Jedni wierzą widzę w niedoskonałości 6 i doskonałości 7. Mam jednak pytanie skąd wywodzi sie ta interpretacja? 3 podkreślenie 6 niedoskonałość 7 doskonałość itd ?
Wybacz że dopiero teraz, ale nie zauważyłem, że odp. Następnym razem użyj proszę cytatu- to mi na mail przyjdzie taka informacja.
Co do tematu skąd się wzięła doskonała 7- to wynika z języka hebrajskiego i historii/kultury. Liczba siedem i "pełnia" pochodzą z tego samego źródłosłowu. Jak zapiszesz to na papierze to te dwa słowa zapisuje się tak samo. Również starotestamentowe historie wskazują na doskonałość siódemki- wszystkie doprowadzone do pełni działania trwają 7 czasów. To samo się tyczy wielokrotności. 70 czy 77.
Hebrajskie szeba - można tłumaczyć jako siedem, pełnia lub przysięga... I tak np imię Batszeba mogła oznaczać "córka pełni", ale też "córka przysięgi" lub "córka siódemki". Tak samo Dla Izraelitów Siódemka była doskonała, pełna, nieskończona. (Przebaczać 7 czy 77 razy?) Powielenie jej jest wzmocnieniem.
Jan był żydem i dla niego to było dość proste. Użył np 7- świeczników, 7 aniołów, 7 gwiazd, 7 pieczęci, rogi baranka czasze itd... Ilość symboli objawienia sprawiła że ludzie zaczęli dociekać próbując odkryć tajemnicze proroctwo i doszukiwać się we wszystkim drugiego dna...
Osobiście uważam, że niestety prawda jest mniej romantyczna niż by się wydawało i chodziło o symboliczne hebrajskie 6- powtórzone 3 razy- czyli wzmocnione (coś na zasadzie potęgi).
To tak w bardzo wielkim skrócie.
Ps. Policz ile razy w objawieniu znajduje się zwrot "kto ma ucho niech słucha co duch mówi do zborów"