Ja nie klepię fanatycznie imienia Boga.
A zdradziłbyś, ile razy przeciętnie (tak pi razy drzwi) w tygodniu wypowiadasz imię Boga, a ile razy w tym samym czasie imię swojego ziemskiego ojca? Gdybyś podzielił się tymi szacunkami, większe grono osób miałoby szansę wyrobić swój własny pogląd na temat tego, czy klepiesz, czy nie klepiesz oraz na ile fanatycznie...
Skoro w samym starym testamencie pojawia się ono około 7000 razy to tez można powiedzieć, że stary testament napisali fanatycy ? 
Uchylam się od udzielenia wprost odpowiedzi na to pytanie, niemniej z całą stanowczością mogę stwierdzić, że Stary Testament był pisany dla
dzikusów, tj. ludzi:
1. uprawiających proceder handlu żywym towarem (Kapł. 25:44-46),
2. tłukących kijem drugiego człowieka z zachowaniem najwyższej staranności, by w wyniku tłuczenia zmarł on nie wcześniej niż trzeciego dnia (Wyjścia 21:20-21),
3. sprzedających własne córki jako niewolnice seksualne (z domniemanym lub jedynie prawdopodobnym zamiarem przeznaczenia tak uzyskanych środków na zakup, a następnie dupcenie kolejnej córki sąsiada - Wyjścia 21:7-8).
Na wszelki wypadek dopowiem, że powyżej nie pisałem o patologiach, ale o czynach normowanych prawem (lub "doskonałym prawem Bożym", jakbyś to określił zapewne Ty).
I teraz pytanie, do którego zmierzam: naprawdę dziwi Cię to, że żydowscy gentlemani okładający kijami nabyte drogą kupna kobiety nie byli uczeni zasad etykiety i wyższej kultury w zakresie sposobu eleganckiego werbalnego zwracania się do osób zasługujących na szacunek? Skoro Bóg z jakichś względów dopuścił, by w pewnym okresie czasu jego wyznawcy handlowali swoimi córkami i okładali się kijami, mnie w najmniejszym stopniu nie dziwi, że w tym samym czasie rzeczona
dzicz nie była piętnowana za zwracanie się do swojego Boga po imieniu.
Albo inaczej: czy za Twoją domniemaną sugestią tych brodatych, beznapletkowych gentlemanów mam brać za wzór?
Nie, dziękuję. Za wzór wybieram Jezusa i Gorszyciela (patrz post wyżej) i ze względu na szacunek do rodziców, po imieniu się do nich nie zwracam.