Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: TRÓJCA  (Przeczytany 85091 razy)

Tusia

• Gość
Odp: TRÓJCA
« Odpowiedź #225 dnia: 10 Luty, 2017, 14:35 »
Czyli jednak jest w/g ciebie hybrydą... 

(1 Tymoteusza 2:5 NWT)
5.  Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,

Masz zniekształcony obraz Jezusa Chrystusa, dlatego mieszają ci się pojęcia. Wierzę, że jest jeden Bóg. W Bogu są trzy Osoby. Syn Boży - druga osoba Trójcy Świętej przyjmuje ludzką naturę i to jest właśnie to pośrednictwo.

Poza Bogiem nie ma żadnego Zbawcy:

Czy Jezus jako Bóg jest pośrednikiem? Czy też może tylko jedna twarz tej hybrydy?

1 Tm 2, 1-7

Czyż to nie ciekawe, że owa rzekoma boska natura nie przejawiała się w tym?

(Mateusza 24:36 NWT)
36. O dniu owym i godzinie nie wie nikt — ani aniołowie niebios, ani Syn, tylko sam Ojciec

Określenie „ani Syn” nie przekreśla wiedzy Jezusa. Jest on przeciwstawiony „aniołom w niebie”. Widać, że chodzi tylko o uniżonego i egzystującego na ziemi Pana, który wyzbył się sam wiedzy o owym dniu (Flp 2:6n.). Syn w niebie jest Tym, w którym „wszystkie skarby mądrości i wiedzy są ukryte” Kol 2:3; por. 2:9, Mdr 8:3n. Ojciec złożył w ręce tryumfującego Syna wszystko (J 13:3, Mt 11:27), więc i wiedzę o „dniu i godzinie”. Jezus mówiąc wyżej wymienione słowa mógł użyć sformułowania podobnego do św. Pawła: „Postanowiłem (...) nie znać niczego więcej jak tylko Jezusa Chrystusa i to ukrzyżowanego” 1Kor 2:2; por. 2Kor 5:16. Podobnie słowa: „Anioł powiedział [Abrahamowi] (...) teraz poznałem, że boisz się Boga” (Rdz 22:12) nie świadczą, że Bóg wysyłając tego anioła nie wiedział wcześniej o wierze Abrahama (por. Ap 3:5 „i wyznam imię jego przed moim Ojcem” [Ojciec zna wszystkich]; por. Rdz 18:21). Biblia nic nie mówi o niewiedzy Pana przed wcieleniem, ani po zmartwychwstaniu. Dz 1:7 wskazują jakoby Chrystus uwielbiony znał „dzień i godzinę”, lecz nie dał uczniom odpowiedzi na ich pytanie. Przecież sam powiedział, że „Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi” (Mt 28:18), więc musi znać dzień, kiedy ma osądzić świat.
« Ostatnia zmiana: 10 Luty, 2017, 14:47 wysłana przez Tusia »

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #226 dnia: 10 Luty, 2017, 15:21 »
No niestety, ale na twojej stronie internetowej jest napisane bardzo wyraźnie: "Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi". To arcybolesne wyznanie stoi w arcysprzeczności z 2 rozdziałem listu do Hebrajczyków w którym mowa, że był mniejszym od aniołów. Pytam zatem, jak człowiek, który był rzekomo wszechmocnym mógł być niższym od aniołów, skoro owi w swym bycie duchowym wszechmocnymi nie są?

Tak jest napisane. Ale nie jest napisane, że została mu dana wszechmoc w czasie, kiedy był wcielony.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #227 dnia: 10 Luty, 2017, 15:40 »
Tak jest napisane. Ale nie jest napisane, że została mu dana wszechmoc w czasie, kiedy był wcielony.

Wcielenie dotyczy ludzkiej natury Chrystusa. Uważam, że jako Bóg-człowiek posiadał wszechmoc. Myślę, że osobno należy rozpatrywać w Synu Bożym, który stał się człowiekiem dwie natury: Boską i ludzką i nie należy ich mieszać. Jeszcze przed wniebowstąpieniem Jezus powiedział: dana JEST mi wszelka władza, a nie, że będzie mu dana. Jako Bóg zawsze ją posiadał.  Znajomość ludzkich myśli nie dotyczy Jego ludzkiej natury.

