Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: TRÓJCA  (Przeczytany 85071 razy)

Offline Baran

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8091
  • "Być wolnym, to móc nie kłamać" A. Camus
Odp: TRÓJCA
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Luty, 2017, 09:30 »
Kserkses - homo unius libri. A tą książką Czego naprawdę uczy Biblia?

Ja bym dodał:

"Boję się człowieka czerpiącego wiedzę z jednej książki "
Tomasz z Akwinu

;) ;D
"Dla triumfu zła potrzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili" E.B
..ŻADEN STARSZY na 1006 przypadków wykorzystywania seksualnego dzieci nie zgłosił tego władzom R Commission

Blizna

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Luty, 2017, 13:05 »
To jest wątek o Trójcy więc poproszę wersety , które dowodzą jej istnienia.

Chrupki są niezdrowe więc nie karm nimi swojego dziecka. Poza tym to może ty masz problem z rozumieniem dziecka a ono wie dokładnie czego chce ? ;)
Od mojego dziecka się odwal, bo nie ręczę za siebie.

Offline kserksess

« Odpowiedź #77 dnia: 04 Luty, 2017, 06:31 »
Musiecie na coś zdecydować się - zarzucacie mi, ze czytam tylko Biblię a zachwilę chwalicie się, ze nalezy czytać jeszcze i opracowania i nauki tzw ojców kościoła.
Nie da się obronić nauki o Trójcy bo czegoś takiego nie ma w Biblii. Wymyślono to klamstwo w IV wieku naszej ery w wiadomym celu a wy nie mozecie się z tym pogodzić.

Wyrywanie wersetów z kontekstu , które i tak w żadnym względzie nie mówią nic o Trójcy jest tylko ropaczlią walką z waszej strony czegoś czego nigdy w Biblii nie było i nie ma.
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline Roszada

« Odpowiedź #78 dnia: 04 Luty, 2017, 08:35 »
Nie da się obronić nauki o Trójcy bo czegoś takiego nie ma w Biblii.
Wcale nie musi być tak, bo nie ma imion Boga Towarzystwa w Biblii

Tytuły i określenia Boga ŚJ

Towarzystwo Strażnica co jakiś czas wymyśla nowe określenia i tytuły dla Boga. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich i daty, kiedy je nadano.

Elektrownia (łączony z elektrycznością i elektrownią od początku)

„Moc, czyli Duch Boży jest niewidoczny dla ludzi, ale jego skutki są dotykalne i widoczne. To można uzmysłowić na przykładzie prądu elektrycznego w drucie miedzianym; prąd jest niewidzialny, ale z chwilą gdy wagon opatrzony w odpowiedni motor dotknie się drutu za pośrednictwem przewodnika, wówczas objawia się siła elektryczna w postaci ruchu wagonu. Ten sam prąd przy innem urządzeniu oświetla wagon wewnątrz, przy innem urządzeniu ogrzewa go, a jeszcze innem urządzeniu służy przy telegrafach i telefonach” (Pojednanie pomiędzy Bogiem i człowiekiem 1920 [ang. 1899] s. 232).

„Łatwiej będzie zrozumieć sytuację, gdy powiemy, iż z Bogiem jest tak, jak z elektrownią. Ma ona określoną lokalizację przy jakiejś ulicy miasta. Ale energia elektryczna dociera z niej do każdego zakątka miasta, dostarczając tam światła i mocy. Tak właśnie przedstawia się sprawa z Bogiem Jehową. Ma swoją siedzibę w najwyższych niebiosach, ale Jego czynna moc, duch święty, zapewnia oświecenie, a także Jego potęga daje o sobie znać wszędzie, w całym wszechświecie” (Strażnica Rok CIII [1982] Nr 8 s. 4).

„Elektrownia stoi w określonym miejscu w mieście lub gdzieś w pobliżu, ale wytwarzany przez nią prąd elektryczny jest rozprowadzany po całej okolicy. Podobnie ma się rzecz z Bogiem. Mieszka w niebiosach” (Będziesz mógł żyć wiecznie w raju na ziemi 1990 s. 37).

„Teokrata” (tytuł używany od 1938 r.)

„Służąc Wielkiemu Teokracie, Jehowie, powinniśmy pamiętać o różnicach między procedurą demokratyczną a teokratyczną” (Strażnica Nr 2, 2001 s. 13).
Patrz też np. ang. Strażnica 15.06 1938 s. 182, 187; Wnikliwe poznawanie Pism 2006 t. 1, s. 852; Strażnice: Nr 1, 1993 s. 22; Nr 2, 1994 s. 14-15, 20; Nr 14, 1996 s. 13 (w polskich Strażnicach stosowano początkowo określenie Teokryt, patrz np. Strażnica 15.08 1938 s. 246).

