Na początku chciałbym zaznaczyć, bo wiem, że są tacy, na których słowo to działa jak płachta na byka, że nie zamierzam, nie lubię i nie chcę ani tu ani nigdzie indziej nikogo ewangelizować. Przeglądając jednak Cmentarz widziałem wiele odmaderatorskich i odadministratorskich notek, informujących o powodzie wyrzucenia tam postu, które nawiązywały do zakazu ewangelizacji na tym Forum. Kiedy mocno i wielokrotnie przestudiowałem Regulamin, okazało się, iż tam nie widnieje żaden tego typu przepis. Po drugie zakaz ewangelizowania (nieoficjalny jak widać) jest dyskryminujący. Dlaczego? Otóż dlatego, że ewangelizowanie (od słowa greckiego ewangelia) to głoszenie nauki o Chrystusie, a w szerszym znaczeniu wiary chrześcijańskiej. Stąd zakaz (powtarzam: nieoficjalny) dotyczyć ma tylko tej religii? Czyli można bez problemu głosić islam, judaizm, buddyzm, sintoizm, voodoo, satanizm czy ateizm?
Mam więc propozycję, która polegałaby na precyzyjnym dopisaniu do Regulaminu punktu, który klarownie i bez wynoszenia innych religii nad chrześcijaństwo zakazał natarczywego promowania religii jako takiej, czego nikt niemal nie trawi. Mogę przedstawić swoją propozycję.