Offline Startek

« Odpowiedź #228 dnia: 10 Luty, 2017, 18:26 »
Tylko nie mów nic modom, bo jak mi przywalą moderację, to mi już się odechce wszystkiego :)

A nie zastanawiało cię może, jak to możliwe jest, aby Bóg był mniejszym od aniołów, jak to mamy w 2 drugim rozdziale Hebrajczyków?
.  To proste przeczytaj list do Filipian 2: 6-8  w 7 czytaj ,, Przeciwnie , wyrzekł się samego siebie , przyjął rolę sługi i był jak inni ludzie . A gdy już stał się człowiekiem , 8 uniżył się tak dalece , że był posłuszny nawet w obliczu śmierci i to śmierci na krzyżu .  A w Ewangelii Jana czytamy takie słowa , ,,Ja sam oddaję swoje życie , nikt mi go nie zabiera  . Ja rozumiem przez to , że PAN JEZUS  posiadał moc i możliwości aby przerwać to widowisko . Werset  6 listu do do Filipian wskazuje  ,, ..... nie dbał wyłącznie o to , aby być Mu równym . W czasie kiedy przebywał na ziemi z własnej woli znizył się do poziomu człowieka  wyrzekł się swojej pozycji , był niższy od aniołów  z własnej woli , na krotki czas.
.

Offline sabekk

« Odpowiedź #229 dnia: 10 Luty, 2017, 18:38 »

Skoro pisze "jako człowiekowi" no to w jakim czasie? Preegzystencji?

---//---

Czyli jednak jest w/g ciebie hybrydą... 

(1 Tymoteusza 2:5 NWT)
5.  Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,

Czy Jezus jako Bóg jest pośrednikiem? Czy też może tylko jedna twarz tej hybrydy?

Masz zniekształcony obraz Jezusa Chrystusa, dlatego mieszają ci się pojęcia. Wierzę, że jest jeden Bóg. W Bogu są trzy Osoby. Syn Boży - druga osoba Trójcy Świętej przyjmuje ludzką naturę i to jest właśnie to pośrednictwo.

Poza Bogiem nie ma żadnego Zbawcy:

1 Tm 2, 1-7

Czyli ustaliliśmy, że jako człowiek. W końcu jakaś wspólna płaszczyzna wynikająca z Pisma.
Spróbujmy znaleźć kolejną. Skoro twierdzisz, że mając naturę boską, "Syn Boży - druga osoba Trójcy Świętej przyjmuje ludzką naturę", no to czy mógłbyś zdefiniować czym jest owa natura i czym boska różni się od ludzkiej?

W zewnętrznym przejawie uznany za człowieka. Natomiast Jego Bóstwo przejawiała się np. w tym:

J 2, 24

Łk 6, 8

Mk 2, 8

Czyż to nie ciekawe, że owa rzekoma boska natura nie przejawiała się w tym?

(Mateusza 24:36 NWT)
36. O dniu owym i godzinie nie wie nikt — ani aniołowie niebios, ani Syn, tylko sam Ojciec