„Dyspozytor Czasu” (tytuł używany od 1943 r.)

„Jehowa jest dokładnym Dyspozytorem Czasu” (Przebudźcie się! Nr 9, 1998 s. 20).
Patrz też np. „Prawda was wyswobodzi” 1946 [ang. 1943] s. 224; Wspaniały finał Objawienia bliski! 1993 s. 149; „Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne” 1998 s. 287; Pilnie zważaj na proroctwa Daniela! 1999 s. 108, 181, 196; ‘Składajmy dokładne świadectwo o Królestwie Bożym’ 2009 s. 16.

„Dziadek” (tytuł używany od 1953 r.)

„słusznie zwracają się do Jehowy jako swego Ojca, ponieważ on poprzez Ojca wieczności, Chrystusa Jezusa, będzie ich »Dziadkiem«...” (Strażnica Nr 2, 1954 s. 9 [ang. 15.04 1953 s. 249]);

„Jehowa jako pełen miłości »Dziadek« i Jego uniwersalna organizacja jako czuła »Babka« zawsze będą wspólnie okazywać miłość i dobroć swym wnukom, swym bogobojnym potomkom na ziemi” (Strażnica Nr 11, 1957 s. 22 [ang. 01.10 1956 s. 605]);

„W taki sposób niebiański Ojciec Jezusa Chrystusa stanie się niebiańskim Dziadkiem odnowionej ludzkiej rodziny” (In such a way the heavenly Father of Jesus Christ will become the heavenly Grandfather of the restored human family. – Worldwide Security Under the “Prince of Peace” 1986 s. 169);

„Słusznie więc nazywają Boga »Ojcem«, ponieważ przez »Ojca na wieki«, Jezusa Chrystusa, istotnie stanie się On ich Dziadkiem” (Therefore, they properly address God as “Father” because he will, in effect, be their Grandfather through the “Eternal Father,” Jesus Christ. – ang. Strażnica 01.08 1995 s. 13).
[polski odpowiednik nie zamieszcza słowa „Dziadek”: „Słusznie więc nazywają Boga »Ojcem«, ponieważ przez »Ojca na wieki«, Jezusa Chrystusa, istotnie stanie się On ich Wspaniałym Ojcem” (Strażnica Nr 15, 1995 s. 13)]

„Dla dzieci, które codziennie słyszą, jak rodzice mówią o Jehowie i modlą się do Niego, Bóg staje się realną Osobą. Pewien młodzieniec powiedział: »Kiedy zamykałem oczy i modliłem się do Jehowy, widziałem kogoś w rodzaju dziadka. Rodzice pomogli mi zrozumieć, że we wszystkim, co czynimy i mówimy, trzeba uwzględniać Jehowę«” (Strażnica Nr 23, 1996 s. 12).

„Senior” (tytuł używany od 1989 r.)

„Bóg jest seniorem, a Jezus juniorem pod względem czasu istnienia, pozycji, potęgi i wiedzy” (Czy wierzyć w Trójcę? 1989 s. 16).

„Prorok” (tytuł używany od 1950 r.)

„Wypełnienie się wszystkiego, co zostało przepowiedziane, ściśle w ustalonym czasie, jest jak gdyby położeniem potwierdzającej pieczęci na wizji i proroctwie, które dano Danielowi, i jest usprawiedliwieniem Jehowy Boga jako Proroka i Dyspozytora czasu” („To znaczy życie wieczne” 1958 [ang. 1950] rozdz. VIII, akapit 15; por. edycja polonijna 1961 s. 89 – „Jehowy Boga jako Proroka i Dzierżyciela Czasu”).

