Zaczynam odróżniać ludzi poznawać ich swoisty humor , złośliwości , wiem jak lubikami pokazuje się kto z kim .
Jak mam ochotę coś powiedzieć to mówię , jak nie to obserwuję z dala ale jak na tą chwilę nie potrafię całkowicie odejść z forum , bo jesteście mi potrzebni w jakiś sposób , może ja tez jestem komuś potrzebna , tworzymy specyficzne grono , wierzących , niewierzących , katolików świadków byłych , obecnych , nie wiem kogo jeszcze , ale jesteśmy .
Chyba nawzajem też uczymy się tolerancji wobec siebie , jest tak mówi święta księga
17 Żelazo żelazem się ostrzy,
a człowiek urabia charakter bliźniego.
Po to jestem na forum AMEN
I bardzo dobrze, że jesteś
. Myślę, że czasami wpadamy w pułapkę myślową która nam została po WTS-ie, tj. oczekujemy od forum że będzie to idealne miejsca w którym wszyscy są do siebie mili i uprzejmi. Wcześniej wierzyliśmy że tak jest właśnie w organizacji (choć każdy z nas miał wiele dowodów na to, że tak w rzeczywistości nie jest, ale człowiek podświadomie je wypierał) i teraz chcielibyśmy by tu było lepiej.
A lepiej nie będzie, bo i tam i tu są ludzie. Różni ludzie, z różnymi charakterami, z różną przeszłością, przeżyciami. Niektórzy mają akurat zły humor i kogoś wyzwą jak im nadepnie na odcisk, inni poczują się głęboko dotknięci po przeczytaniu jakiejś opinii na swój temat. Jeszcze inni po prostu lubią obserwować jak świat płonie
. Jako administratorzy staramy się minimalizować te wszystkie negatywne zachowania, ale nie jest to prosta praca bo też jesteśmy ludźmi i nie zawsze łatwo ocenić czy coś powinno zostać zmoderowane, czy pozostawione, żeby nie zostać oskarżonym o zduszanie wolności słowa.
Koniec końców każdy musi sam zadecydować czy taka atmosfera mu odpowiada. Ja podpisuję się pod tym co powiedziała powyżej Dorkas - uważam że najlepiej po prostu się przyzwyczaić że jest jak jest, że wszędzie znajdą się osoby których nie trawimy ale nie trzeba przez to spisywać całej społeczności na straty, jeśli ktoś nas denerwuje to go ignorować, jeśli jakiś temat nas drażni to go omijać. Jeśli ktoś wg nas zachowuje się nieodpowiednio i łamie regulamin to zgłaszać to do administracji. I tyle
.