Chciałbym podzielić się wami pewnymi mechanizmami jakie stosuje WTS co do poczucia, że 'czas nagli'. Jeśli takie myśli gdzieś już były i na podstawie tego samego artykułu ze strony jw.org to poproszę o usunięcie tego wątku.
Swoje krótkie wywody zacznę od podania linku
https://www.jw.org/pl/%C5%9Bwiadkowie-jehowy/faq/kto-zostanie-zbawiony/ na którym chciałbym się skupić.
Zatem od początku:
Mamy tutaj: '
Nie' i to już jest kłamstwo o czy będzie poniżej.
Kolejne zdanie
'Miliony ludzi, którzy żyli w przeszłości i nie byli Świadkami Jehowy, będą mogły dostąpić zbawienia. Biblia wyjaśnia, że w obiecanym przez Boga nowym świecie „nastąpi zmartwychwstanie zarówno prawych, jak i nieprawych”(Dzieje 24:15)' I tu kochani nie wiem czy jesteście tego świadomi ale pierwotnie to zdanie brzmiało trochę inaczej (pierwotnie jak na stronie pojawiło się to pytanie i odpowiedź to była mowa o mężach wiary tj. Noe, Mojżesz i tylko takie osoby z przeszłości mogą dostąpić zbawienia - a teraz jest trochę inaczej). Ale ja w sumie nie o tym. Przejdźmy do meritum sprawy.
Kolejne zdanie '
Poza tym wielu z obecnie żyjących może jeszcze zacząć służyć Bogu i oni również zostaną zbawieni'. Czyli widać z tego, że osoby dzisiaj, które nie są ŚJ to nie służą Bogu. Czyli Ci co czytają i studiują Pismo Święte, analizują, żyją z nią w zgodzie nie dostąpią zbawienia bo nie są ŚJ. No porostu... Tak lekko ujmując.. brak pokory!!! Stawiają siebie na równi z Bogiem i Jezusem !!!
No i ostatnie zdanie: '
Oczywiście osądzanie, kto zasługuje na zbawienie, a kto nie, nie należy do nas. Prawo do takiego osądu otrzymał wyłącznie Jezus (Jana 5:22, 27)'
No i oczywiscie nie byliby sobą gdyby nie wtrącili tego ostatniego zdania... Mechanizm jak widać jest następujacy:
Jesteśmy (WTS) pewni tego,
że osoby które nie są ŚJ nie dostąpią zbawienie ale osąd do nas nie należy. Teraz same wulgarne słowa cisną się na usta
Sami osądzają !!! Wcale Boga nie potrzebują bo już skreślili tych, którzy nie są ŚJ !!!
Ale taki sam mechanizm był zastosowany co do roku 1975. Jesteśmy pewni (WTS), że w roku 1975 nastąpi Armagedon ale to czas pokaże...
Zapraszam do komentowania i jeśli jakieś myśli przeinaczyłem albo źle napisałem to proszę poprawcie mnie