Oto inne określenia i tytuły nadawane Bogu przez Świadków Jehowy:

„wielki Organizator” („To znaczy życie wieczne” 1958 [ang. 1950] rozdz. XII, akapit 2; por. Strażnica Rok CVI [1985] Nr 18 s. 8);
„Ewangelizator”
(Strażnica Rok CIV [1983] Nr 12 s. 6);
Grammarian [Gramatyk] (ang. Strażnica 15.11 1969 s. 683, 685);
„akumulator” (Wnikliwe poznawanie Pism 2006 t. 1, s. 498; Strażnica Nr 14, 1994 s. 24; Przebudźcie się! Nr 1, 1999 s. 26).
„szef (...) warsztatu”: „Więzy łączące Jehowę z Synem można przyrównać do stosunków między właścicielem i zarazem szefem jakiegoś warsztatu a jego potomkiem, pomagającym przy produkcji wyrobów zaprojektowanych przez ojca” („Oto wszystko nowe czynię” 1987 s. 12-13).
„Prezydent”: „(...) noty nasze otrzymują osobiste poręczenie Wiceprezydenta banku Jehowy i potem idą jako prawne zobowiązania, ponieważ Jezus za takowe poręczył” (Strażnica 01.08 1920 s. 237 [ang. 15.07 1920 s. 220]).
„Protektor”: „Jehowa Bóg jest jedyny Protektor i Życiodawca” (Strażnica 01.09 1937 s. 261 [ang. 01.07 1937 s. 196]).
„Bojownik”: „Jehowa, wielki Bojownik, wygra walkę z bezbożnikami” (Strażnica Rok CIII [1982] Nr 14 s. 19).
„Dyktator”: Jehovah is supreme, the Most High, and absolute Dictator over his organization (ang. Strażnica 15.08 1932 s. 243). „Prawowity dyktator Jehowa jest Bogiem porządku, a to samo przez się jest dowodem, że ma organizację. On jest naczelną władzą. Najwyższym i absolutnym dyktatorem swojej organizacji” (Złoty Wiek 01.11 1934 s. 3). „Jehowa jest jedynym prawowitym dyktatorem” (Złoty Wiek 01.11 1934 s. 7).
„Rachmistrz”: „Przez tą metodę Jehowa, który jest akuratnym Rachmistrzem względem swoich zamiarów, obrazowo przepowiedział, że »czasy pogan«, albo »siedem czasów«, będą się przedłużać aż do jesieni r. 1914 po Chr.” („Prawda was wyswobodzi” 1946 [ang. 1943] s. 224; patrz też Strażnica 01.01 1923 s. 4).
„Interpretator”: „Bóg jest Interpretatorem i Nauczycielem przez Chrystusa” (Strażnica Nr 14, 1952 s. 10 [ang. 01.02 1952 s. 79]).
„Imperator”: the great Emperor of the universe, Jehovah God. (ang. Strażnica 01.10 1934 s. 292; por. ang. Strażnica 01.11 1919 s. 328). „Jego zamiarem jest, aby Jezus Chrystus miał z sobą spółuczestników w liczbie stu czterdziestu i czterech tysięcy, którzy będą stanowić część Jego imperjum [ang. his empire, s. 188]. W budowaniu tego imperjum Bóg nie śpieszył się, lecz postępował stale majestatycznie według swego upodobania” (Wyzwolenie 1929 [ang. 1926] s. 190).
„Bezpartyjny”: „Wobec tego, że Bóg zawsze jest sprawiedliwy względem swych stworzeń, przeto nikogo nie może krzywdzić, ani nikogo wyróżniać. Zawsze jest bezpartyjnym. – Jakóba 3:17” (Złoty Wiek 01.01 1932 s. 7).

« Ostatnia zmiana: 04 Luty, 2017, 10:36 wysłana przez Roszada »

Offline myszon

« Odpowiedź #79 dnia: 04 Luty, 2017, 09:54 »
Wymyślono to klamstwo w IV wieku naszej ery...

Bzdura.
Patrz "Adversus haereses" Ireneusza (185 r.) i "Adversus Marcionem" Tertuliana (przed 207 r.). Parę innych dokumentów też by się znalazło (Orygenes chyba coś o tym pisał). Swoją drogą jeśli w 185 r. Ireneusz uznał zaprzeczenie Trójcy za herezję, to oznacza, że sama nauka o Trójcy musiała istnieć o wiele wcześniej. A ponieważ ostatni apostołowie umierali ok. 100 roku, zatem oczywiste jest, że mamy do czynienia z doktryną, która istniała od początków chrześcijaństwa (i pozostała ogólnochrześcijańska, a nie katolicka, jak tu ktoś pisał)

Ale OK. Niech ci będzie. Załóżmy, że rzeczywiście ta doktryna została wymyślona w IV w. No i jaki z tego wyciągasz wniosek?

