Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?  (Przeczytany 102117 razy)

Offline Student

Odp: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?
« Odpowiedź #375 dnia: 13 Sierpień, 2018, 09:46 »
MX
Mógł się kierować grecką rozpowrzechnioną wersją.

MX - koniec - MX

Akwila z Synopy oraz Theodocjon dokonali przekładu " żywcem " z hebrajskiego, aby obalić inne niedokładne tłumaczenia Hebrajskich Pism na język grecki.

Roszada
A cóż to Aquila był jakimś nieomylnym?
Ciekawe czy konsekwentnie zawsze tak samo tłumaczył.
Bo znam takich. co wykorzystują czyjąś niewiedzę. byle osiągnąć sukces w dyskusji i czuć się zwycięzcą.

Aqwila przynajmniej zadbał o to aby jego tłumaczenie na język grecki  było wiernym oddaniem tekstu hebrajskiego , czy był nieomylnym ? w przeciwieństwie Hieronima był konsekwentnym w trzymaniu się poprawności tłumaczenia czasowników w takim czasie w jakim  to aspekcie zostało  przedstawione w tekście hebrajskim

Julia 7

Przecież się z tego Akwili tylko jakieś skrawki zachowały. Zresztą niczego to nie dowodzi, nawet jakby był konsekwentny. Może zwykłe względy akcentualne powodują skracanie samogłoski czy coś. Potrzebny byłby hebraista. Są przecież imiona teoforyczne, gdzie mamy JAHU.

No nie skrawki gdyż Aqwili tłumaczenie Pisma ST zostało zamieszczone przez Orygenesa w jego Hexpelii , przy analizie danego fragmentu w tekście greckim można więc porównać owe tłumaczenia .

O słowie JAH już pisałem powyżej jak to tłumaczy Żyd Hebraista więc jeśli cię to interesuje to się z tym zapoznaj .

Nie wszystkie hebrajskie imiona zostały zhellenizowane tak właśnie mamy w przypadku imienia Iesous gdzie jakby nie było pierwszą samogłoską jest ,, e'' dokładnie tak samo jak w przypadku jego odpowiednika w j hebrajskim Jeszua 

Imię Boże w zapisie יַהְוֶה  w takim zapisie posiada trzy samogłoski 

1) pod spółgłoską Jod mamy krótką samogłoskę Patah ,, A” יַ
2)pod spółgłoską he mamy szewa proste które w tym przypadku jest nieme הְ
3) pod spółgłoską Waw mamy krótką samogłoskę segol וֶ
4 końcowe he jest nieme więc się go nie czyta  ה

w imiemiu עֹבַדְיָה Abdiasz ( sługa Jah )  pod spółgłoską Jod mamy długą samogłoskę ,, A’’ kamec יָ

יַ  - długa samogłoska kamac czytana jako ,, A”
- krótka samogłoska patach czytana jako ,, A”

Podobnie jest z imieniem Jeszua , forma podstawowa to יְהוֹשֻׁעַ i jego skrócona  forma to יֵשׁוּעַ . Zwróć uwagę na samogłoski pod pierwszą pogłoską , w imienia Jehoszua pierwsza  samogłoska to : szewa proste , zaś w imieniu Jeszua pierwszą samogłoską jest ..   - długa samogłoska cere . Aby nie stawiać przysłowiowo kawę na ławę sprawdź sobie z jakim rzeczownikiem jest spokrewnione imię Jeszua i jaka tam jest pierwsza samogłoska ..   

Offline julia7

« Odpowiedź #376 dnia: 13 Sierpień, 2018, 09:50 »
Julia 7
No nie skrawki gdyż Aqwili tłumaczenie Pisma ST zostało zamieszczone przez Orygenesa w jego Hexpelii , przy analizie danego fragmentu w tekście greckim można więc porównać owe tłumaczenia .

O słowie JAH już pisałem powyżej jak to tłumaczy Żyd Hebraista więc jeśli cię to interesuje to się z tym zapoznaj .

