Wychodzi na to, że wiele osób upiększa swoje wypowiedzi na kongresach jak w filmie "Miś" przed szafą
Ja nie twierdzę, że WSZYSCY świadkowie oszukują. Niestety jednak wiele osób, które są świadkami i które znam właśnie tak postępują. Co ciekawe zazwyczaj tak postępują bracia starsi, np. brat starszy pracodawca zatrudnia ludzi "ze świata" na uczciwych warunkach bo boi się problemów z ich strony, ale ten sam "brat pracodawca" "zatrudnia" na czarno braci ze zboru tłumacząc im, że dzięki temu będą mogli więcej pieniędzy zarobić. Niestety wielu świadków, którym śmierdzi praca jest doskonale obeznanych w przepisach w mopsach, gopsach i innych instytucjach, z których uczciwy człowiek nie korzysta bo po pierwsze nie potrzebuje, po drugie zwyczajnie nie kombinuje.
A takie kombinacje nie są napiętnowane, one są wręcz przedstawiane jako forma zaradności "wy musicie zapieprzać do roboty, a ja leżę, omiatam sufit wzrokiem i też mam kasę".
Im młodsze pokolenia świadków tym bardziej kombinują.
A ile jest takich niebieskich ptaków, którzy na wózku potrójnego pioniera wypracowują, nie pracują i liczą na utrzymanie braci ze zboru? Sam znam kilka takich osób z mojego bliskiego otoczenia, które liczą na żarcie i kasę w zamian za głoszenie orędzia.
Niestety nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Powtórzę ponownie, że nie wszyscy, ale z roku na rok jest coraz więcej takich.
Wydaję mi się, że to ludzie są wybierani pod scenariusz zgromadzenia niż zgromadzenie pod ludzi
Nie napisałeś, że WSZYSCY, ale że 'prawie każdy', stąd moja odpowiedź. Chętnie skorzystam z Twoich obserwacji i doświadczeń - jeśli pozwolisz, napisz proszę w liczbach bezwzględnych:
1. 'Niestety jednak wiele osób, które są świadkami' -
Ile?, 2. 'Niestety wielu świadków, którym śmierdzi praca jest doskonale obeznanych' -
Ilu? 2 i 1/2. 'Niestety wielu świadków, którym śmierdzi praca jest doskonale obeznanych w przepisach w mopsach, gopsach i innych instytucjach, z których uczciwy człowiek nie korzysta bo po pierwsze nie potrzebuje, po drugie zwyczajnie nie kombinuje.' - rozumiem kontekst całej wypowiedzi, więc nie będę twierdził, iż 'z mopsów, gopsów i innych instytuacji' korzystają nieuczciwy, potrzebujący i kombinujący
3. 'Im młodsze pokolenia świadków tym bardziej kombinują.'
Możesz określić proszę skąd taki wniosek? Jaka była próba pod względem ilościowym i jakościowym? 4. 'A ile jest takich niebieskich ptaków,' -
Ilu?5. 'Sam znam kilka takich osób z mojego bliskiego otoczenia, które liczą na żarcie i kasę w zamian za głoszenie orędzia.' -
Jaki % stanowią ci o których piszesz na tle wszystkich SJ jakich znasz? 6. 'Powtórzę ponownie, że nie wszyscy, ale z roku na rok jest coraz więcej takich.' -
Ilu? Byłbym zobowiązany, gdyż skoro 'Niestety nikt Cię nie przekona, że jest inaczej' to ja chciałbym się przekonać do Twoich racji. Daj mi proszę do tego możliwość