Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: TRÓJCA  (Przeczytany 85074 razy)

Offline kserksess

Odp: TRÓJCA
« Odpowiedź #240 dnia: 11 Luty, 2017, 00:07 »
Wiesz Kserksesie,  z tą Trojcą to jest dokładnie tak, jak z udowodnieniem 1914 i 1919. Niby się w nią wierzy, a jakoś w Biblii wprost nie pisze. I trzeba się trochę nagłowić, żeby się wydawało, że tak Pismo uczy. ;)

Mylisz się, otóż to, że Trójcy nie ma jest bardzo proste do udowodnienia, co do roku 1914 to racja - Biblia wprost o tym nie pisze a podaje tylko wskazówki, proroctwa. 
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline Moyses

• Pionier specjalny
  • Polubień: 6226
  • Nie próbuj, rób albo nie rób, nie ma próbowania.
« Odpowiedź #241 dnia: 11 Luty, 2017, 00:18 »
co do roku 1914 to racja - Biblia wprost o tym nie pisze a podaje tylko wskazówki, proroctwa.

Udowodnij z Biblią w ręku, że sen Nabuchodonozora o ścięciu wielkiego drzewa ma podwójne spełnienie.
Jeśli tego nie zrobisz, nie pisz więcej na temat roku 1914.

Offline sabekk

« Odpowiedź #242 dnia: 11 Luty, 2017, 02:04 »
CO do tego wskrzeszenia w duch i rozpłynięcia się ciała Jezusa to też ŚJ kręcą.

Skoro grecką gramatykę masz w jednym paluszku, no to rozbierz ten werset właśnie w oparciu o nią i zobaczymy do jakich wniosków dojdziesz.

Nic gramatyka nie da w kwestii tego co się stało z ciałem Jezusa np. A to się wiąże z Jego zmartwychwstaniem.

Ja kolegi nie poznaję...

Skoro mając naturę boską, "Syn Boży - druga osoba Trójcy Świętej przyjmuje ludzką naturę" , no to czy mógłbyś zdefiniować czym jest owa natura i czym boska różni się od ludzkiej? To mogłoby chyba dużo wprowadzić do tematu.

awmala: Wykasowałam wycieczki personalne, na forum używamy nicków,
« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2017, 09:25 wysłana przez awmala »
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: 11 Luty, 2017, 03:16 »
Korzystając z chwil nieobecności Piotrka, zapytam cię może o opinię. Skoro mając naturę boską, "Syn Boży - druga osoba Trójcy Świętej przyjmuje ludzką naturę" (jak to ujmuje Piotrek), no to czy mógłbyś zdefiniować czym jest owa natura i czym boska różni się od ludzkiej? To mogłoby chyba dużo wprowadzić do tematu.

Wiesz ile trwały spory chrystologiczne? Nie podejmuję się ich, bo to bardzo dużo daremnego trudu. A co do duchowego wskrzeszenia to ja nie mam określonego poglądu. Nurtuje mnie to od dłuższego czasu, ale zero konkluzji. Natomiast dziwi mnie mocno nauczanie ŚJ o zniknięciu ciała Pana Jezusa.

Offline gangas

« Odpowiedź #244 dnia: 11 Luty, 2017, 05:09 »
Jestem pełen podziwu. Tyle osób, tyle tęgich umysłów, i patrzajta co w konkluzji;

cyt;
Wiesz Kserksesie,  z tą Trojcą to jest dokładnie tak, jak z udowodnieniem 1914 i 1919. Niby się w nią wierzy, a jakoś w Biblii wprost nie pisze. I trzeba się trochę nagłowić, żeby się wydawało, że tak Pismo uczy. ;) :-\ :-\

cyt;
co do roku 1914 to racja - Biblia wprost o tym nie pisze a podaje tylko wskazówki, proroctwa.  8-) ;D 8-)

cyt;
CO do tego wskrzeszenia w duch i rozpłynięcia się ciała Jezusa to też ŚJ kręcą.......

cyt;
Nic gramatyka nie da w kwestii tego co się stało z ciałem Jezusa np. A to się wiąże z Jego zmartwychwstaniem.

cyt
Wiesz ile trwały spory chrystologiczne? Nie podejmuję się ich, bo to bardzo dużo daremnego trudu. A co do duchowego wskrzeszenia to ja nie mam określonego poglądu. Nurtuje mnie to od dłuższego czasu, ale zero konkluzji. Natomiast dziwi mnie mocno nauczanie ŚJ o zniknięciu ciała Pana Jezusa.