Offline Startek

« Odpowiedź #80 dnia: 04 Luty, 2017, 10:13 »
A tak czemu ma to służyć , cała ta rozprawa  , trzech bogów w jednym , jeden w trzech  . Dla mnie istnieje Ojciec Syn i Duch Święty  . Nie muszę wnikać kto kim jest lub czym  . Tobie Slawku czy jak tam ciebie rodzice nazwali a ukrywasz się pod nikiem Kserksess , zapytam Ciebie co ty chcesz nam udowodnić ?  My już przerobilismy różne tematy . Jeśli Jehowa jest twoim Bogiem to niech se będzie . Nam nic do tego,   Są w naszej grupie ludzie którzy wierzą w Trójce mnie nic do tego  i Tobie też nic do tego . Czy ja mam z tego powodu próbować udowadniać im że źle wierzą , że ja mam rację  , NIE !  Nie mam takiego prawa  , każdy z nas wierzy w Boga , ale tu są też ludzie którzy nie wierzą . Są na tym forum ludzie z różnych denominacji ale są chrześcijanie bez denominacji  czy ja mam z tego powodu udowadniać w chodzić z nimi w różne polemiki że źle wierzą  . Nie ja mam prawo osądzać , ale także Ojciec nikogo nie będzie sądził , gdyż cały osąd pozostawił Synowi  ,  Pan Jezus powiedział też Takie słowa Jan 5 :20-47 ,, gdyż jak Ojciec wzbudza umarłych i przywraca życie , tak Syn ożywia tych których chce "
23 aby wszyscy czcili Syna tak jak czczą Ojca. Kto nie czci Syna , ten nie czci Ojca , który Go posłał . 25 Ręczę i zapewniam : zbliża się godzina , a właściwie nadeszła , gdy umarli usłyszą głos Syna Bożego i ci , którzy usłyszą , ożyją . 26 Gdyż jak Ojciec ma życie Sam w sobie , tak sprawił , by i Syn miał życie Sam w sobie .  28 i 29 mówi o zmartwychwstaniu i sądzie . Zobacz sobie gdzie to nastąpi , na pewno w bajkowym świecie oferowanym przez straznice ? To co glosisz od domu i na stojakach jest zwykłą sciemą . Nie ma żadnego wersetu biblijnego potwierdzającego że w bajkowym królestwie które oferuje Strażnica będzie zmartwychstanie . Będą dwa zmartwychwstania pierwsze opisuje Paweł w listach do Koryntian15 :15-57 oraz 1Tes 4:13-18 a drugie zmartwychwstanie gdzie? To patrz Obj 20 : 11-15 i kiedy , gdy się skończy tysiąc lat po wrzuceniu szatana do Gehenny .A teraz czytaj Obj 20:1-10  werset 5 Pozostali umarli ożyli po tym tysiąc letnim okresie . Przekład Nowe Przymierze  A więc bracie Slawku velKserksess Twoje nauczanie poszło do kosza . At o na koniec Jana 5:39 ZAGŁĘBIACIE SIĘ W PISMA , GDYŻ WAM SIĘ ZDAJE , ZE MACIE W NICH ZYCIE WIECZNE , A TYM CZASEM ONE WYRAŹNIE SKLADAJA SWIADECTWO O MNIE .O kim ?

Offline kserksess

« Odpowiedź #81 dnia: 04 Luty, 2017, 13:20 »
Pojęcie Trójcy było znane dużo wcześniej w pogańskich religiach - zgadza się , w IV wieku zostało wrzucone do tzw chrześcijaństwa.
Ja czczę Jezusa ale jako Pana a nie jako Boga równego Jehowie. Jezus jest tylko synem Jehowy - Biblia cały czas jasno o tym mówi.
Jehowa ma wiele tytułów i słusznie - wszak jest jedynym najwyższym Bogiem.
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Luty, 2017, 13:22 »
Jehowa ma wiele tytułów i słusznie - wszak jest jedynym najwyższym Bogiem.

jedyny i najwyższy kłócą się ze sobą

Offline Roszada

« Odpowiedź #83 dnia: 04 Luty, 2017, 13:23 »
Pojęcie Trójcy było znane dużo wcześniej w pogańskich religiach - zgadza się , w IV wieku zostało wrzucone do tzw chrześcijaństwa.
Jak zwykle kłamiesz:

„W szczególności po drugim zburzeniu Jeruzalem, to znaczy po roku 70 n.e. Szatan przy pomocy fałszywych apostołów wypaczył nauki chrześcijańskie, przepajając je babilońskim mistycyzmem i świecką filozofią grecką. Tak więc w miejsce »jednego Jehowy«, o którym mówi Biblia, wprowadzono ‛trójjedyne bóstwo’, tak zwaną Trójcę” (Strażnica Nr 8, 1989 s. 5).