1) Nie Hexpella, a Hexapla. 2) Ona też się przecież nie zachowała. Z niej właśnie zachowały się skrawki w cytatach późniejszych autorów, często po łacinie (a więc w przekładzie), a najczęściej u Hieronima, którego krytykujesz. Czy o tym wiedziałeś? 3) Gordon to żaden badacz. Fanatyk w jakiejś sekcie, którego nawet Żydzi nie uznają. Myślałam o poważnych uczonych. Jeśli powiedzmy, że jest na świecie 1000 hebraistów i 5 uważa jak Gordon, to wolę ufać tym 995 hebraistom. Sorki, ale margines zawsze będzie, bo człowiek lubi się wyróżnić. Czasem ów margines ma rację, ale wątpię, by większość świadomie w tym wypadku kłamała.

Offline miranda

« Odpowiedź #377 dnia: 13 Sierpień, 2018, 10:18 »
Ty "nie lubisz" katolików, naukowców, teologów, tradycji, a jednocześnie opierasz swoje przekonania na średniowiecznych katolickich teologach co wymyślili i rozpowszechnili wymowę "Jehowa" (...)

Biblia ci przeczy (...)

My swoje przekonania opieramy na tym co widzimy w Biblii. Jeśli widzę w samym tylko Starym Testamencie ponad 6800 razy imię Jahwe to kto robi błąd ? Ja , Ty czy może ci , którzy tłumaczyli taki Stary Testament ?

Nam Biblia nie kłamie bo traktujemy je jako słowo natchnione przez samego Boga. Może innym kłamie .

Offline julia7

« Odpowiedź #378 dnia: 13 Sierpień, 2018, 10:20 »
My swoje przekonania opieramy na tym co widzimy w Biblii. Jeśli widzę w samym tylko Starym Testamencie ponad 6800 razy imię Jahwe to kto robi błąd ? Ja , Ty czy może ci , którzy tłumaczyli taki Stary Testament ?

Nam Biblia nie kłamie bo traktujemy je jako słowo natchnione przez samego Boga. Może innym kłamie .

My swoje przekonania opieramy na tym co widzimy w Biblii. Jeśli widzę w Nowym Testamencie, że imię Jahwe nie występuje ANI RAZU, a ktoś je tam dopisuje, to kto robi błąd? Ja , Ty czy może ci , którzy tłumaczyli taki Nowy Testament ?

Offline Student

« Odpowiedź #379 dnia: 13 Sierpień, 2018, 10:26 »
1) Nie Hexpella, a Hexapla. 2) Ona też się przecież nie zachowała. Z niej właśnie zachowały się skrawki w cytatach późniejszych autorów, często po łacinie (a więc w przekładzie), a najczęściej u Hieronima, którego krytykujesz. Czy o tym wiedziałeś? 3) Gordon to żaden badacz. Fanatyk w jakiejś sekcie, którego nawet Żydzi nie uznają. Myślałam o poważnych uczonych. Jeśli powiedzmy, że jest na świecie 1000 hebraistów i 5 uważa jak Gordon, to wolę ufać tym 995 hebraistom. Sorki, ale margines zawsze będzie, bo człowiek lubi się wyróżnić. Czasem ów margines ma rację, ale wątpię, by większość świadomie w tym wypadku kłamała.

Ja mam w formie papierowej i ma się dobrze :)

Jest również w necie cały ST

To nie tylko Gordon tak twierdzi ale większość uczonych Żydów hebraistów :)

Forma imienia Jahwe nie jest w 100% pewną lecz przypuszczalną a to kolosalna różnica.. takie przypuszczenie zostało wyprowadzone z tego, jak Samarytanie w swoim języku wymawiali imię Boga  .