No wiecie ile trwały?????     Oj bardzo długo albo i dłużej :P :P

A jak kto chce to niech sobie dopasuje cytaty do osób. To tylko z jednej strony. :( :( :(
Jutro to dziś tyle że jutro.

Offline Startek

« Odpowiedź #245 dnia: 11 Luty, 2017, 07:17 »
Tyle, że po zmartwychwstaniu coś się już zmieniło...

1 Piotra 3:18 (Bw)
18. (...) w ciele wprawdzie poniósł śmierć, lecz w duchu został przywrócony życiu

Nikt przed nim nie zmartwychwstał w duchu. Czyli stwierdzenie "Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi" nie odnosi się już do okresu po zmartwychwstaniu, tylko jego ziemskiego życia. Pytanie zatem pozostaje... jak to możliwe, aby wszechmocny człowiek był niższym od aniołów, którzy wszechmocni nie są?

Czas na kawę...
.      Biblia Poznańska  1Piotra  3:18,17. ,, Bo i Chrystus raz jeden cierpiał za grzechy , sprawiedliwy za niesprawiedliwych , aby was doprowadzić do Boga ; poniósłszy śmierć  jako człowiek , został wskrzeszony do życia PRZEZ DUCHA , 19 mocą którego poszedł też głosić głosić naukę  duchom  ( uwięzionym )w otchłani .  Pozostawiam bez komentarza .

Offline kserksess

« Odpowiedź #246 dnia: 11 Luty, 2017, 09:04 »
Jestem pełen podziwu. Tyle osób, tyle tęgich umysłów, i patrzajta co w konkluzji;

cyt;
Wiesz Kserksesie,  z tą Trojcą to jest dokładnie tak, jak z udowodnieniem 1914 i 1919. Niby się w nią wierzy, a jakoś w Biblii wprost nie pisze. I trzeba się trochę nagłowić, żeby się wydawało, że tak Pismo uczy. ;) :-\ :-\

cyt;
co do roku 1914 to racja - Biblia wprost o tym nie pisze a podaje tylko wskazówki, proroctwa.  8-) ;D 8-)

cyt;
CO do tego wskrzeszenia w duch i rozpłynięcia się ciała Jezusa to też ŚJ kręcą.......

cyt;

cyt

No wiecie ile trwały?????     Oj bardzo długo albo i dłużej :P :P

A jak kto chce to niech sobie dopasuje cytaty do osób. To tylko z jednej strony. :( :( :(

Póki co nikt jeszcze nie podał wersetów biblijnych, które potwierdzają istnienie Trójcy, nawet w kościele katolickim mówi się jasno, że Trójca to "wielka tajemnica".
Tymczasem Biblia jest napisana dla ludzi niekoniecznie wykształconych , takich jakimi często byli nawet apostołowie Jezusa. Nie ma tam żadnej wzmianki o Trójcy.
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline sabekk

« Odpowiedź #247 dnia: 11 Luty, 2017, 09:11 »
.      Biblia Poznańska  1Piotra  3:18,17. ,, Bo i Chrystus raz jeden cierpiał za grzechy , sprawiedliwy za niesprawiedliwych , aby was doprowadzić do Boga ; poniósłszy śmierć  jako człowiek , został wskrzeszony do życia PRZEZ DUCHA , 19 mocą którego poszedł też głosić głosić naukę  duchom  ( uwięzionym )w otchłani .  Pozostawiam bez komentarza .

*** rs s. 420 ak. 2 Zmartwychwstanie ***
[„duchem”, Bg, Wujek; „przez Ducha”, Bp; „w duchu”, Bw]”. (Jezus został wskrzeszony z martwych z ciałem duchowym. W tekście greckim słowo „ciało” jest przeciwstawione „duchowi” i oba występują w celowniku. Jeżeli więc tłumacz oddaje to wyrażeniem „przez Ducha”, powinien też konsekwentnie napisać „przez ciało”, jeżeli zaś tłumaczy „w ciele”, powinien też przetłumaczyć „w duchu”).

Skoro BP tłumaczy to tak: "poniósłszy śmierć jako człowiek , został wskrzeszony do życia przez Ducha", to konsekwencją oddania "jako człowiek" będzie "jako duch".

Również pozostawiam bez komentarza.

---//---

No... trochę to trwało.