Określenie „ani Syn” nie przekreśla wiedzy Jezusa. Jest on przeciwstawiony „aniołom w niebie”. Widać, że chodzi tylko o uniżonego i egzystującego na ziemi Pana, który wyzbył się sam wiedzy o owym dniu (Flp 2:6n.). Syn w niebie jest Tym, w którym „wszystkie skarby mądrości i wiedzy są ukryte” Kol 2:3; por. 2:9, Mdr 8:3n. Ojciec złożył w ręce tryumfującego Syna wszystko (J 13:3, Mt 11:27), więc i wiedzę o „dniu i godzinie”. Jezus mówiąc wyżej wymienione słowa mógł użyć sformułowania podobnego do św. Pawła: „Postanowiłem (...) nie znać niczego więcej jak tylko Jezusa Chrystusa i to ukrzyżowanego” 1Kor 2:2; por. 2Kor 5:16. Podobnie słowa: „Anioł powiedział [Abrahamowi] (...) teraz poznałem, że boisz się Boga” (Rdz 22:12) nie świadczą, że Bóg wysyłając tego anioła nie wiedział wcześniej o wierze Abrahama (por. Ap 3:5 „i wyznam imię jego przed moim Ojcem” [Ojciec zna wszystkich]; por. Rdz 18:21). Biblia nic nie mówi o niewiedzy Pana przed wcieleniem, ani po zmartwychwstaniu. Dz 1:7 wskazują jakoby Chrystus uwielbiony znał „dzień i godzinę”, lecz nie dał uczniom odpowiedzi na ich pytanie. Przecież sam powiedział, że „Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi” (Mt 28:18), więc musi znać dzień, kiedy ma osądzić świat.

Jezus tutaj nie przeciwstawia a wylicza. Co ciekawe, wraz z tym kto wie (Ojcem) nie wylicza ducha świętego, o którym na twojej stronie czytamy "Duch Św. będąc Bogiem jest wszechwiedzącym". To dziwne, że w tym fragmencie Jezus nie wymienia tak istotnego bytu, który jak Ojciec wiedzieć powinien. Sugerowanie również, że wyraźne oświadczenie Jezusa co do jego wiedzy "nie przekreśla jego wiedzy", to jak wypisanie mu skierowania do odpowiedniej placówki, gdzie leczy się zaburzenia dysocjacyjne, albo nieuświadomione stwierdzenie, że Jezus okłamał swoich uczniów. To jest bardzo poważny zgrzyt w takim rozumowaniu.
Sugerowanie również, że Jezus mógł formułować swoją myśl jak Paweł, to wyrywanie z kontekstu myśli ich obu i tego, do czego je odnoszą. Paweł wyraźnie w kontekście nadmienia, iż owa "nieznajomość niczego więcej" ma związek z głoszeniem nauki, "aby jego słowa nie miały nic z uwodzących przekonywaniem słów mądrości" (w.4), oraz aby głosząc mądrość nie głosić "mądrości tego świata" (w.6) i w kontekście tego właśnie Paweł mówi "nie znać niczego więcej jak tylko Jezusa Chrystusa", a nie że coś wie, ale nie powie. Podobnym nadużyciem jest powoływanie się na wiedzę Boga o wierze Abrahama, gdzie nie o nią chodzi w Rdz 22:12 a bojaźń potwierdzoną czynem. "Teraz wiem" wręcz sugeruje, że Bóg nie wyprzedza w kwestii lojalności swych sług faktów. Gdyby tak było, to na przykład w Edenie nie powiedziałby do Adama "bo gdy tylko"... Podsumowując, jest dużą różnicą powiedzieć "nie wiem" (Mateusza 24:36) od "Nie wasza rzecz to znać" (Dz. 1:7).

Wcielenie dotyczy ludzkiej natury Chrystusa. Uważam, że jako Bóg-człowiek posiadał wszechmoc. Myślę, że osobno należy rozpatrywać w Synu Bożym, który stał się człowiekiem dwie natury: Boską i ludzką i nie należy ich mieszać. Jeszcze przed wniebowstąpieniem Jezus powiedział: dana JEST mi wszelka władza, a nie, że będzie mu dana. Jako Bóg zawsze ją posiadał.  Znajomość ludzkich myśli nie dotyczy Jego ludzkiej natury.

No to już jest dopiero zagadka... Jeśli jako hybryda "Bóg-człowiek posiadał wszechmoc", no to w konsekwencji miały ową obie jego natury. Dlaczego zatem jest napisane, że był niższym od aniołów? Tu jest zgrzyt.
Po drugie, jeśli "znajomość ludzkich myśli nie dotyczy Jego ludzkiej natury", no to czyż znajomość przyszłości również jej nie dotyczy? Taka byłaby konsekwencja, czyż nie?

