Częściowo masz rację ale to Naród w demokratycznych wyborach wybiera rządzących którzy reprezentują wartości narodu. Dla nich pieniądz jest ważniejszy niż "kręgosłup moralny". Emanuel Macron jakiś czas temu chciał aby UE pozbyła się NATO z Europy bo przez NATO francuzi nie mogą handlować z Rosją czy Irakiem. Nie ważne że Irak namawia do ataków terrorystycznych. Nie ważne że Putin Zajął Krym i prowadzi wojnę. Ważne jest to że francja traci pieniądze i trzeba z tym skączyć...
niemcy mają poważny problem ale wszystko jest dobrze. Chyba 3 miesiące próbowali skleić koalicję aby stworzyć rząd. Teraz ta Koalicja wisi na włosku. SPD druga siła w Bundestagu obecnie jest 4 w sondażach i 5 w jakimś tam landzie. Chcą nas pouczać a sami sobie nie radzą. Słabe niemcy to silna Polska.
Dlaczego postanowili przyjmować imigrantów? Bo rozpętali wojnę w Syrii chcąć obalić Dyktatora? To też. Ale głównym powodem jest to że ich system emerytalny i sojalny ledwie się trzyma. Niemcy są jednym z najstarszych społeczeństw na świecie. Wyprzedza ich tylko Japonia ale ta
m jest dużo stulatków. Dlaczego doszło do takiej sytuacji? Bo pieniądze! Wprowadzili mega równouprawnienie inaczej mówiąc wygnali kobiety do pracy. Najważniejsza jest samorealizacja PKB ojczyzny itp. Teraz mają tego skutek. Ściągnęli 3 miliony Turków masę Polaków Ukraińców Rosjan i Rumunów. W sumie około 20 mln ludzi. I nadal gospodarka potrzebowała pracowników. Na szczęście imigranci im nie wypalili. A przeciętny Niemiec może się zastanowi dlaczego doszło do takiej sytuacji.
Dla Europy zawsze liczą się interesy. Dlaczego Niemcy oskarżają Polskę o wysłanie II wojny światowej? Bo Polacy jako jedyny naród w Europie Potrafili powiedzieć głośno Nie Hitlerowi. Podczas gdy wszyscy przytakiwali akceptowali działania Hitlera i łamanie przez niego traktatów wersalskich Jedynie Polski rząd sprzeciwił się Hitlerowi.
Co do naszego narodowego katolicyzmu to nam czy to taki wyjątek. W Lewackiej Europie napewno jest to wyjątek bo tam się walczy z tradycyjnymi wartościami. Ale w krajach Ameryki połódniowej, W niektórych krajach Afrykańskich też jest silna więź kościoła z Narodem.
xXx - czy możesz wyjaśnić - w temacie wojny - bo rozumiem, że to była odpowiedź na mojego posta odnośnie owoców KK.
Owoce KK
Potop szwedzki Jasna Góra. Prezor Kordecki ratuje Częstochowę. Była to pierwsza Wygrana która była przełomem i dała impuls do wygnania Szwedów.
1831 Wilno. Ksiądz organizował powstanie za co został rozstrzelany.
Powstanie styczniowe jeden z najdłużej walczących oddziałów był pod dowództwem księdza.
Przed odzyskaniem niepodległości kościół jednoczył Polaków i pielęgnował naszą kulturę.
Rok 1920 kościół zachęca Polaków do walki Bolszewikami. Nikt się nie spodziewał takiego poruszenia w narodzie. Ignacy Skorupka prowadzi wojsko do walki.
II wojna. Dlaczego szkopy prześladowali tylko "Polski Kościół Katolicki" a w innych krajach nie było problemu? Bo Hitler wiedział że to kościół jest największym zagrozeniem. Maksymilian kolbe oddał życie za gościa który miał rodzinę. Szkopa zatkało. Ponoć co 5 polski ksiądz oddawał życie za innych w czasie II wojny.
Potem księża wyklęci. Też tacy byli.
Komuna. Polscy księża działają razem z CIA w walce z Komuną.
Jan Paweł II apeluje do Jaruzelskiego by wypuścił z więzienia Wałęsę. Ciekawe jakby się potoczyły losy solidarnosci i Polaków? Tak jak w Czechach? Na Węgrzech? Gdzie było tysiące Ofiar?
Popiełuszko. Zginął bo był zbyt głośny w walce z Komuną.
Wyszyński też był prześladowany za walkę z komuną.
A dzisiaj dzięki kościołowi w Polsce Destrukcyjna Lewica ma minimalne poparcie. która swoje korzenie ma wsród bolszewików i komuchów.
Gdy Bolszewiki dochodzili do władzy kraj zostawiali w ruinie. Gdy komuchy dochodzili do władzy kraj zostawiali w ruinie? A teraz lewica doprowadza do upadku zdradzieckiej i sprzedajnej Europy.
Trochę dziwne to. Przecież księża to zwykli ludzie. Dlaczego więc to oni dokonywali tych rzeczy a nie inni. Np wybitni dowódcy którzy mieli doświadczenie w walkach. Co taki ksiądz może wiedzieć o obronie miasta? O organizowaniu powstania? O dowodzeniu Wojskiem?
