Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Głoszenie  (Przeczytany 29806 razy)

Darek68

• Gość
Odp: Głoszenie
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Październik, 2016, 21:07 »
Ale co Ci się wydaje że udowodniłeś?
Głosisz sam od domu do domu?
Jeśli nie, to jesteś tylko teoretykiem.
A jeśli głosisz to podaj co głosisz i co głosili Apostołowie.

Ja podałem jeden przykład głoszenia:
rok 1975, o którym Apostołowie nie głosili, a ŚJ głosili.

Tak samo można poszukać o "pokoleniu roku 1914", o roku 1914, o końcu XX wieku. :)

Poza tym głoszenie po miastach i wsiach ma się nijak do głoszenia od domu do domu.
Jezus głosił w synagogach, które w wielu wsiach i miastach były.
Jak nie było, to głosił np. nad wodą lub na pustkowiu.
Głoszę od domu do domu, więc nie jestem teoretykiem w tej dziedzinie w przeciwieństwie do Ciebie w tym momencie, bez urazy.
I głoszę dobrą nowinę o królestwie Bożym - rządzie który panuje już w niebie i będzie niebawem na ziemi. W ostatnią niedzielę byliśmy grupą na wsi. Zaprosił nas do domu pewien pan, który po raz pierwszy dowiedział się że Bóg ma na imię Jehowa. Przyniósł swoją Biblię Tysiąclecia i poprosiliśmy go by odczytał Psalm 83:19, był zdumiony że wcześniej o tym nie wiedział i powiedział że spyta księdza jak będzie odwiedzał mieszkańców po kolędzie po wszystkich domach.

Offline Roszada

« Odpowiedź #76 dnia: 25 Październik, 2016, 21:12 »
rządzie który panuje już w niebie i będzie niebawem na ziemi
Ten rząd będzie na ziemi? ;)
Coś słabo znasz nauki ŚJ.
Chyba nie jesteś jeszcze ŚJ a jedynie uczniakiem ich. :)
Zaprosił nas do domu pewien pan, który po raz pierwszy dowiedział się że Bóg ma na imię Jehowa. Przyniósł swoją Biblię Tysiąclecia i poprosiliśmy go by odczytał Psalm 83:19, był zdumiony że wcześniej o tym nie wiedział i powiedział że spyta księdza jak będzie odwiedzał mieszkańców po kolędzie po wszystkich domach.
No to rzeczywiście prawdą jest, że łapiecie tylko analfabetów religijnych. :(

Głoszę od domu do domu, więc nie jestem teoretykiem w tej dziedzinie w przeciwieństwie do Ciebie w tym momencie, bez urazy.
Ale jak pokażesz mi nakaz biblijny głoszenia "od domu do domu" to pójdę razem z Tobą. :-\
Głoszę od domu do domu,
A jesteś chrześcijaninem, czy bez chrztu?
Jeśli bez to kto cię upoważnił głosić?

A organizacja popiera Twój udział tu na forum wśród exŚJ?
;)
Jak to jest napisz nam, może się coś zmieniło, co?
« Ostatnia zmiana: 25 Październik, 2016, 21:22 wysłana przez Roszada »

Offline Asturia

« Odpowiedź #77 dnia: 25 Październik, 2016, 21:29 »
I głoszę dobrą nowinę o królestwie Bożym - rządzie który panuje już w niebie i będzie niebawem na ziemi. W ostatnią niedzielę byliśmy grupą na wsi. Zaprosił nas do domu pewien pan, który po raz pierwszy dowiedział się że Bóg ma na imię Jehowa. Przyniósł swoją Biblię Tysiąclecia i poprosiliśmy go by odczytał Psalm 83:19, był zdumiony że wcześniej o tym nie wiedział i powiedział że spyta księdza jak będzie odwiedzał mieszkańców po kolędzie po wszystkich domach.

to dobrze, że głosicie tylko dlaczego uczycie ludzi kłamstwa, żaden rząd nie został ustanowiony w 1914 roku to jest fałszywa nauka a autorami tej nauki są adwentyści siódmego dnia, Russell ta całą chronologię ''skopiował'' od ''wielkiego babilonu''  a świadkowie dziś myślą, że Badacze dzięki wnikliwości doszli to tych liczb, a tak naprawdę przyjęli gotowe babilońskie nauki, chronologia adwentysty Nelsona Barboura,
w Mat 28:19,20 czytamy ... Idźcie więc i czyńcie uczniów z ludzi ze wszystkich narodów, chrzcząc ich w imię Ojca i Syna, i ducha świętego, ucząc ich przestrzegać wszystkiego, co wam nakazałem.

