Cyt Baran
Nieraz o Bogu, JHWH mówiło się tutaj różne rzeczy, nie mniej jednak nigdy w taki wulgarny sposób. Napiszcie tak samo o Allahu i podajcie najlepiej swój pesel. Ciekawe czy ktoś się odważy. Boicie się? Przecież to będzie wyrażanie tylko swojej opinii przez "takie tam" wulgaryzmy na temat boga muzułmanów.
Ja nie użyłam wulgaryzmów, napisałam, że nie chcę urazić wierzących, ani odciągnąć ich od wiary. Napisałam jedynie, że nie akceptuję takiego postępowania Boga, odrzuca możliwość, żeby taka istota była Stwórcą naszego wspaniałego świata. Nie czuję się ateistką, tylko dlatego, że nie wierzę, że JHWH jest prawdziwym Bogiem.
Może forma, której użył Kaiser Soze jest niewłaściwa, ale sens wypowiedzi jest taki, że nawet z naszego, niedoskonałości, ludzkiego punktu widzenia, jego postępowanie jest okrutne i niesprawiedliwe. Dla mnie karanie całej rodziny, służby i wszystkich domowników, za przewinienia ojca, jest conajmniej dyskusyjne. Podobnie jak wyzwolenie z niewoli, jedynie po to, aby kazać im podbijać zbrojenie ziemię obiecaną?... A w międzyczasie karać za każdą próbę wyrażenia swojego zdania?
Czy jedyne słuszne wyznawca ie wiary, to ślepa wiara? Jestem potomkinią pierwszych ludzi, tych którzy zerwał zakazany owoc z drzewa poznania. Myślę i wątpię. Piszę o swoich wątpliwościami w wątku, odnoszący się do wątpliwości właśnie. Czy muszę szukać ludzi mających te same zdanie? Może, zamiast krytyki tego, że śmiem wątpić I odsyłania mnie do kąta, chciałbym usłyszeć logiczne uzasadnienie zachowania JHWH?
Próbę tego, podjął jedynie Gorszyciel. Nie przekonały mnie jego argumenty, ale szanuję jego opinię.