Cytat: PoProstuJa w Wczoraj o 23:45
mnie uczyli, że pierwszym Świadkiem był Abel!
też to pamiętam
Ale to częściowo zmienili:
„Według Biblii
rodowód Świadków Jehowy ciągnie się od wiernego Abla” (Prowadzenie rozmów na podstawie Pism 1991 s. 348).
„Według Biblii rodowód
świadków
na rzecz Jehowy ciągnie się od wiernego Abla” (Prowadzenie rozmów na podstawie Pism 2001 s. 344).
Jarek pisał:
Był czy nie był masonem? Co za różnica. Parzcież on nie założył religii Świadkowie Jehowy!
https://www.jw.org/pl/%C5%9Bwiadkowie-jehowy/faq/za%C5%82o%C5%BCyciel/
A Towarzystwo pisało o wymyśleniu nazwy "Świadkowie Jehowy":
„Teraz jesteśmy świadkami Boga Jehowy i ta nazwa jasno mówi ludziom, kim jesteśmy i co robimy (...).
‘Wierzę, że doprowadził do tego Bóg Wszechmocny, ponieważ brat Rutherford powiedział mi osobiście, iż kiedy się przygotowywał do tego zgromadzenia,
obudził się pewnej nocy i zadał sobie pytanie: »Po co właściwie zaproponowałem zorganizowanie międzynarodowego kongresu, jeśli nie mam żadnego specjalnego przemówienia ani orędzia? Po cóż zgromadzać ich wszystkich?« Zaczął się nad tym zastanawiać i przyszedł mu na myśl 43 rozdział proroctwa Izajasza. Wstał o drugiej rano, usiadł przy biurku i zanotował stenograficznie szkic przemówienia na temat Królestwa będącego nadzieją świata i
na temat nowego imienia. Wszystko, co wyraził w wygłoszonym później przemówieniu,
przygotował owej nocy, około drugiej nad ranem. Nie miałem i nie mam najmniejszej wątpliwości, że Pan nim kierował w tej sprawie, i że Jehowa życzy sobie, byśmy nosili to imię, a my jesteśmy bardzo szczęśliwi, iż je nosimy’.” („Dzieje Świadków Jehowy w czasach nowożytnych. Stany Zjednoczone Ameryki. Na podstawie Rocznika Świadków Jehowy na rok 1975” s. 68).
Z bezsenności Sędziego powstała nazwa "ŚJ".