Jezus powiedział ucząc ich ... co wam nakazałem, czy uczył swoich uczniów o 1914 roku? nakazał ich głosić takich fałszywych nauk? to dlaczego wy głosicie te nauki?
możesz czytać historię o tym jak Russell przyjął gotową chronologie z ''babilonu wielkiego''  a świadkowie dziś głoszą dogmaty babilońskie i nawet nie zastanawiają się nad tym

Świadkowie Jehowy głosiciele..., str. 60, por. str. 134-135
« Ostatnia zmiana: 25 Październik, 2016, 21:35 wysłana przez Asturia »

Offline Abba

• Pionier
  • Polubień: 2839
  • Przebudzony, przerażony prawdą o WTS
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Październik, 2016, 21:31 »
„ Idąc gęsiego chodnikiem, bracia i siostry nieśli tablice z hasłami ‚Religia to sidło i oszustwo’ oraz ‚Służ Bogu i Chrystusowi Królowi’. «” (Strażnica 15.02 2012 s. 9).
"Religia to sidło i oszustwo", a sami przynosili nową, i jak dziś się okazuje,
pełną błędów, duchowego mobbingu, i nauczającą, że większość chrześcijan nie jest
braćmi chrystusa :) Mega.
A drinkujący sędzia R. frywolnie sobie z Hitlerem pertraktował z rezydencji Bet Sarim,
podczas gdy tysiące biednych Świadków ginęło z rąk nazistów.
Aha, warto przypomnieć  z tamtego czasu małą   inwestycyjkę Watchtower w fabryki FORD WERKE,
produkujące sprzęt dla nazistów.

E... tego... dobra nowina... Chyba dla Brooklińskich inwestorów.
A teraz, za zgłębianie prawdy o prawdzie wykluczają ze zborów.
Zaiste, "od drzwi do drzwi" głosiciele fałszu. To jest coś, co wciąż
mnie boli, i mnóstwo tych wspaniałych ludzi, którzy dziś przez tę korporację wydawniczo religijną
leczą depresję i nie mogą się pozbierać po rozbiciu swoich rodzin.

Zaprosił nas do domu pewien pan, który po raz pierwszy dowiedział się że Bóg ma na imię Jehowa. Przyniósł swoją Biblię Tysiąclecia i poprosiliśmy go by odczytał Psalm 83:19, był zdumiony że wcześniej o tym nie wiedział i powiedział że spyta księdza jak będzie odwiedzał mieszkańców po kolędzie po wszystkich domach.

No i co z tego? A wspomniałeś o fałszerstwie PNŚ, które wprowadza to słowo mylnie w miejsca, gdzie mowa jest o Panu Chrystusie,
dezorientując ludzi, bo taka jest błędna doktryna Świadków (np. Rzymian 14:8,9 i wiele innych)?

No tak,głosisz...
To trochę tak, jak rozmowa kupującego i sprzedającego samochód:
-Czy to auto jest dobre?
-Tak, ma cztery koła.
:) :)

Parafrazując twoje słowa powiem podobnie, tak:
A ja głosiłem ostatnio Świadkom Jehowy słowa Chrystusa o potrzebie mówienia prawdy
i pokazałem im, jak przesłuchiwano ich "namaszczonych" członków w sprawie ukrywanej pedofilii, chociaż chętnie to zarzucali kościołom.
Byli zdumieni, że wcześniej o tym nie słyszeli i powiedzieli że spytają starszych jak przyjdą na wizytę pasterską.
Aha, nie omieszkali za moimi plecami zniszczyć mi życia i nastawić przeciwko mnie cały zbór.

O czym Ty Darku piszesz.