---//---

.  To proste przeczytaj list do Filipian 2: 6-8  w 7 czytaj ,, Przeciwnie , wyrzekł się samego siebie , przyjął rolę sługi i był jak inni ludzie . A gdy już stał się człowiekiem , 8 uniżył się tak dalece , że był posłuszny nawet w obliczu śmierci i to śmierci na krzyżu .  A w Ewangelii Jana czytamy takie słowa , ,,Ja sam oddaję swoje życie , nikt mi go nie zabiera  . Ja rozumiem przez to , że PAN JEZUS  posiadał moc i możliwości aby przerwać to widowisko . Werset  6 listu do do Filipian wskazuje  ,, ..... nie dbał wyłącznie o to , aby być Mu równym . W czasie kiedy przebywał na ziemi z własnej woli znizył się do poziomu człowieka  wyrzekł się swojej pozycji , był niższy od aniołów  z własnej woli , na krotki czas.
.

Ale Filipian wyraźnie mówi, że był jak inni ludzie. Inni ludzie nie są hybrydami, tylko zwykłymi ludźmi. Jego niższość w stosunku do aniołów wynika właśnie z natury jaką przybrał i był w niej tak, jak inni. Urodził się, a nie zmaterializował. Wręcz "  Musiał zatem pod każdym względem stać się podobny do swych „braci”" (Hebrajczyków 2:17 NWT) a to wyklucza jakiekolwiek hybrydy.
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #230 dnia: 10 Luty, 2017, 18:48 »
Skoro pisze "jako człowiekowi" no to w jakim czasie? Preegzystencji?

Nie. Po zmartwychwstaniu np.

Offline sabekk

« Odpowiedź #231 dnia: 10 Luty, 2017, 18:53 »
Nie. Po zmartwychwstaniu np.

Tyle, że po zmartwychwstaniu coś się już zmieniło...

1 Piotra 3:18 (Bw)
18. (...) w ciele wprawdzie poniósł śmierć, lecz w duchu został przywrócony życiu

Nikt przed nim nie zmartwychwstał w duchu. Czyli stwierdzenie "Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi" nie odnosi się już do okresu po zmartwychwstaniu, tylko jego ziemskiego życia. Pytanie zatem pozostaje... jak to możliwe, aby wszechmocny człowiek był niższym od aniołów, którzy wszechmocni nie są?

Czas na kawę...
« Ostatnia zmiana: 10 Luty, 2017, 18:58 wysłana przez sabekk »
---

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: 10 Luty, 2017, 19:02 »
Tyle, że po zmartwychwstaniu coś się już zmieniło...

1 Piotra 3:18 (Bw)
18. (...) w ciele wprawdzie poniósł śmierć, lecz w duchu został przywrócony życiu”

Nikt przed nim nie zmartwychwstał w duchu. Czyli stwierdzenie "Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi" nie odnosi się już do okresu po zmartwychwstaniu, tylko jego ziemskiego życia. Pytanie zatem pozostaje... jak to możliwe, aby wszechmocny człowiek był niższym od aniołów, którzy wszechmocni nie są?

Samo zdanie Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi nie precyzuje czy chodzi o okres kiedy był wcielony. Może się odnosić choćby do okresu po zmartwychwstaniu, choćby natury ludzkiej już nie posiadał, bo kiedyś JEST Z LUDZI. Zdanie "Herkules jest najsilniejszym z ludzi" nie traciło na znaczeniu po ubóstwieniu Herkulesa, bo był taki czas, że człowiekiem był. Jako człowiek jest więc najsilniejszy.

CO do tego wskrzeszenia w duch i rozpłynięcia się ciała Jezusa to też ŚJ kręcą.

Offline Roszada

« Odpowiedź #233 dnia: 10 Luty, 2017, 19:10 »
A Wy tę Trójcę młócicie widzę. ;D
Nie zazdroszczę, bo ponad 300 lat się szarpali. Macie więc sporo czasu.

