Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?  (Przeczytany 102122 razy)

Offline miranda

Odp: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?
« Odpowiedź #360 dnia: 10 Sierpień, 2018, 20:45 »
Co Ty gadasz, Mirinda. Dziś każdy naukowiec wie, że forma Jehowa jest na 100% błędna :D Nie zmyślaj bzdur.

No  tak, tyle że dla mnie naukowcy nie są miarodajni w biblijnych kwestiach. Dla naukowca dziecko  zaczyna się chyba od dwunastego tygodnia ciąży. Też tak w to wierzysz jak naukowcy ? Bo ja wolę wierzyć w to co mówi Biblia a mianowicie , ze życie zaczyna się od poczęcia.

Offline Roszada

« Odpowiedź #361 dnia: 10 Sierpień, 2018, 20:55 »
No pewnie tylko członkowie CK są miarodajni.
Mają najlepszych uczonych.
Szczególnie tych od zmieniania nauk i wyznaczania dat końca, itp. ;D

Offline julia7

« Odpowiedź #362 dnia: 10 Sierpień, 2018, 20:56 »
No  tak, tyle że dla mnie naukowcy nie są miarodajni w biblijnych kwestiach. Dla naukowca dziecko  zaczyna się chyba od dwunastego tygodnia ciąży. Też tak w to wierzysz jak naukowcy ? Bo ja wolę wierzyć w to co mówi Biblia a mianowicie , ze życie zaczyna się od poczęcia.

To kto ma się wypowiadać o językach starożytnych jak nie ich znawcy? :o Świadkom Jehowy Bóg szepcze z nieba tę wiedzę czy czerpie się ją z badań naukowych?

Offline MX

« Odpowiedź #363 dnia: 11 Sierpień, 2018, 12:45 »
Ty "nie lubisz" katolików, naukowców, teologów, tradycji, a jednocześnie opierasz swoje przekonania na średniowiecznych katolickich teologach co wymyślili i rozpowszechnili wymowę "Jehowa", którą posługujesz się ze względu na rozpowszechnienie i znajomość tej formy na świecie, czyli niczym innym, a tradycją wobec tej wokalizacji. Ufając panom "naukowcom" z CK, którzy podają wam do wierzenia swoje "badania" w "teologiczno- naukowych" pisemkach kultu.

Biblia ci przeczy, ale ty wolisz trzymać się interpretacji waszych "naukowców, teologów" i waszej tradycji. A inni są be.

MX - koniec - MX

Offline Student

« Odpowiedź #364 dnia: 12 Sierpień, 2018, 13:54 »
Postanowiłem i ja wrzucić swoje 3 grosze odnośnie wymowa imienia Bożego , więc byłbym bardzo rad gdyby ktoś kto broni form Jahwe wytłumaczył mi pewną kwestię . Imiona teoforyczne to takie które zawierają w sobie cząstkę imienia Bożego i rozpoczynają się ode członu Jeho . Np Jehoszua skrócona forma to Jeszua , w obu przypadkach tj w j hebrajskim i greckim mamy po spółgłosce J samogłoskę ,,e'' a nie ,,a ''

יְהוֹשֻׁעַ   - Jehoszua

יֵשׁוּעַ  Jeszua

Aqwile w swoim tłumaczeniu oddał imię Jeszua za pomocą greckich liter jako Ιησουα . Myślę że każdy który intertuje się Biblią wie co oznacza w j hebrajskim imię Jeszua ? Zatem jakie jest uzasadnienia przekręcania imienia odczytując początek zamiast Je na Ja ? Skoro niby forma imienia Jahwe jest 100% pewna to dlaczego nigdzie nie mamy zapisu imienia Jezusa jako יַשׁוּעַ Jaszua od יַהְוֶה Jahwe(h) ?