« Ostatnia zmiana: 25 Październik, 2016, 21:43 wysłana przez Abba »

Offline gerontas

« Odpowiedź #79 dnia: 25 Październik, 2016, 21:32 »
I głoszę dobrą nowinę o królestwie Bożym - rządzie który panuje już w niebie i będzie niebawem na ziemi.

Ten sam rząd rozliczy Cię za uporczywe utrzymywanie kontaktu z "odstępcami" i "grzesznikami". 1 Koryntian 5:11, 2 Jana 10,11

Offline Roszada

« Odpowiedź #80 dnia: 25 Październik, 2016, 21:33 »
to dobrze, że głosicie tylko dlaczego uczycie ludzi kłamstwa, żaden rząd nie został ustanowiony w 1914 roku to jest fałszywa nauka a autorami tej nauki są adwentyści siódmego dnia, Russell ta całą chronologię ''skopiował'' od ''wielkiego babilonu''  a świadkowie dziś myślą, że Badacze dzięki wnikliwości doszli to tych liczb, a tak naprawdę przyjęli gotowe babilońskie nauki, chronologia adwentysty Nelsona Barboura,
Masz rację:

A w roku 1875 Nelson H. Barbour oznajmił na łamach swego czasopisma Herald of the Morning, że w roku 1914 zakończy się okres nazwany przez Jezusa »wyznaczonymi czasami narodów« (Łukasza 21:24)” (Przebudźcie się! Nr 11, 1994 s. 26).

Tak to jest jak się czyjeś bzdury powtarza. :(

Offline bene

« Odpowiedź #81 dnia: 25 Październik, 2016, 21:55 »
Bez względu na to, czy Paweł faktycznie odwiedził każdy dom, czy też nie to efekt był taki, że "wszyscy mieszkający w okręgu Azji, zarówno Żydzi, jak i Grecy, usłyszeli słowo Pańskie" (Dzieje 19:10). Jeżeli mogli je usłyszeć "wszyscy" mieszkańcy tego regionu w tym Żydzi i Grecy, to na pewno wielu z nich po raz pierwszy usłyszało o Chrystusie. Zatem wers z dziejów 20:20 z frazą  "od domu do domu" odnosi się również do niewierzących.
Wybacz ale nie bowiem słowa te skierował do starszych. Czy równie dobrze będziesz bronił tezy że słowa Luk 22:16 nwt-pl "(16) bo mówię wam: Nie będę już go jadł, aż się spełni w królestwie Bożym". Jezus powiedział do żydów i greków będących w Jerozolimie czy też tylko do apostołów.
A. T. Robertson w książce Word Pictures in the New Testament (1930, t. III, ss. 349, 350) zamieścił następujący komentarz do Dziejów 20:20:

„Po domach (według domów). Warto zauważyć, że ten największy ze wszystkich kaznodziejów głosił od domu do domu i nie były to zwykłe wizyty towarzyskie”.

Oczywiście nie były to zwykłe wizyty towarzyskie tylko nauczanie starszych.
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Darek68