Powiem tylko tak, czytam powoli Mowy przeciw Arianom Atanazego.
Nuda straszna. Nawet dyskutuje z takimi, co do przekupek podchodzili i pytali, czy twój syn istniał zanim się począł, czy nie istniał. To w kontekście zrodzenia Syna.
Pisze Atanazy, że te różne głupawe zarzuty i dyskusje nie są godne by się nimi zajmować, a zajmuje się.

Może się coś rozkręci z czasem, ale jak na razie to zniechęcony jestem.
100 razy lepsze było Tertuliana Przeciw Prakeseaszowi. :-\

Offline sabekk

« Odpowiedź #234 dnia: 10 Luty, 2017, 19:14 »
Samo zdanie Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi nie precyzuje czy chodzi o okres kiedy był wcielony. Może się odnosić choćby do okresu po zmartwychwstaniu, choćby natury ludzkiej już nie posiadał, bo kiedyś JEST Z LUDZI. Zdanie "Herkules jest najsilniejszym z ludzi" nie traciło na znaczeniu po ubóstwieniu Herkulesa, bo był taki czas, że człowiekiem był. Jako człowiek jest więc najsilniejszy.

Intencje autora są jednoznaczne... "(...) Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi (1Tm 2:5, J 3:35). Jako Bóg posiadał ją zawsze (...)"

CO do tego wskrzeszenia w duch i rozpłynięcia się ciała Jezusa to też ŚJ kręcą.

Skoro grecką gramatykę masz w jednym paluszku, no to rozbierz ten werset właśnie w oparciu o nią i zobaczymy do jakich wniosków dojdziesz.

---//---

A Wy tę Trójcę młócicie widzę. ;D

Dołączysz? Piotrkowi samemu będzie trudno, a z tobą, jako autorem tych złotych myśli, z pewnością bardziej interesująco...  ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Luty, 2017, 19:18 wysłana przez sabekk »
---

Offline Roszada

« Odpowiedź #235 dnia: 10 Luty, 2017, 19:32 »
Dla mnie Trójca nie jest żadnym problemem.
Niech się szarpią z nią ci, co mają problem. :)
Temat nudny i bez rozwojowy.
Wszystko co można było powiedzieć przez ponad 300 lat powiedziano.
Wolę wyszukiwać elementy trynitarne u tych, którzy z Trójcą walczą:

https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/triady-czy-trojce-towarzystwa-straznica/

Na razie mi się temat wyczerpał, ale jak znajdę coś nowego to dopiszę. ;)

Offline sabekk

« Odpowiedź #236 dnia: 10 Luty, 2017, 20:38 »
Wolę wyszukiwać elementy trynitarne u tych, którzy z Trójcą walczą:

No cóż... każdy ma swoje hobby  :)
---

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: 10 Luty, 2017, 22:54 »
Skoro grecką gramatykę masz w jednym paluszku, no to rozbierz ten werset właśnie w oparciu o nią i zobaczymy do jakich wniosków dojdziesz.

Nic gramatyka nie da w kwestii tego co się stało z ciałem Jezusa np. A to się wiąże z Jego zmartwychwstaniem.

Offline kserksess

« Odpowiedź #238 dnia: 10 Luty, 2017, 22:56 »

To co ty sobie myślisz to twoja prywatna sprawa. Podaj wersety biblijne potwierdzające istnienie Trójcy.

Powielasz tu jakieś obrazki które niczego nie potwierdzają, wymyślasz sobie jakieś teorie o wszechmocy człowieka . Niesamowite rzeczy tu wypisujesz tylko jakoś uzasadnienia biblijnego ŻADNEGO . ;)
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline agent terenowy

« Odpowiedź #239 dnia: 10 Luty, 2017, 23:50 »
Wiesz Kserksesie,  z tą Trojcą to jest dokładnie tak, jak z udowodnieniem 1914 i 1919. Niby się w nią wierzy, a jakoś w Biblii wprost nie pisze. I trzeba się trochę nagłowić, żeby się wydawało, że tak Pismo uczy. ;)
"Wszyscy, którymi kieruje duch Boży, naprawdę są synami Bożymi" (Rz 8:14 NŚ rew.)