witam
nazywam się jak się nazywam. jestem aktywnym Świadkiem Jehowy. Usługuje w zborze jako sługa pomocniczy. Jestem też pionierem stałym. Konto stworzyłem aby pomóc choć jednej osobie wydostać się z odstępczych poglądów. Jestem gotów na dyskusje na temat Biblii oraz zarzutów odstępców tyczących organizacji. Zgodnie ze słowami z Biblii jestem gotowy do obrony wobec każdego, kto ode mnie żąda uzasadnienia nadziei, która mam w sobie, lecz będę czynił to w łagodnym usposobieniu i z głębokim respektem. Jeśli nie będzie tutaj epitetów w moim kierunku to będę dyskutował z każdym. Jeśli ktoś będzie mnie obrażał to nie zamierzam z taką osobą dyskutować.
Trochę na mój temat:
Mam 23 lata. Usługuję w zborze od 5 lat. Chrzest 6 lat temu. Pionierem stałym jestem również od 5 lat. Moja rodzina od 3 pokoleń jest Świadkami Jehowy. Forum to czytam od około 10 dni i widzę tutaj bardzo dużo błędnych informacji jak i fałszywych zarzutów świadczących, że Świadkowie Jehowy nie cieszą się uznaniem Boga.
Co jakiś czas postaram się napisać, co przekonuje mnie, że Jezus już niedługo unicestwi niegodziwy świat i zapanuje Królestwo Boże.
Witajcie!
Witaj,
Strasznie się cieszę, że tutaj trafiłeś - serio!
Coraz rzadziej można spotkać ŚJ, którzy mają ochotę pogadać. Żywię głęboką nadzieję, że nikt Cię tutaj nie będzie obrażał ani wyszydzał ze względu na wiek czy wyznawaną religię i że masz ochotę powymieniać poglądy.
Mam na początek kilka pytań:
1) Czy osobiście wierzysz w to, że dożyjesz końca świata (Armageddonu)?
2) Co powiedziałbyś osobie, która sprzedała majątek, zrezygnowała z kariery i dzieci, dzisiaj cierpi biedę i samotność, bo uwierzyła, że rok 1975 będzie ostatnim w dziejach ludzkości?
3) Czy tylko ŚJ przeżyją koniec świata?
4) Czy wierzysz w to, że tylko CK jest jedynym kanałem łączności Boga z ludźmi czy jest to wg Ciebie twierdzenie zbyt aroganckie?
5) Czy wg Ciebie Jehowa gniewa się na tych, którzy pisali w jej imieniu, że koniec świata będzie w XX w., że ludzie pamiętający rok 1914 nie umrą albo że przeszczepy są kanibalizmem?
Tyle na początek.
Panie Włodzimierzu Bednarski? jak mniemam, dzień dobry. Nie jest Pan byłym Świadkiem Jehowy. Znam część Pana twórczości i z przykrością stwierdzam, że pięknie manipuluje Pan faktami. Nie przyszedłem tutaj dyskutować z Panem. Nie uznaje Pan faktu, że część wyjaśnień organizacji zmienia się z czasem. Proszę pokazać mi choć jedną religię, która nigdy nie zmieniła swoich wierzeń lub wyjaśnień różnych kwestii.
1. Missionary Church of Kopimism,
2. Jediizm,
3. Aladura,
Takie pierwsze 3 z brzegu.