Cytat:
"Stary Testament wystawia też świadectwo, że mozaiści zawsze walczyli przeciwko oddawaniu kultu najrozmaitszym bożkom, co uprawiali nie tylko prostacy, ale nawet królowie, także Salomon, mimo iż miał opinię, że był wyjątkowym mędrcem. Stąd też mozaiści wysilali się, aby przekonać cały lud, iż istnieje tylko Jeden Bóg Prawdziwy, Jahwe, ale, przypisując mu szczególną miłość do narodu żydowskiego tym samym przyczyniali się do wypaczania objawionego monoteizmu i do sprowadzania go do monolatrii. Tak więc żydzi byli wychowani religijnie w kulcie jedynego Boga i dlatego mieli trudności psychologiczne, aby móc przyjąć dogmat o Trójcy Przenajświętszej i zrozumieć, że ta Trójca jest tylko Jednym Bogiem, a nie trzema Bogami. A zrozumieją to dopiero wtedy, kiedy zaznajomią się z metafizyką grecko-rzymska która jasno rozróżnia pojęcia osoby, natury, substancji , akcydentów, istoty, istnienia, bytu, formy i materii, ciała i duszy itd.

Zresztą trudności te mieli ówcześni żydzi nie tylko odnośnie dogmatu Trójcy Przenajświętszej, ale także, może jeszcze bardziej, odnośnie uznania w Jezusie z Nazaretu nie tylko obiecanego Mesjasza, ale także Syna Bożego i Boga-Człowieka. Potrzeba było wielu soborów dla przedyskutowania tych dogmatów wiary katolickiej i dla wyłożenia ich w formie przystępnej dla różnych mentalności, uformowanych przez różne kultury. Ale faktem jest, że żydzi, z tych czy innych przyczyn, zawsze zwalczali i do dziś zwalczają dogmat Trójcy Przenajświętszej. A kiedy, z biegiem czasu, dzięki wyjaśnieniom wypracowanym przez sobory, dogmat Trójcy przenajświętszej został obroniony, żydzi, w połowie XVI wieku, zaczęli go ponownie zwalczać, uciekając się tym razem do argumentów czerpanych z Kabały.
"
(Ks. Prof. Michał Poradowski – „Talmud czy Biblia?”)

I tu jest pewna wskazówka do zrozumienia tego, dlaczego twierdzenia typu "Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi", czy "jako Bóg-człowiek posiadał wszechmoc" rozbijają się o proste stwierdzenie w NT, że "był niższym od aniołów". Stwierdzenia Włodka, czy też Piotrka są efektem wypracowanym na soborach, a NT pisali żydzi, którzy pojęcie natury określali prostym językiem odnoszącym się do stanu istnienia bytu. Konfliktu jak widać ukryć się nie da, ale i przez to też prawdy.

awmala: Post modyfikowany. Nie zamieszczaj danych osobowych. Ostatnie ostrzeżenie.

Trochę głupio mi zwracać się do P. - Tusia a imię Roszady znane jest tak dobrze, jak imię prezesa PIS. I tak go nie nadużywam. No, ale rozumiem, że postawiony zostanę pod ścianą i dostanę serią z automatu  ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2017, 09:52 wysłana przez sabekk »
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Offline agent terenowy

« Odpowiedź #248 dnia: 11 Luty, 2017, 10:01 »
Mylisz się, otóż to, że Trójcy nie ma jest bardzo proste do udowodnienia, co do roku 1914 to racja - Biblia wprost o tym nie pisze a podaje tylko wskazówki, proroctwa.
I to samo ci powiedzą trynitarni, że nie jest wprost, ale są wskazówki w Biblii. ;) 1914 i Trojca, to doktryny tego samego typu. Trzeba się niezle nakombinować, żeby udowodnić. I obie doktryny są fundamentalne dla swoich wyznan. Za podwazanie 1914 grozi komitet, a i zbory protestanckie na przykład za podwazanie Trojcy mogą wykluczyc.   
"Wszyscy, którymi kieruje duch Boży, naprawdę są synami Bożymi" (Rz 8:14 NŚ rew.)

yanco

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Luty, 2017, 11:12 »
Wiesz Kserksesie,  z tą Trojcą to jest dokładnie tak, jak z udowodnieniem 1914 i 1919. Niby się w nią wierzy, a jakoś w Biblii wprost nie pisze. I trzeba się trochę nagłowić, żeby się wydawało, że tak Pismo uczy. ;)

