Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Antyhryst i wymowa imienia Bożego  (Przeczytany 69484 razy)

Blizna

• Gość
Odp: Antyhryst i wymowa imienia Bożego
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Styczeń, 2017, 16:47 »
To się może prędko nie skończyć jak troll będzie nadal zarzucać ludziom, że napisali coś, czego nie napisali :D

Offline Antyhryst

« Odpowiedź #91 dnia: 24 Styczeń, 2017, 16:48 »
M, ale którego Boga ? Nie przypadkiem Jehowy, Boga ze ST ? Gdzie Jezus był zapowiadany ? Nie przypadkiem przez Jehowę w ST ?

Kaiser, kiedy Jezus mówił o modlitwie Pańskiej, to którego Boga miął na myśli ? Kiedy Jezus w Mt 22,35-40 mówi o tym, ze mamy miłować Jahwe całym sercem i duszą to kłamie czy mówi prawdę ? ;)

Czytając te wasze fora antyświadkowe to niestety ale cały czas mam wielki ubaw. Kilka forów gdzie są wszędzie ci sami "badacze" pisma świętego, którzy głoszą te same bzdury co Wielki Babilon razem wzięty. Macie zero argumentów, ciągle jakieś teorie niczym nie poparte a na koniec oczywiście zbanowac każdego ŚJ , który będzie dla was zbyt niewygodny. Unikacie odpowiedzi, sami nie wiecie w co wierzycie....ktoś tu napisał że teraz jest wolnym człowiekiem....porazka..... ;)

« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2017, 17:00 wysłana przez Antyhryst »

Blizna

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 24 Styczeń, 2017, 16:58 »
Czekam nadal...
Aż zaczniesz rozmawiać z nami a nie z wyimaginowanymi argumentami, które nie padły.
Gdzie pisałam o wiecznym paleniu?
No pokaż screen.
Czekam.

Offline Cielec Kierowniczy

« Odpowiedź #93 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:00 »
Cielec, no u ciebie merytoryka - zero punktów, powoli zero merytoryki w waszych postach.

Merytoryka, powiadasz?
Czytając Twoje napastliwe posty, nie doszukałem się w nich merytoryki.
Jest w nich dużo agresji, religijnej zajadłości, trudno skrywanej pogardy.
Rzucasz ogólnikami, nie siląc się nawet zastanowić nad argumentami, które są Tobie przedstawiane.
Z góry założyłeś, że tylko Twoja prawda jest jedyna i merytorykę innych masz za nic.
Nie przekonamy Cię żadnym argumentem, masz swój świat.
A tak poza tym w czerwcu z tego forum wyleciał użytkownik" wykluczony".
Zaczął tak samo jak Ty, używał tych samych argumentów.
Jednak co najważniejsze popełniał błędy w pisowni, związane ze znakami interpunkcyjnymi, tak jak Ty to robisz.
Myślę, że kolego znowu wszedłeś do tej samej rzeki.

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:00 »
Kaiser, kiedy Jezus mówił o modlitwie Pańskiej, to którego Boga miął na myśli ? Kiedy Jezus w Mt 22,35-40 mówi o tym, ze mamy miłować Jahwe całym sercem i duszą to kłamie czy mówi prawdę ? ;)

Nie wiem, jestem odstępcą.
Ale to ma się NIJAK do tematu. Czekam wciąż na odpowiedź na pytanie czy dostrzegasz o czym rozmawiamy - nie o tym co mówił Jezus, tylko co napisali pod natchnieniem ewangeliści.
Czy ty to rozumiesz? Jeśli nie, napisz proszę, spróbuję wyjaśnić ci to prościej.

Offline M

« Odpowiedź #95 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:00 »
Kaiser, kiedy Jezus mówił o modlitwie Pańskiej, to którego Boga miął na myśli ?

Miał na myśli swojego Ojca (patrz pierwsze słowa tej modlitwy). Którego imienia w tej modliwie nie wymienił. Czemu, skoro ponoć jest tak istotne?

Kiedy Jezus w Mt 22,35-40 mówi o tym, ze mamy miłować Jahwe całym sercem i duszą to kłamie czy mówi prawdę ? ;)

Pokaż nam proszę w którym manuskrypcie w Mt 22:35-40 pojawia się imię Jahwe/Jehowa.

DonnieDarkoJG

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:02 »
Drogi Antyhryście.
W parę minut uzyskałeś tyle odpowiedzi i wiedzy której nie uzyskasz przez całe życie w Organizacji..
Albo tak ,,mocno wierzysz,, w to co serwują ci co niedziele w ciepłej salce, albo wiesz że przyjecie tej wiedzy zniszczyło by to co tak broniłeś możliwe że latami..
Szczerze współczuje i skieruj tę siłę do mądrzejszych rzeczy.

Offline Antyhryst

« Odpowiedź #97 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:04 »
M, potrafisz na chłodno ustalić, które zdania ze ST cytuje Jezus w Mt 22,35-40 ? Czy w ST występuje tam imię Jehowy czy nie ?