Offline julia7

« Odpowiedź #365 dnia: 12 Sierpień, 2018, 14:25 »
A czemu inne imiona teoforyczne mają wokalizację JAHU? Myślę o Izajasza, Jeremiaszu, Zachariaszu i wielu innych. Myślę, że odpowiedziałby jakiś hebraista.

Offline Student

« Odpowiedź #366 dnia: 12 Sierpień, 2018, 15:19 »
A czemu inne imiona teoforyczne mają wokalizację JAHU? Myślę o Izajasza, Jeremiaszu, Zachariaszu i wielu innych. Myślę, że odpowiedziałby jakiś hebraista.

Zauważ że te imiona kończą się na יָהוּ a nie rozpoczynają tym członem

Offline MX

« Odpowiedź #367 dnia: 12 Sierpień, 2018, 16:15 »
Imię Jezus jest "zniekształconą" grecką i łacińską wersją hebrajskiego Jozue. W innych językach za greckim i łaciński tak jak w polskim piszemy Jezus przez e.

Jeśli chodzi o imiona hebrajskie zaczynające się w polskim na Jeh... jest to konsekwencja tłumaczenia z hebrajskiego zawierającego system znaków, odczytywanych jako e. W przypadku Imienia dodane samogłoski pochodzą od słów Adonaj albo Elohim (dlatego spotykamy samogłoskę e, a oprócz tego sami SJ przyznają, że mylnie przepisano a-o-a jako e-o-a w ks. Żyć wiecznie str. 43). Dodatkowo praktycznie większość imion hebrajskich zaczynających się na Jeh... ma odpowiedniki Jo... (np Jehoszafat - Joszafat; Jehojakim - Jojakim, Jakim; itd). Tekst pierwotny nie zawierał litery e w imionach hebrajskich. Zapis jest więc efektem tłumaczenia na nasze języki. Trudno na tej podstawie stwierdzać wokalizację Tetragramu. Pomijam, że wiele imion biblijnych zawiera "jah" z a.

Warto sobie zdać też sprawę, że NT zawiera Imię po grecku, ale w formie skróconej JAH (tak zapisywana jest w imieniu Izajah, w hebrajskim ze znakami też występuje z a). To jest dodatkowy dowód, przeciw tezie o usuwaniu. Gdyby ktoś zawiązał spisek w celu usunięcia Imienia z NT to zapewne i z Apokalipsy by usunął.

MX - koniec - MX
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień, 2018, 16:19 wysłana przez MX »

Offline Student

« Odpowiedź #368 dnia: 12 Sierpień, 2018, 17:57 »
MX
Dodatkowo praktycznie większość imion hebrajskich zaczynających się na Jeh... ma odpowiedniki Jo... (np Jehoszafat - Joszafat; Jehojakim - Jojakim, Jakim; itd).

Tak to wygląda w j polskim ale nie np greckim  gdyż nie zawsze tak jest , W j greckim imię Jehu zapisuje się jako Ιηου (Jeou ) w tym przypadku podobnie jak w j hebrajskim gdzie występuje pod spółgłoską Jod długa samogłoska Cere długie (e) tak i w j gerckim mamy tutaj długą samogłoskę η- eta

יֵהוּא Jehu Ιηου Jehu

Odnośnie skrótu יָה bardzo znany hebraista Żyd Nehemiasz Gordon  który brał udział w tłumaczeniu zwojów z Qumran w jednym ze swych wywiadów wyjaśnił to w ten sposób :

W zapisie imienia Bożego יְהֹוָה mamy pierwszą spółgłoskę Jod pod spółgłoską Waw samogłoskę kamec i ostatnią spółgłoskę He gdzie przy odczycie samogłoska (T) kamec podchodzi pod spółgłoskę ה he co daje nam  wymowę Jah 

Offline MX

« Odpowiedź #369 dnia: 12 Sierpień, 2018, 18:45 »