Chyba jednak Trójca to coś innego niż rok 1914 i 1919. W Biblii są opisane trzy osoby które mają te same nadzwyczajne przymioty . Są podobne a nawet tym samym o czym mówi sam Pan Jezus. Ja i Ojciec jedno jesteśmy. No i gdy przychodzą pojmac Jezusa to Jezus mówi JA JESTEM i wszyscy padają na kolana. I wiele rzeczy opisanych w Piśmie świadczy o naturze boskiej i ludzkiej Jezusa. Podobnie jest z Duchem Świętym . Natomiast jeśli chodzi o rok 1914 i 1919 to równie dobrze można by to odnieść do czasów II wojny albo czssow najazdów tatarskich czy tureckich. Biblię trzeba czytać po bożemu nie po gnostycku z wiarą . I tam gdzie jest czytana z wiarą tam dzieją się znaki o których mówił Pan Jezus uzdrowienia, wypedzanie demonów czy trucizna nie szkodzi . Wtedy wiara jest żywa .

Offline Startek

« Odpowiedź #250 dnia: 11 Luty, 2017, 11:19 »
Ja osobiście nie wierzę w Trójcę w sposob jak to przedstawia WTS  , Objawienie daje nam wgląd w sprawy niebianskie . Na tronie zasiada Ojciec i Syn , ale też jest mowa o siedmiu duchach  niektórzy komentatorzy  komentują , że tu jest mowa o Duchu Świętym . Biblia powiada że wszystkie grzechy są wybaczalne  , lecz grzech przeciwko Duchowi Świętemu nie będzie wybaczony w tym ani w przyszłym życiu . Pan Jezus powiedział do swoich uczniów , proście a Ojciec da wam Ducha . Duch Święty przyjdzie i wprowadzi was we wszelkie nauczanie . Nasza wiedza jest dziś cząstkowa , tak pisał Apostoł Paweł .  Kiedy stanę przed tronem Ojca , osobiście poznam Jego i będę wiedział jaka jest natura naszego Niebiańskiego Ojca.  Ten pan co ukrywa się pod imieniem Kserksess  działa z naturą swojego boga jehowy ,  imię to w tłumaczeniu z angielskiego na Hebrajski oznacza : mąciwoda , zlośnik burzyciel .  Tak też , w tym celu ten pan działa  na  forum  .

Offline M

« Odpowiedź #251 dnia: 11 Luty, 2017, 11:20 »
Sam fakt istnienia dużych ruchów zarówno trynitarnych jak i antytrynitarnych świadczy o tym, że każda z tych grup znajduje w Biblii przesłanki popierające ich wierzenia. Zarówno jeden jak i drugi system wierzeń nie wziął się znikąd i wynika z faktu że wiele rzeczy w Biblii nie jest jednoznacznych, dlatego usilne przekonywanie jednej strony przez drugą że tamta nie ma racji bo [argumenty] jest bezcelowe.

Ja osobiście czytając dosyć uważnie jakieś 2 lata temu samą Biblię bez dodatkowych źródeł skłaniałem się do wniosku, że Jezus z NT to JHWH z ST, moim zdaniem takie przesłanie płynęło z wielu fragmentów które ich opisywały.
« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2017, 11:23 wysłana przez M »

Offline Roszada

« Odpowiedź #252 dnia: 11 Luty, 2017, 11:28 »
Dla mnie temat tak oklepany, że aż nudny.
Dziwię się, że inni tak się tym ekscytują.

Ja lubię coś nowego znaleźć, a nie odgrzewane kotlety z wieków III-IV, gdy na ulicach ludzie się szarpali w dyskusjach:
równy czy nierówny, zrodzony czy stworzony, nie istniał kiedyś czy owo "kiedyś" jest starsze od niego, itp, itd.

Offline gangas

« Odpowiedź #253 dnia: 11 Luty, 2017, 13:38 »
Dla mnie temat tak oklepany, że aż nudny.
Dziwię się, że inni tak się tym ekscytują.

Ja lubię coś nowego znaleźć, a nie odgrzewane kotlety z wieków III-IV, gdy na ulicach ludzie się szarpali w dyskusjach:
równy czy nierówny, zrodzony czy stworzony, nie istniał kiedyś czy owo "kiedyś" jest starsze od niego, itp, itd.

Oj tam zaraz nowego :( :( Lata 20-te lata 30-te. Pozdrawiam ;) ;)
Jutro to dziś tyle że jutro.

Offline Roszada

« Odpowiedź #254 dnia: 11 Luty, 2017, 14:37 »

Oj tam zaraz nowego :( :( Lata 20-te lata 30-te. Pozdrawiam ;) ;)
i 40-te i 50-te i 60-te i nowiuśkie światła z XXI wieku. :)