gal 5:7
7 Biegliście tak wspaniale! Kto przeszkodził wam trwać przy prawdzie?
Czym jest "prawda"? wts powie organizacja , w ten sposób wytłumaczą ,że złem jest jej opuszczenie .
Nie zacytują juz wcześniejszych słów :
1 Ku wolności wyswobodził nas Chrystus. A zatem trwajcie w niej i nie poddawajcie się na nowo pod jarzmo niewoli!
Czym jest wolność do której powołał nas Chrystus? Tak można mnożyć pytania i odpowiedzi ,
Regułka przed chrztem też się zmieniała , mój chrzest nie potwierdzał utożsamiania z organizacja , ale kiedy regułka się zmieniła nawet nie miałam takiej świadomości . Wydaje mi się , że dlatego tak trudno dotrzeć do wielu świadków , kiedy czegoś nie rozumieją , mają wpojone czekanie na Jehowę ! Nie rozumieją ale są posłuszni ! Bo wymaga to od nich otwartego umysłu a tego znowu zabrania wts argumentacja oczywiście z biblii
24 Gdy duch nieczysty opuści człowieka, błąka się po miejscach bezwodnych, szukając spoczynku. A gdy go nie znajduje, mówi: "Wrócę do swego domu, skąd wyszedłem". 25 Przychodzi i zastaje go wymiecionym i przyozdobionym. 26 Wtedy idzie i bierze siedem innych duchów złośliwszych niż on sam; wchodzą i mieszkają tam. I stan późniejszy owego człowieka staje się gorszy niż poprzedni».
Czym jest wymiecenie i przyozdobienie? oczywiście poznaniem " prawdy" ale potem zaczynasz mysleć , i odsuwasz się, co wtedy ?
wers26 ,czy nie tak jest tłumaczony stan tych co odeszli? przecież odstępcy
tylko kradną i zabijają , piją , prowadzą się niemoralnie . Nikt nie analizuje szczegółów . Przekaz jest taki choćby prawda o życiu tych co odeszli była zgoła inna.
Logiczne argumentacje z wts , powoływanie się na ich wypowiedzi są tylko dobre po to by obserwatorzy mogli sami ocenić kto kim manipuluje . Czasami myślę , że może początki były przynajmniej szczere? ale potem prezes zobaczył , że to jest złote jajo i zaczął tworzyć twór jakim jest organizacja?
Zgadzam się z twierdzeniem , że twory ludzkie mają wady , zawsze po czasie niektórym ludziom jest nie po drodze , i zaczynają czuć się ważniejsi narzucać swoje zdanie , nie tolerować zdania innych tłumacząc to dobrem większości .
Niestety idąc na wojnę musimy liczyć się z tym , że ktoś zginie , to tylko moja dewiza,jednak mądrością będzie nie dać się zabić.Jestem noga z historii ale nie wystarczy spojrzeć na historię wielkich religii , tak będzie tez z wts Ludzie powoli przestaną się bać ostracyzmu , ale tylko wtedy gdy nie dadzą sobie zamknąć ust