Ehhh... to co z tą wojną? Dobra czy zła? Kościół powinien się w nią angażować tak czy nie? I z twojej wypowiedzi wynika, że to, że Iran jak prowadzi ataki terrorystyczne, czy Rosja wojnę - to źle, ale jak KK brał udział w działaniach zbrojnych - to ok.
W kolejnej wypowiedzi:
"Nie zgodze się z tym co mówisz. Zwłaszcza ostatni akapit. Ja go odbieram w taki sposób. "Kościół nie powinien brać w tym udziału powinien być neutralny". Nie możemy milczeć na zło. Musimy głośno mówić NIE! Złu które nas otacza. Jako chrześcijanie Nie możemy być bierni. "Wystarczy, by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje"
Czyż nie jest tak?
Wspomniałeś o Bibli. A wspomnę o wersecie który często cytował Jan Paweł II
"«Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj»"
Apostoł Paweł zachęca do Walki ze złem dobrem. Powiedz mi co jest złego w tym że ksiądz oddaje życie za innych? Co jest złego w tym że ksiądz który dowodzi wojskiem ratuje życie innych przed wrogim wojskiem? Gdzie jest zło w walce z systemem który zniewala i prześladuje ludzi? Czy mówienie głośno Nie zabijaniu nienarodzonych dzieci (Aborcji) przez kościół jest złe? "
Nemo: Usunąłem część wpisu, która bezpośrednio biła w inne narodowości. Proszę takie przemyślenia zachować dla siebie.
List do Rzymian 12:21 - ten weset w ogóle nie mówi o wojnie! Wyjąłeś go z kontekstu i sobie dopasowałeś do swojego toku rozumowania!
Proszę, oto kontekst, zobaczysz, że w tym wersecie chodzi zupełnie o coś innego:
14 Błogosławcie tych, którzy was prześladują! Błogosławcie, a nie złorzeczcie! 15 Weselcie się z tymi, którzy się weselą, płaczcie z tymi, którzy płaczą. 16 Bądźcie zgodni we wzajemnych uczuciach! Nie gońcie za wielkością, lecz niech was pociąga to, co pokorne! Nie uważajcie sami siebie za mądrych!
17 Nikomu złem za złe nie odpłacajcie. Starajcie się dobrze czynić wobec wszystkich ludzi!4 18 Jeżeli to jest możliwe, o ile to od was zależy, żyjcie w zgodzie ze wszystkimi ludźmi! 19 Umiłowani, nie wymierzajcie sami sobie sprawiedliwości, lecz pozostawcie to pomście [Bożej]! Napisano bowiem5: Do Mnie należy pomsta. Ja wymierzę zapłatę - mówi Pan - ale: Jeżeli nieprzyjaciel twój cierpi głód - nakarm go. 20 Jeżeli pragnie - napój go! Tak bowiem czyniąc, węgle żarzące zgromadzisz na jego głowę.
21 Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj!
źródło:
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=281, 21.10.2018.
Tu chodzi o miłość do nieprzyjaciół - a nie o zabijanie ich w czasie wojny! Jeśli chcesz poprzeć swoje wywody o tym, że kk może i powinien brać udział w wojnach i zabijaniu się nawzajem naodów - to wybieraj chociaż wersety, ktore o tym mówią. I pomyśl - czemu nie zacytowałeś wersetu 17? "Nikomu złem za złe nie odpłacajcie"? nie pasuje do Twojej wypowiedzi, tak? Ten cały blok wersetów w BT jest zatytułowany: "Miłość nieprzyjaciół" a ty z tego fragmentu wybierasz weset, na którym opierasz swoje rozumowanie co do wojny. Zdziwiona jestem, ze inni katoliccy wierni nie zauważyli tej manipulacji - ja tego typu rzeczy znam z zebrań i publikacji Towarzystwa.
Jeśli chodzi o Turków w Niemczech, to zaczęli oni ich sprowadzać do pracy już po II wojnie światowej, bo nie mieli kim pracować! I wojna była także jednym z głównych czynników dla których kobiety zaczęły pracować.
Kościół ma długą historię mieszania się do polityki i w wojny - i zawsze robił to w swoim INTERESIE. Wojna zawsze wiąże się z czyimś interesem. Tak samo jak polityka. Jakaś grupa załatwia swoje interesy i jeśli twoje interesy są zbieżne z interesami danej grupy to ją popierasz.
Kościół wiele lat łamał podstawowe prawa człowieka - zabijał innowierców, tępił herezję, powstrzymywał rozwój (chociażby sprawa Kopernika -
https://www.polskieradio.pl/8/405/Artykul/322105,Naukowy-heretyk-Mikolaj-Kopernik - masz tutaj link do radiowej dwójki, bo nie chce mi się szukać teraz czegoś innego - jeśli KK chciał się w ten sposób bronic przed zalewem protestantyzmu (jak wspomniano w tym artykule, to był to jego INTERES).
Dla mnie to, co kościół zrobił i robi złego przewyższa to, co byc moze zrobił dobrego.