W którym momencie traktuję imię Jehowy bez należytego szacunku ? Obawiam się, że masz chyba siebie na myśli Ciekawa teoria - dzielisz 7000 przez okres jaki obejmuje stary testament..... bardzo ciekawe
Myślisz , że Paweł nie wiedział kim jest Ojciec Jezusa ? Sądzisz, że apostołowie nie głosili o tym kim był Ojciec Jezusa ? Przecież to Jezus sam mówił kim jest jego Ojciec i jakie jest największe przykazanie każdego kto chce służyć Jehowie , prawda ?
Nie szanujesz, bo notorycznie je wymawiasz jak przecinek traktując Boga jak kolegę.
To nie teoria tylko pokazałem ci, że jak weźmiesz pod uwagę okres czasu ksiąg biblijnych to używanie Imienia jest rzadsze niż sugerujesz. A skoro uważasz, że to ciekwae to się nad tym zastanów poważnie.
To ty sugerowałeś, że uczniowie Pana Jezusa nieznali Imienia. Więc bzdur nie opowiadaj. Nie udawaj też nierozumnego, który nie rozumie kontekstu.
Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy wiedziałeś, że są księgi bez Imienia ?
Pan Jezus i apostołowie znali Imię i nie trzeba było ich uczyć o wyrazie. A NT wynika, że nieużywali i nie wymawawiali go. Napewno nie tak jak ty bez szacunku nim szastasz. Traktowali Boga z szacunkiem nazywając go Ojcem. Tak jak Syn Boży. Bo takie imię im oznajmił - Ojciec. Tak jest w modlitwie wzorcowej. A dodatkowo miało się uświęcać to jaki Bóg całościowo jest. Jego cechy i osobowość a nie jakiś tylko wyraz, słowo, które na dodatek jest błędną wokalizacją.
Ja nie sądzę ja wiem, bo NT jest świadectwem apostołowie głosili Chrystusa jako Pana, który zmartwychwstał, a nie o wyrazie.
Wiem też, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem i absurdy wypisujesz. Najpewniej masz z 15 lat bo taki poziom reprezentujesz w wiedzy i zrozumieniu innych.
Przykład. Dostałeś cytat z pytaniem Kogo trzeba kochać bardziej:
Mt 10:37 Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien.
A ty farmazony o ostratyzmie zamiast odpowiedzieć o kogo chodzi w tym fragmencie.
MX - koniec - MX