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 25 Październik, 2016, 22:08 »
Darku, czy to znaczy że Pan Jezus albo Filip byli po każdym domem??
Bo musieli by posłużyć się cudem :)
I te wersy właśnie pokazują nam, że to była służba w publicznych miejcach miast. I dlatego jest to napisane tak: "wszystkim miastom", a nie "wszystkim domom".
Akurat o Filipie powiedziano tutaj, że głosił wszystkim miastom, więc mogło chodzić, że głosił głównie publicznie, ale niewykluczone że też po domach, jak Paweł. Podałem ten przykład, po to by położyć nacisk na zwrot "wszystkim". Z tego wynika, że odwiedził je wszystkie. Przecież wiadomo że nie musiał tego dokonać jednego dnia, tego nie twierdzę. Tak samo głoszenie po wszystkich domach obejmuje tylko te domy, które ktoś ma w zasięgu w ramach przydzielonego terenu. W końcu mówiąc żargonem ŚJ - opracuje je wszystkie. Na tym to polega.
A drugie moje pytanie, jak się odniesiesz do argumentu,
że łamali chleb "od domu do domu". Bo to przed chwilą napisałeś jest nieobiektywne. Bowiem z lewa na prawo umiesz coś przestawić, ale z prawa na lewo już nie :)
Bo jak ci pasuje, to upierasz się przy zwrocie "od domu do domu", a innym razem, jak w powyższym swoim  poście. że powinno być: "w domach". A grecki zwrot kat oikon ten sam. Widzisz swoją stronniczą niekonsekwencję?
Tak bo dla mnie zasadniczy sens, czy idea głoszenia wszystkim ludziom, czyli wszystkim miastom i domom jest wciąż zachowany w tych obydwu zwrotach: "od domu do domu" i "w domach".
Poza tym, jeszcze raz napiszę: co to zmienia?
Chyba nie sądzisz że przybranie samej  formy głoszenia "od domu do domu" jest wyznacznikiem czegokolwiek, zwłaszcza jeśli głosi się niezgodne z nauką Chrystusa nauki.
No pewnie że nie, ale skoro próbujemy dociec sedna i omawiamy akurat tę formę głoszenia to stąd te moje rozważania. A sama forma jak najbardziej ma drugorzędne znaczenie, aby tylko faktycznie głosić prawdziwą ewangelię. Ja osobiście najbardziej lubię nieoficjalnie albo tu na forum ;)

(Filipian 1:15-18) (...)Niektórzy wprawdzie głoszą Chrystusa z zawiści i rywalizacji, ale inni też z dobrej woli. 16 Ci ostatni rozgłaszają Chrystusa z miłości, bo wiedzą, iż jestem tu postawiony ku obronie dobrej nowiny, 17 tamci pierwsi zaś czynią to ze swarliwości, a nie z czystych pobudek, sądzą bowiem, iż sprowadzą na mnie ucisk w moich więzach więziennych. 18 Cóż więc? Nic, z wyjątkiem tego, iż wszelkimi sposobami — czy to dla pozoru, czy naprawdę — Chrystus jest rozgłaszany, i z tego się raduję(...)

« Ostatnia zmiana: 25 Październik, 2016, 22:12 wysłana przez Darek68 »

Offline peleg

« Odpowiedź #83 dnia: 25 Październik, 2016, 22:24 »
Darku jeżeli głosisz dobrze czynisz .mówienie o Bogu nie uwłacza.Czy powiesz temu panu póżniej że król tego królestwa oczyścił świątynię Bożą w 1919 r.Czy powiesz mu że po tej dacie świadkowie dalej obchodzili imieniny,urodziny ,Boże narodzenie nie byli neutralni.głosili piramidologie /Bądż wola/ d0 35 r.Czy powiesz mu o datach końca tego systemu i o tym kto był wtedy niewolnikiem.Czy powiesz mu o wielu innych rzeczach których nie wymieniłem a gdybyś je teraz głosił nie byłbyś świadkiem.Czy powiesz mu jakim samochodem jeżdził Rateford gdy nasi bracia głodowali w latach 30 tych.Czy powiesz mu całą prawde czy tylko niektóre nauki.

Offline bene

« Odpowiedź #84 dnia: 25 Październik, 2016, 22:26 »
A to dla mnie nowina w którym wydaniu Tysiąclatki umieszczono w Ps 83:19 Jehowa. Mam kilka wydań a w żadnym z nich tego nie ma. A tak się zapytam z czystej ciekawości czy masz jakąkolwiek perspektywę że to królestwo Boże ujrzysz (Jan 3:3) czy tylko jako teoretyk o nim opowiadasz? Wykonujesz to co Jezus polecił uczniom czy też to co poleca korporacja wydawnicza WTS?
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Darek68

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Październik, 2016, 22:39 »
A to dla mnie nowina w którym wydaniu Tysiąclatki umieszczono w Ps 83:19 Jehowa. Mam kilka wydań a w żadnym z nich tego nie ma. A tak się zapytam z czystej ciekawości czy masz jakąkolwiek perspektywę że to królestwo Boże ujrzysz (Jan 3:3) czy tylko jako teoretyk o nim opowiadasz? Wykonujesz to co Jezus polecił uczniom czy też to co poleca korporacja wydawnicza WTS?
Psalm 83:19 "Niechaj poznają Ciebie i wiedzą, że tylko Ty, który sam jeden masz Jahwe na imię, jesteś Najwyższy nad całą ziemią."