Offline miranda

« Odpowiedź #380 dnia: 13 Sierpień, 2018, 10:29 »
My swoje przekonania opieramy na tym co widzimy w Biblii. Jeśli widzę w Nowym Testamencie, że imię Jahwe nie występuje ANI RAZU, a ktoś je tam dopisuje, to kto robi błąd? Ja , Ty czy może ci , którzy tłumaczyli taki Nowy Testament ?

A jeśli ja mam Biblię, w której w Starym Testamencie występuje imię Jahwe to jest to dobry przekład czy zły ? 

Forma imienia Jahwe nie jest w 100% pewną lecz przypuszczalną a to kolosalna różnica.. (...)

Dokładnie jak piszesz.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpień, 2018, 10:30 wysłana przez miranda »

Offline julia7

« Odpowiedź #381 dnia: 13 Sierpień, 2018, 10:34 »
Ja mam w formie papierowej i ma się dobrze :)

Jest również w necie cały ST

To nie tylko Gordon tak twierdzi ale większość uczonych Żydów hebraistów :)

Forma imienia Jahwe nie jest w 100% pewną lecz przypuszczalną a to kolosalna różnica.. takie przypuszczenie zostało wyprowadzone z tego, jak Samarytanie w swoim języku wymawiali imię Boga  .

Z angielskiej Wikipedii: Hexapla (Ancient Greek: Ἑξαπλᾶ, "sixfold") is the term for a critical edition of the Hebrew Bible in six versions, four of them translated into Greek, preserved only in fragments. Masz pewnie wydanie, które zbiera te fragmenty autorstwa Fielda. Nie ma człowieku czegoś takiego jak cały ST Hexapli. To są skrawki zachowane w cytatach pisarzy chrześcijańskich starożytnych (zwłaszcza: Euzebiusz, Orygenes, Hieronim).

Co do formy Jahwe to 1) jaka jest przewaga hebraisty Żyda nad hebraistą nie-Żydem, drogi syjonisto? Wg mnie żadna. Wręcz im ta pycha przeszkadza. To tak jakby twierdzić, że najlepszymi znawcami Sokratesa na świecie są Grecy. 2) Żydzi-hebraiści też uważają, że bliższa prawy jest forma Jahwe. Jestem tego pewna. Wystarczy poczytać ich artykuły...

Offline Student

« Odpowiedź #382 dnia: 13 Sierpień, 2018, 10:47 »
Z angielskiej Wikipedii: Hexapla (Ancient Greek: Ἑξαπλᾶ, "sixfold") is the term for a critical edition of the Hebrew Bible in six versions, four of them translated into Greek, preserved only in fragments. Masz pewnie wydanie, które zbiera te fragmenty autorstwa Fielda. Nie ma człowieku czegoś takiego jak cały ST Hexapli. To są skrawki zachowane w cytatach pisarzy chrześcijańskich starożytnych (zwłaszcza: Euzebiusz, Orygenes, Hieronim).

Co do formy Jahwe to 1) jaka jest przewaga hebraisty Żyda nad hebraistą nie-Żydem, drogi syjonisto? Wg mnie żadna. Wręcz im ta pycha przeszkadza. To tak jakby twierdzić, że najlepszymi znawcami Sokratesa na świecie są Grecy. 2) Żydzi-hebraiści też uważają, że bliższa prawy jest forma Jahwe. Jestem tego pewna. Wystarczy poczytać ich artykuły...

Ja mam wile podręczników gramatyki hebrajskiej i zdanie odnośnie formy Jahweh jest bardzo wyważone

A tutaj niespodzianka  :)   

http://www.archive.org/stream/origenishexaplor01origuoft#page/6/mode/2up

https://archive.org/stream/origenhexapla02unknuoft#page/118/mode/2up

Offline miranda

« Odpowiedź #383 dnia: 13 Sierpień, 2018, 10:50 »

Co do formy Jahwe to 1) jaka jest przewaga hebraisty Żyda nad hebraistą nie-Żydem, drogi syjonisto? Wg mnie żadna. Wręcz im ta pycha przeszkadza. To tak jakby twierdzić, że najlepszymi znawcami Sokratesa na świecie są Grecy. 2) Żydzi-hebraiści też uważają, że bliższa prawy jest forma Jahwe.