MX
Tak to wygląda w j polskim ale nie np greckim  gdyż nie zawsze tak jest , W j greckim imię Jehu zapisuje się jako Ιηου (Jeou ) w tym przypadku podobnie jak w j hebrajskim gdzie występuje pod spółgłoską Jod długa samogłoska Cere długie (e) tak i w j gerckim mamy tutaj długą samogłoskę η- eta

יֵהוּא Jehu Ιηου Jehu

Odnośnie skrótu יָה bardzo znany hebraista Żyd Nehemiasz Gordon  który brał udział w tłumaczeniu zwojów z Qumran w jednym ze swych wywiadów wyjaśnił to w ten sposób :

W zapisie imienia Bożego יְהֹוָה mamy pierwszą spółgłoskę Jod pod spółgłoską Waw samogłoskę kamec i ostatnią spółgłoskę He gdzie przy odczycie samogłoska (T) kamec podchodzi pod spółgłoskę ה he co daje nam  wymowę Jah
Ale nawet w greckim jeśli to po masoretach, bo piszesz o samogłoskach w hebrajskim to nic to nie zmienia.

A nawet jeśli przed systemem samogłosek to mogło być jak z imieniem Jozue-Jezus.

Odnośnie hebraisty to ok, rozumiem że komentarz sugeruje nie uwzględnianie samogłoski pod Jod w skrócie tylko tą drugą ? Hebrajski zapis formy skróconej ma inne znaki systemu masoreckiego stąd też moje wnioski.

Tyle tylko, że samogłoska e pod Jod w Imieniu nie daje pewnosci co do takiej wymowy w hebrajskim skoro samogłoski pochodziły od słów Elohim lub Adonaj i takie słowa czytano.

MX - koniec - MX

Offline Student

« Odpowiedź #370 dnia: 12 Sierpień, 2018, 19:03 »
MX

A nawet jeśli przed systemem samogłosek to mogło być jak z imieniem Jozue-Jezus.

Pisałem o Aqwili i jego tłumaczeniu z hebrajskiego na grecki a jak wiesz miało do miejsce bardzo długo przed stworzeniem Nikudy przez masoretów . Aqwila przetłumaczył imię Jeszua na Jesoua

Offline MX

« Odpowiedź #371 dnia: 12 Sierpień, 2018, 21:51 »
MX
Pisałem o Aqwili i jego tłumaczeniu z hebrajskiego na grecki a jak wiesz miało do miejsce bardzo długo przed stworzeniem Nikudy przez masoretów . Aqwila przetłumaczył imię Jeszua na Jesoua
Mógł się kierować grecką rozpowrzechnioną wersją.

MX - koniec - MX

Offline julia7

« Odpowiedź #372 dnia: 12 Sierpień, 2018, 22:12 »
MX

Ja się nie znam i nie wiem  czy Ci zaufać czy większości naukowców, którzy preferują formę Jahwe.

Offline Roszada

« Odpowiedź #373 dnia: 12 Sierpień, 2018, 23:07 »
A cóż to Aquila był jakimś nieomylnym?
Ciekawe czy konsekwentnie zawsze tak samo tłumaczył.
Bo znam takich. co wykorzystują czyjąś niewiedzę. byle osiągnąć sukces w dyskusji i czuć się zwycięzcą. ;)

Offline julia7

« Odpowiedź #374 dnia: 12 Sierpień, 2018, 23:48 »
A cóż to Aquila był jakimś nieomylnym?
Ciekawe czy konsekwentnie zawsze tak samo tłumaczył.
Bo znam takich. co wykorzystują czyjąś niewiedzę. byle osiągnąć sukces w dyskusji i czuć się zwycięzcą. ;)

Przecież się z tego Akwili tylko jakieś skrawki zachowały. Zresztą niczego to nie dowodzi, nawet jakby był konsekwentny. Może zwykłe względy akcentualne powodują skracanie samogłoski czy coś. Potrzebny byłby hebraista. Są przecież imiona teoforyczne, gdzie mamy JAHU.