: ‘Do nich należą ojcowie, a z nich pochodzi Chrystus według ciała, który jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki’ [Rz 9:5]. I ten sam Apostoł deklaruje, że on ‘nie przez ludzi czy przez człowieka, lecz przez Jezusa Chrystusa’ [Ga 1:1] został ustanowiony apostołem. On utrzymuje, że samej Ewangelii wyuczył się nie od ludzi czy dzięki człowiekowi, lecz przyjął od Jezusa Chrystusa [por. Ga 1:11-12], słusznie zatem Chrystus jest Bogiem” („O Trójcy Świętej” 13:69).
„Lecz ponieważ tak utrzymujemy, czytamy i wierzymy, tak nie powinniśmy omijać żadnej części niebiańskich pism, oczywiście wobec tego żadną miarą nie winniśmy odrzucać tych znaków, które także w odniesieniu do Bóstwa Chrystusa zostały wyłożone w pismach, abyśmy nie byli odpowiedzialni, że sfałszowaliśmy całość świętej wiary, łamaniem autorytetu pism. I niech w to wierzymy, skoro jest rzeczą jak najwiarygodniejszą, że Jezus Chrystus, Syn Boży jest naszym Panem i Bogiem, ponieważ ‘na początku było Słowo, a Słowo było u Boga i Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga. I Słowo ciałem się stało i zamieszkało w nas’ [J 1:1-2, 14]. I ‘Pan mój i Bóg mój’ [J 20:28]. Oraz: ‘Których ojcowie i z których Chrystus według ciała, który jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki’ [Rz 9:5]” („O Trójcy Świętej” 30:177).