A skąd wiesz że tylko miał być Mesjasz człowiekiem? Co napisano w Iz 9:5?
Owszem wiedzieli, że w Betlejem ma się narodzić, ale znali też inne teksty np. Psalmy czy Micheasza 5.
Rodzaju 3:15: "(15) Wprowadzam nieprzyjaźń między tobą a kobietą, między twoim potomstwem a
jej potomstwem. Ono zdepcze ci głowę, a ty zranisz mu piętę."
Powtórzonego Prawa 18:15-20: "(15) IHVH, Bóg twój, wzbudzi ci proroka spośród braci twoich,
podobnego do mnie. Jego będziesz słuchał. (16) Właśnie o to prosiłeś IHVH, Boga swego, na Horebie, w dniu zgromadzenia: «Niech więcej nie słucham głosu Pana, Boga mojego, i niech już nie widzę tego wielkiego ognia, abym nie umarł». (17) I odrzekł mi Pan: «Dobrze powiedzieli. (18) Wzbudzę im proroka
spośród ich braci,
takiego jak ty, i włożę w jego usta moje słowa, będzie im mówił wszystko, co rozkażę. 19 Jeśli ktoś nie będzie słuchać moich słów, które on wypowie w moim imieniu, Ja od niego zażądam zdania sprawy. (20) Lecz jeśli który prorok odważy się mówić w moim imieniu to, czego mu nie rozkazałem, albo wystąpi w imieniu bogów obcych - taki prorok musi ponieść śmierć»."
Autor listu do Hebrajczyków potwierdza, że Jezus musiał być człowiekiem, by nas odkupić:
Hebrajczyków 2:14: "Skoro więc dzieci otrzymały udział we krwi i ciele (BP "naturze ludzkiej"), to również on (Mesjasz) otrzymał w niej udział..."
Bóg nie posłużył się nikim innym, tylko "drugim człowiekiem". (1 Koryntian 15:47)
Psalmy nauczają, że potomek Dawida, Jezus, miał mieć wyższą pozycję od Dawida w planie Boga. I tak też się stało, Jezus stał się centralną postacią, narzędziem którym IHVH posłużył się, by odkupić ludzkość, a potem wybawić jej wierną część (w przyszłości).
W Izajasza 9:5 podano stosowne tytuły, jakimi miał być nazwany mesjasz. Odnosiły się one do sprawowanych przez niego funkcji. Jezus objawi się jako Potężny Bóg, kiedy będzie królował w Jerozolimie i podporządkuje sobie swoich nieprzyjaciół. Natomiast "Ojcem na wieki" stał się jako początek nowego stworzenia Bożego. Nawiązuje ten tytuł do ojcostwa Adama, który "jest typem tego, który miał przyjść". (Rzymian 5:14)