Mam oczekiwania.
Staram się wykonywać.
Zdaję sobie sprawę jak też i samo Towarzystwo Strażnica, że nie wszystkie jego postanowienia muszą być bezbłędne. Ale w całokształcie zasadniczych nauk cieszą się poparciem Bożym. Tak uważam.

Offline Roszada

« Odpowiedź #86 dnia: 25 Październik, 2016, 22:42 »
A to dla mnie nowina w którym wydaniu Tysiąclatki umieszczono w Ps 83:19 Jehowa.
Po prostu Darek chciał nas okłamać, myślał, że nikt nie zauważy.
Tego pana tez pewnie okłamał, bo tam było imię Jahwe.

Darek pisał o jakimś "rządzie" w niebie.
W Biblii nie istnieje słowo "rząd".
W Hiszpanii i Anglii jest rząd i jest król. z królestwem .

Sędzia Rutherford urodził się w USA, a tam nigdy nie było Królestwa, więc on nie wiedział jak ono wygląda, dlatego uczył o rządzie, a siebie nazwał Prezydentem, jak szef rządu USA. ;D

Ale w całokształcie zasadniczych nauk cieszą się poparciem Bożym.
No jakby mogły być inaczej skoro te nauki podobno od samego Jehowy pochodzą a nawet publikacje:

Literatura ta jest oparta na Słowie Bożym, dlatego podawane w niej pouczenia nie pochodzą od ludzi, lecz od Jehowy” (Strażnica 15.09 2010 s. 13).
« Ostatnia zmiana: 25 Październik, 2016, 22:45 wysłana przez Roszada »

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 25 Październik, 2016, 22:46 »
Głoszę od domu do domu

Zachowanie niebiblijne, potwierdza to wydany przez WTS przekład interlinearny (lewa szpalta):

I głoszę dobrą nowinę o królestwie Bożym - rządzie który panuje już w niebie i będzie niebawem na ziemi.

Nie będzie na ziemi. Nauka już nieaktualna:

Offline Roszada

« Odpowiedź #88 dnia: 25 Październik, 2016, 22:49 »
Jednym słowem Darek kit sprzedaje. :)
Królestwo miało być w XX wieku:

„Również w XX wieku zaczęło sie spełniać piękne proroctwo biblijne: »I będzie głoszona ta Ewangelia Królestwa po całej zamieszkałej ziemi« (Mateusza 24:14, NDb). (...) w każdej minucie roku więcej niż 17 000 chrześcijan ogłaszało Królestwo. Jakie Królestwo? Królestwo Boże, które zniszczy wszystkie dzisiejsze królestwa ludzkie (...). Biblia przepowiada, że ten niebiański rząd, który objął już władzę, właśnie w XX wieku oczyści ziemię z wszelkiego zła” (Przebudźcie się! Nr 11 z lat 1960-1969 s. 13, art. „XX wiek w proroctwie biblijnym”; Awake! 22.02 1961 s. 7).

Kłamali, kłamią i będą kłamać. :-\

Darek68

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 25 Październik, 2016, 22:52 »
Ten sam rząd rozliczy Cię za uporczywe utrzymywanie kontaktu z "odstępcami" i "grzesznikami". 1 Koryntian 5:11, 2 Jana 10,11
Wiem, wszyscy staniemy przed trybunałem Chrystusowym. Myślę że Bóg się nie obrazi, że próbuję Ci pomóc zrozumieć pewne historie.

(Judy 22, 23) (...)Wciąż też okazujcie miłosierdzie tym, którzy mają wątpliwości; 23 wybawiajcie ich, wyrywając z ognia(...)

W sumie to jedziemy na jednym wózku, o ile w profilu masz "Aktywny ŚJ" i piszesz o swojej pracy w zborze jako starszy. Nie wiem jak jest do końca..
A co tam z was za odstępcy, jeszcze chyba prawdziwych odstępców nie widziałeś :D
« Ostatnia zmiana: 25 Październik, 2016, 22:54 wysłana przez Darek68 »