(...)
jeśli chodzi o sprzeczności interpretacji to Pismo Święte
(...)
Bóg do nas mówi naszym językiem byśmy zrozumieli . Ale żeby całość ogarnąć to już tylko Bóg.
(...)
Bóg mówi uwierz a zobaczysz a Ty wołasz pokaż a uwierzę .
(...)
Proponuję poczytać Hbr 11. (...)
Noe na polecenie Boga zbudował arkę daleko od rzeki czy morza . Zrobił to wbrew naszemu rozumowi uwierzył, że będzie potop. (...)
Nie mówiłem o sprzeczności w interpretacji, tylko o sprzecznościach w Biblii skoro to myśli człowieka. Interpretacja owszem też, bo każdy wierzący ją, albo sam interpretuje, albo uznaje interpretację swojego wyznania.
Skoro myśli Boga nie są naszymi myślami, to nigdy nie masz pewności czy dobrze rozumiesz o co chodzi. Zakładasz, że dobrze wiesz o co chodzi.
Nic nie wołam. Tutaj popełniasz błąd, bo nie powinieneś zakładać co kto myśli i woła lub wymaga. Mylisz wyciąganie wniosków z jakimiś emocjonalnymi pretensjami do kogoś lub czegoś.
Co do Noego też zakładasz, że rozumiesz przesłanie. Ale obiektywnie nie jesteś wstanie udowodnić, że to historyczny zapis. Na wiarę zakładasz, że było tak jak rozumiesz i wierzysz, że było. Do Noego według Biblii mówił sam Bóg. Uważasz, że było inaczej i Noe wyczuł sam z siebie, że ktoś do niego coś mówi i nakazuje? Owszem uwierzył, ale bardziej był posłuszny i na tym polegała jego wiara. Jak mówi Heb. 'pouczony cudownie' zbudował. Przykład więc nieadekwatny, bo nawet zakładając historyczność tej relacji Noe rozmawiał z Bogiem tak jak dzisiaj nikt nie rozmawia. Widzisz różnicę?
Różnica jest taka, że co innego wierzyć, że jakiś człowiek oddałby ci np pożyczone pieniądze, bo sam cię o tym zapewnił, a twoim przekonaniem, że odda bo tak sobie to rozumiesz znając go z książki, co do której wierzysz, że nie jest postacią fikcyjną.
Ja niczego od nikogo nie wymagam. Korzystam z dostępnych faktów i przesłanek i wyciągam wnioski.
Kwestia wiary została ciekawie pokazana w serialu "Pozostawieni" polecam. Szczególnie ostatni sezon.
Porównywanie do ludzi wiary ze ST i NT nijak się przekłada na nasze czasy. Takie jest moje zdanie. Oni albo bezpośrednio rozmawiali z Bogiem, albo widzieli działanie Boga lub Syna Bożego. Czyli tak nie dokońca bez wiedzy.
MX - koniec - MX