Cielec, zadaję bardzo merytoryczne pytania. Ciągle zero odpowiedzi - merytorycznych. Co do błędów to te ortograficzne są jeszcze gorsze ;)

Blizna, to czym dla ciebie jest "jezioro ognia" ? ;)

Donni Darko, takie odpowiedzi jakie tu słyszę to ja cały czas słyszałem w Wielkim Babilonie ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2017, 17:07 wysłana przez Antyhryst »

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:06 »
M, potrafisz na chłodno ustalić, które zdania ze ST cytuje Jezus w Mt 22,35-40 ? Czy w ST występuje tam imię Jehowy czy nie ?

Się wetnę w dyskusję. JEZUS NIE PISAŁ EWANGELII. Czy to rozumiesz? Skup się na temacie - na tym co zapisali ewangeliści!

Offline Antyhryst

« Odpowiedź #99 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:08 »
Kaiser, zacznij odpowiadać na moje pytania. Czy Jezus usuwał imię Jehowy cytując ST ?

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:08 »
Kaiser, zacznij odpowiadać na moje pytania. Czy Jezus usuwał imię Jehowy cytując ST ?

Nie wiem, bo nie mam stenogramów nauk Jezusa.

Blizna

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:10 »

Blizna, to czym dla ciebie jest "jezioro ognia" ? ;)

Nie ma znaczenia, czym jest dla mnie.
Nie zamierzam odpowiadać na pytania o to, w co wierzę.
Prawo do zachowania tajemnicy na temat moich poglądów zapewnia mi Konstytucja RP.
Ma znaczenie, że Ty wierzysz, że to druga śmierć, a zatem ja do Ciebie kieruję moje zapewnienie, że taki będzie Twoj koniec.

Offline M

« Odpowiedź #102 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:10 »

A widzisz, problem w tym że Ty zakładasz, że Jezus cokolwiek cytuje. Nie bierzesz zupełnie pod uwagę innej, równie prawdopodobnej możliwości - że jedynie parafrazuje słowa z Prawa Mojżeszowego.

Pomyśl logicznie. Według Was samych to, że Biblia zachowała się do naszych czasów to cud. Bóg nad tym czuwał. A jednocześnie twierdzisz, że jacyś przeciwnicy Boga dowolnie sobie tę Biblię pozmieniali wyrzucając w ponad dwustu fragmentach imię Boga Wszechmocnego, a On na to pozwolił. Te dwa stwierdzenia (Bóg czuwał nad zachowaniem Biblii i Bóg pozwolił by ludzie pozmieniali Biblię) wzajemnie się wykluczają. Więc albo przyznaj że księga ta dotrwała do naszych czasów całkowicie niezmieniona (wtedy Towarzystwo Strażnica jest winne jej fałszerstwa wstawiając to imię do Nowego Testamentu), albo po drodze ludzie ją pozmieniali według własnego widzimisię (wtedy nie możemy jej traktować jako słowa Bożego).

Którą opcję wybierasz? :)

Offline Antyhryst

« Odpowiedź #103 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:11 »
A to może Mojżesz też kłamał, że dostał przykazania od jehowy ? Masz jakiś stenogram albo może film na youtubie ? ;)

To na jakiej podstawie twierdzisz, że Jezus usuwał imię Jehowy cytując ST ? Może to ktoś kto przepisywał ewangelie celowo usuwał imie Jehowy podobnie jak to robili katolicy wydając BT ? ;)

M, to teraz masz teorię , ze Jezus coś parafrazował ? Nieźle. Czyli parafrazował ST usuwając Imię Jehowy. Musze ci powiedzieć ,że fantazja odstępców jest nieskończona, nieskończona jak wszechśwwiat i głupota ludzka - jak to powiedział chyba Einstein.

Blizna, daj sobie już może spokój bo naprawdę aż zal czytać to co piszesz. ;) Trzymaj wszystko w tajemnicy......
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2017, 17:15 wysłana przez Antyhryst »

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 24 Styczeń, 2017, 17:14 »
A to może Mojżesz też kłamał, że dostał przykazania od jehowy ? Masz jakiś stenogram albo może film na youtubie ? ;)

To na jakiej podstawie twierdzisz, że Jezus usuwał imię Jehowy cytując ST ? Może to ktoś kto przepisywał ewangelie celowo usuwał imie Jehowy podobnie jak to robili katolicy wydając BT ? ;)

O Mojżeszu nie dyskutuję.
Nie twierdzę że Jezus cokolwiek usuwał. Widać to przeoczyłeś, bo już to pisałem. Twierdzę stanowczo że ewangelie nie są dokładnymi stenogramami wypowiedzi Jezusa. I mam na to dowody. I co więcej, twierdzę też, że to bóg natchnął pisarzy ewangelii by w nich nie było Jahwe. I dokładnie tak się stało.

Czy to rozumiesz?