Nawet świadkowie przyznają, że możliwe jest, ze forma Jahwe jest być może poprawniejsza. Jednak przyjęli formę Jehowa bo była ona szybciej znana w Polsce i na świecie. Uznają , ze obie formy sa poprawne. Więc w czy jest problem ? Jednocześnie nawet naukowcy tylko przypuszczają, ze forma  Jahwe jest poprawna tak samo jak przypuszczalnie forma Jehowa jest poprawna.

Offline julia7

« Odpowiedź #384 dnia: 13 Sierpień, 2018, 10:53 »
Ja mam wile podręczników gramatyki hebrajskiej i zdanie odnośnie formy Jahweh jest bardzo wyważone

A tutaj niespodzianka  :)   

http://www.archive.org/stream/origenishexaplor01origuoft#page/6/mode/2up

https://archive.org/stream/origenhexapla02unknuoft#page/118/mode/2up

A czytałeś tytuł publikacji: Origenis Hexaplorum quae supersunt; sive, Veterum interpretum Graecorum in totum Vetus Testamentum fragmenta? :D

O tym Ci pisałam. To wydanie Fielda.

Offline Moyses

• Pionier specjalny
  • Polubień: 6227
  • Nie próbuj, rób albo nie rób, nie ma próbowania.
« Odpowiedź #385 dnia: 13 Sierpień, 2018, 11:02 »
Uznają , ze obie formy sa poprawne. Więc w czy jest problem ?

Pomódl się na zebraniu, czy innym zgromadzeni w imię Jahwe. Później opisz swoje wrażenia. Ale Ty podobno 'baba', więc nie dadzą  (czyli nie dostąpisz przywileju) Tobie się pomodlić.

Offline Student

« Odpowiedź #386 dnia: 13 Sierpień, 2018, 11:04 »
A czytałeś tytuł publikacji: Origenis Hexaplorum quae supersunt; sive, Veterum interpretum Graecorum in totum Vetus Testamentum fragmenta? :D

O tym Ci pisałam. To wydanie Fielda.

Cztatałem , czytałeś o tłumaczeniu Aqwili czym się różni od wadliwej wersji Septuaginty ?  ;D

Offline miranda

« Odpowiedź #387 dnia: 13 Sierpień, 2018, 11:06 »
Pomódl się na zebraniu, czy innym zgromadzeni w imię Jahwe. Później opisz swoje wrażenia. Ale Ty podobno 'baba', więc nie dadzą  (czyli nie dostąpisz przywileju) Tobie się pomodlić.

Przyjęli, ze używają formy Jehowa a nie "zastępczo" Pan czy Bóg.

Offline julia7

« Odpowiedź #388 dnia: 13 Sierpień, 2018, 11:08 »
Cztatałem , czytałeś o tłumaczeniu Aqwili czym się różni od wadliwej wersji Septuaginty ?  ;D

No bo po skrawkach się co nieco da powiedzieć. Ale raczej czytałeś to, co się powtarza, mianowicie opinię św. Hieronima, który tak uważał o Akwili, a którego ty krytykujesz.

Offline Student

« Odpowiedź #389 dnia: 13 Sierpień, 2018, 11:14 »
No bo po skrawkach się co nieco da powiedzieć. Ale raczej czytałeś to, co się powtarza, mianowicie opinię św. Hieronima, który tak uważał o Akwili, a którego ty krytykujesz.

Ależ da skoro np 2 Moj 3:14 mamy czasownik Ehjeh - czas przyszły niedokonany gdzie jest tłumaczony jako ,, Będę '' to tak go właśnie tłumaczy Aqwila i również inni  przez grecki czasownik Esomai - Będę . Takich przykładów jest multum