Zauważyłem, że zwalczający Bóstwo Jezusa ŚJ(...)
Zaraz zacznę pisać:''że zwalczający nie-Bóstwo Jezusa katolicy...''Jakie zwalczanie???Czy my piszemy,że katolicy zwalczają duszę śmiertelną?
Ja też rozumiem,że Tomasz w tym miejscu miał dwie osoby na myśli.
Co do wspomnianego już Bóstwa Jezusa,to zauważyłem,że Bóg w ST często mówił do wybranego narodu,proroków,królów słowa :Ja jestem waszym Bogiem,jam Twoim Bogiem.TE słowa i podobne padały bardzo często.Dlaczego Jezus jako Bóg ani razu nie zwrócił się w ten sposób do uczniów,żydów?
Dla kogo ma to mieć znaczenie czy są chrześcijanami?Nie słyszałem aby którykolwiek Papież wypowiedział się,że ŚJ nie są chrześcijanami.Słyszałem za to wypowiedź Papieża,że wszyscy jesteśmy dziećmi Boga,bez wzgledu na to jaka religię i światopogląd wyznajemy.Papież zacheca do dialogu z wierzącymi inaczej.Tylko,że ja widzę ''zwalczanie'' ŚJ przez katolików,a nie widzę chęci dialogu.Papież swoje,a wierni swoje.Wg.słów Papieża w innych religiach(czyli również ŚJ)wierni szukają Boga i spotykają go w inny sposób.Proponuję,żeby wierni KK rozgłaszali intencję Papieża od 1:04s.Dialog,a nie zwalczanie.
https://www.youtube.com/watch?v=GYQ15bpnzQE