Czy świadkowie zmienili zdanie np w temacie Trójcy ? Czy zmienili zdanie odnośnie imienia Boga ? Czy zmienili zdanie odnośnie powstrzymywania się od krwi ? Czy zmienili zdanie odnośnie raju na ziemi ? Czy zmienili zdanie odnośnie kłamstwa o wiecznych mękach w "piekle" ? Czy zmienili zdanie odnośnie uczestniczenia świadków w wojnach ? Czy zmienili zdanie odnośnie czym jest Wielki Babilon ? Czy zmienili zdanie odnośnie krzyża ?
Tak więc wiele dogmatów świadków jest niezmiennych .
Kolosan 2:8-10
8. Baczcie, aby was kto nie sprowadził na manowce filozofią i czczym urojeniem, opartym na podaniach ludzkich i na żywiołach świata, a nie na Chrystusie;
9. gdyż w nim mieszka cieleśnie cała pełnia boskości
10. i macie pełnię w nim; On jest głową wszelkiej nadziemskiej władzy i zwierzchności,
Ale nasuwa się pytanie :Czy te ich nauki mają poparcie w Piśmie Świętym ? Mam na myśli inne przekłady, ja korzystam z Warszawskiej i dopiero otworzyły mi się oczy że czytam zupełnie o czym innym
Poszli dalej w ich tak zwanej biblii przekład nowego świata jest pozmieniany tak aby pasował do ich wierzeń :
krzyż na pal, (1Tym.3:2,8 Biskup na nadzorcę, diakoni na słudzy pomocniczy)
albo ten werset
1 Kor. 15:33 przekład nowego świata cyt.
Nie dajcie się wprowadzić w błąd.Złe
towarzystwo psuje pożyteczne zwyczaje.
1 Kor. 15:33 Biblia Warszawska cyt.
33. Nie błądźcie: Złe
rozmowy psują dobre obyczaje.
1 Kor. 15:33 Biblia Tysiąclecia
33 Nie łudźcie się! Wskutek
złych rozmów psują się dobre obyczaje.
1 Kor. 15:33 Biblia Wujek
33 Nie dajcie się zwodzić; złe rozmowy psują dobre obyczaje.
Ale im chodziło pewnie o to aby wszyscy trzymali się z dala od "szatańskiego świata " i całkowicie być oddanym tej organizacji. Żadnych dyskotek, imprez szkolnych, imprez w pracy itd.
Ostatnio miałam takie przemyślenia odnośnie świąt.
Wiemy, że do roku 1925 (dawniej Badacze Pisma Świętego) były obchodzone święta bożonarodzeniowe i było ok.
Jak zobaczyłam dokumenty w co oni inwestują i jakie kwoty to mi się zapaliła czerwona lampka.
Oni są cwani, pewnie doszli do takich wniosków: wiadomo, że święta bożonarodzeniowe czy urodziny i imieniny wiążą się z dawaniem prezentów i wydatkami a to kosztuje. Lepiej do skrzyneczki i biznes się kręci .
Nie wiem trampek, czy ty jesteś jeszcze w tej organizacji i jej bronisz, czy raczej zauważasz błędy, które powoli będą wychodzić na światło dzienne.
Mat. 24:4,54. A Jezus odpowiadając, rzekł im: Baczcie, żeby was kto nie zwiódł.
5. Albowiem wielu przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Jam jest Chrystus, i wielu zwiodą.
2 Kor. 4:2-62. lecz wyrzekliśmy się tego, co ludzie wstydliwie ukrywają, i nie postępujemy przebiegle ani
nie fałszujemy Słowa Bożego, ale przez składanie dowodu prawdy polecamy siebie samych sumieniu wszystkich ludzi przed Bogiem.
3. A jeśli nawet
ewangelia (w ich przekładzie dobra nowina)nasza jest zasłonięta, zasłonięta jest dla tych, którzy giną,
4. w których bóg świata tego zaślepił umysły niewierzących, aby im nie świeciło światło ewangelii o chwale Chrystusa, który jest obrazem Boga.
Jak zwykle się rozpisałam, ale tylko dlatego, że czytając natchnione Pismo Święte bez żadnych strażnic i wszelkich ich publikacji jest fascynujące.