Ciebie kłamcy nie ma co słuchać.

„Ogromna większość Kościołów nominalnie chrześcijańskich nadal naucza doktryny o duszy nieśmiertelnej, o trójcy i innych, które w II wieku n.e. przeniknęły do odstępczego chrystianizmu z filozofii greckiej” (Strażnica Rok C [1979] Nr 3 s. 13).

Kłamiesz, kłamiesz i kłamiesz.
Kiedy za te kłamstwa wywalą cię z forum. Czekam na to.

Ja czczę Jezusa ale jako Pana a nie jako Boga równego Jehowie.

A zatem chociaż Jezus dysponuje wielką mocą i ma boską naturę, Biblia nie przedstawia go jako istoty, której powinniśmy oddawać cześć” (Przebudźcie się! Nr 2, 2006 s. 29).

Znów kłamiesz.

Offline kserksess

« Odpowiedź #84 dnia: 04 Luty, 2017, 13:27 »
Roszada, pamiętaj Biblia nie kłamie, kłamiesz ty i twoi ojcowie kościoła. Odrzuć te twoje "natchnione" pisemka i zacznij czytać tylko Biblię. To pomaga na rozjaśnienie umysłu.

Roszada, Jezus jest tylko moim Panem, nie Bogiem jak ty tu próbujesz kłamliwie pisać .

Offline Roszada

« Odpowiedź #85 dnia: 04 Luty, 2017, 13:31 »
Roszada, Jezus jest tylko moim Panem, nie Bogiem jak ty tu próbujesz kłamliwie pisać .
Nie próbuj mnie znów okłamywać bo Jezus nie jest żadnym Panem dla Ciebie,
]Ty przed nim nie klękasz, a nawet go zwalczasz z całej mocy:

„(...)w imię Jezusa zgięło się wszelkie kolano tych w niebie i tych na ziemi(...)” (Flp 2:10)

Więc nie okłamiesz mnie.

Offline kserksess

« Odpowiedź #86 dnia: 04 Luty, 2017, 13:33 »
Nie próbuj mnie znów okłamywać bo Jezus nie jest żadnym Panem dla Ciebie,
]Ty przed nim nie klękasz, a nawet go zwalczasz z całej mocy:

„(...)w imię Jezusa zgięło się wszelkie kolano tych w niebie i tych na ziemi(...)” (Flp 2:10)

Więc nie okłamiesz mnie.

A kim dla ciebie jest Jehowa ?

Offline Roszada

« Odpowiedź #87 dnia: 04 Luty, 2017, 13:40 »
A kim dla ciebie jest Jehowa ?
Jehowa to Bóg plemienny Świadków Jehowy. To tylko ich Bóg.

Chrześcijanie mają Boga Jahwe którego nazywają swoim Ojcem

Offline Startek

« Odpowiedź #88 dnia: 04 Luty, 2017, 14:19 »
Wszystko to pierdoły panie wyznawco jehowy , pierdoły i kłamstwa tego jehowy . Wyznajesz nauki człowieka , Ty nie wyznajesz Pana Jezusa , nie glosisz nauk Chrystusowych ! Żaden wyznawca strażnicy nie uzna nigdy CHRYSTUSA jako PANA .  Chodzisz po domach i wciskasz ludziom bajeczki o jakimś królestwie jehowy pod rządami Chrystusa . Kłamstwa jehowy który mówi że w milenium będzie wskrzeszac zmarłych . Gdzie to pisze ? POWIEDZ GDZIE !  Roszada napisz mu  gdzie znalazł taką naukę  ,  Facet jak chcesz dyskutować to odpowiedź na to . Niestety twój mózg nie trawi prostej nauki ! Roszada szkoda tylko czasu na takie coś . Niech sobie wierzy w tego jehowe i jego śmieszna organizację demonów . On nie potrawi wyjaśnić prostej prawdy biblijnej o zmartwychwstaniu . Dlaczego ? Bo mu jehowa zasłonił umysł by nie docierało do niego światło Ewangelii Chrystusowej !!!

Offline Enmebaralugalzagesi

« Odpowiedź #89 dnia: 04 Luty, 2017, 14:25 »
Kserskess, pytanie do Ciebie. Kim dla Ciebie jest Jehowa? I na jakiej podstawie tak uważasz?