Z pkt 162 (wg mnie) wynika, że chodzi o PEŁNIĘ ŚRODKÓW czyli np. sakramenty itd, a nie o samo zbawienie.
Z jednej strony, ciężko by było kogoś przekonać, że postępując zgodnie z nakazami Biblii nie zostanie zbawiony dlatego, że nie należał do Kościoła Katolickiego.
Z drugiej strony, jeśli człowiek znajdzie osoby podzielające jego poglądy,wierzenia, to chciałby stworzyć jakąś wspólnotę opartą ona tych wartościach. Np Paweł tworzył zbory, kościoły. Po prostu tak łatwiej i szybciej dotrzeć do wszystkich.
Poniższe wersety interpretuję jako twierdzenie,że każdy może zostać zbawiony,bez względu czy należy czy nie należy.
Mk 9:38 Wtedy Jan rzekł do Niego: «Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zabranialiśmy mu, bo nie chodził z nami». 39 Lecz Jezus odrzekł: «Nie zabraniajcie mu, bo nikt, kto czyni cuda w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. 40 Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami. 41 Kto wam poda kubek wody do picia, dlatego że należycie do Chrystusa, zaprawdę, powiadam wam, nie utraci swojej nagrody.
Błogosławieni czystego serca...