Chyba dostaję kręćka.
Nie jestem Izraelitą więc moja dziewczyna nie jest już moją zoną.
Czy chcesz powiedzieć, że stosunki przedmałżeńskie w Biblii nie są potępione?
Jak więc rozumieć pojęcie rozpusty, czym ona jest?
No i co ze mną? Trochę zaskoczony jestem bo czytam wpisy innych i doradza mi się albo nie przyznawać do grzechu przed starszymi, albo ty sugerujesz mi, że to, co zrobiłem (robię!) nie jest grzechem...
Ufff.... kogo słuchać?
Witaj Malutki
Z tym kręćkiem faktycznie może być coś na rzeczy
Jeśli rzeczywiście oczekujesz od nas pomocy/porady, musisz trochę doprecyzować swój problem. A konkretnie musisz najpierw sobie, a później nam odpowiedzieć na pytanie: dlaczego jesteś ŚJ?
a) Czy dlatego, że jesteś dogłębnie przekonany o prawdziwości doktryny ŚJ oraz o tym, że jest to jedyna prawdziwa religia, która cieszy się Bożym błogosławieństwem?
b) Czy dlatego, że boisz się wykluczenia, ostracyzmu lub np. nie chcesz swoim odejściem sprawić przykrości bliskim Ci osobom?
Jeśli a), to jako dorosły ŚJ z czteroletnim stażem aż za dobrze wiesz, że zaglądanie na fora takie, jak to, jest nie mniejszym przewinieniem niż spotykanie się z dziewczyną "ze świata". Na zebraniach dowiedziałeś się przecież, że jest tu mnóstwo bardzo złych ludzi, czyhających tylko na to, by diabelskimi podszeptami doprowadzić Twoją wiarę do ruiny.
Co więc powinieneś zrobić? Niezwłocznie udać się do starszych!!! Wyznać im, że spotykasz się z dziewczyną "ze świata", a także to, że pomocy szukałeś na niniejszym forum. Następnie otrzymasz troskliwą pomoc duchową. Niewykluczone, że będzie to bardzo bolesna lekcja, ale uwierz mi, że
wnioski, które być może dzięki niej wyciągniesz, warte są tego, by zdobyć się na ten odważny krok. Jesteś jeszcze bardzo młody, kupę życia przed Tobą, szkoda by było je zmarnować...
Jeśli b), to sam widzisz, że to nie dziewczyna stanowi istotę problemu. Żeby spróbować udzielić Ci jakiejś rady/pomocy, musielibyśmy wiedzieć, czego konkretnie się obawiasz.
A tak na marginesie: Izajasz zapowiada, że "Malutki stanie się tysiącem". By spełnić to proroctwo, na jakiś odważniejszy krok dotyczący relacji z płcią przeciwną wcześniej, czy później w końcu będziesz musiał się zdecydować
I jeszcze naprawdę na sam koniec: BARDZO PRZEPRASZAM, JEŚLI MÓJ TROP JEST FAŁSZYWY, ale czy Twoim hobby czasem nie jest jazda na rowerze?