Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zalety i wady Świadków Jehowy  (Przeczytany 60496 razy)

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
Odp: Zalety i wady Świadków Jehowy
« Odpowiedź #150 dnia: 27 Luty, 2016, 17:43 »
Ja mam kolejną zaletę ŚJ.
Są kłótliwi. ;)
Jak oni potrafią się spierać o jakiś przecinek, werset czy słowo.
Nie znam bardziej zaciętych. :)
Akurat to stwierdzenie dotyczy nie tylko śJ. Znam osoby równie "zacięte", będące w opozycji do śJ.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #151 dnia: 27 Luty, 2016, 20:39 »
Odnoszę wrażenie że autorka wątku na siłę szuka u nas potwierdzenia że świadkowie mają ogrom zalet. I zależy jej na OBIEKTYWNYM podejściu. Powiem tak, jeżeli autorka planuje pozostać w tej korporacji, być gorliwym sługą Organizacji do końca życia (albo do końca trwania Organizacji, no ale mniejsza :P )

Jak Franc Maurer w Psach
- Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego, odnowionej, demokratycznej Rzeczpospolitej Polskiej?
- Bezapelacyjnie, do samego końca... mojego lub jej...
« Ostatnia zmiana: 27 Luty, 2016, 20:51 wysłana przez tomek_s »
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #152 dnia: 27 Luty, 2016, 20:49 »
Ja mam kolejną zaletę ŚJ.
Są kłótliwi. ;)
Jak oni potrafią się spierać o jakiś przecinek, werset czy słowo.
Nie znam bardziej zaciętych. :)

Podpisuje się pod tym.

Znam to z doświadczenia. Była u mnie para głosicieli, próbowali mi ciemnote wciskać, położyłem na stół ich książkowe publikacje m.in kultowa książka "Bedziesz mógł żyć " dwa wydania :).  Pan się bardzo zdenerwował.... może dlatego że była z nim młoda stażem głosicielka.

Dla niewtajemniczonych: proszę sobie porównać te dwa wydania. Rok 1984 - Sodomici zmartwychwstaną. Rok 1990 - Sodomici nie zmartychwstaną.
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #153 dnia: 27 Luty, 2016, 21:05 »
Prawie na samym początku stwierdziłem, że nasza dyskusja, solidne i merytoryczne wnioski w tym wątku i poprzednim nie doprowadzą do przekonania PoProstuJa do naszych racji.

To celem dyskusji zawsze musi być przekonanie kogoś do swoich racji? Ja tak nie uważam. Czasami sama rozmowa stanowi większą wartość niż przekonywanie na siłę.

Ale nie o to chodziło, chodziło o zachwyt nad świadkami. Autorka z góry  założyła, że zalety na łeb biją wady.
Ten post miał ją tylko utwierdzić w przekonaniu , że śJ są dużo lepszym miejscem niż KK z którego zrezygnowała.
Kolejny post, który sugeruje jakie ja mam intencje. A jakie to ma znaczenie jakie ja mam intencje? Nie mam na razie żadnych konkretnych. Rozmawiam po prostu.

Widzę, że nie jesteście w stanie uwierzyć w to, że są osoby o których mogę mieć dobre zdanie. Ale zapewniam Was, że jest dużo osób, które mnie rozczarowały. Często się mówi, że w różnych sektach jest bombardowanie miłością. A mnie nikt nigdy miłością nie bombardował. Jako zainteresowana spotkałam się w zborze co najwyżej z obojętnością. Chodziłam regularnie na wszystkie zebrania, a i tak nikogo to nie obchodziło (może oprócz osoby, która ze mną studiowała Biblię). Dopiero jak wzięłam chrzest, to jeden brat podszedł do mnie żeby zapytać jak mam na imię :) Gdybym miała zwracać w zborze uwagę na to jak zostałam przyjęta w zborze, to w zasadzie na logikę nie powinnam w ogóle do niego przystępować.

Jak mi możecie zarzucać, że ja chcę udowadniać, że ŚJ są najlepsi z możliwych, jak ja cały czas piszę o ich wadach. Ale o zaletach też piszę, bo to moim zdaniem sprawiedliwe nie przedstawiać ludzi tylko w negatywnym świetle.

Odnoszę wrażenie że autorka wątku na siłę szuka u nas potwierdzenia że świadkowie mają ogrom zalet. I zależy jej na OBIEKTYWNYM podejściu. Powiem tak, jeżeli autorka planuje pozostać w tej korporacji, być gorliwym sługą Organizacji do końca życia (albo do końca trwania Organizacji, no ale mniejsza :P ) to jak najbardziej PoProstuJa trwaj w tym co robisz :)

Przecież sama stwierdziłaś, że to co tu piszemy utwierdza Cię w tym, że robisz dobrze, więc powinnaś szukać potwierdzenia ogromu zalet świadków na ich zebraniach, nie sądzisz?

Bardzo dziękuję za komplement, że jestem gorliwa, ale do gorliwości obecnie jest mi bardzo daleko. Gorliwa to ja byłam kiedyś (pionier pomocniczy, ciągłe pokazy na zebraniu itp.), a teraz jestem zwiędłym kapciem. Jakbym była taka gorliwa, to zamiast siedzieć na "odstępczym" forum, to bym biegła do służby co chwilę :) Jednak gdy widzę jak obecnie wygląda głoszenie, to zaczyna mi być szkoda cholewek. Umawiam się do służby, idę z głosicielem przez całe miasto, a on nawet jednego traktatu z torby nie wyciągnie i ani jednej osoby nie zagadnie. To ja zamiast godzin w służbie powinnam wpisywać przebyte kilometry :D

Wiem, że nadal się dziwicie, że wolę być w zborze niż poza nim. Ja też czasem się sobie dziwię. :)

P.S. Posty typu: autorka miała taką a taką intencję wyjątkowo mnie wkurzają. Czy to jest forum dla miłośników psychoanalizy, czy jak? :)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 27 Luty, 2016, 21:25 »
Z rozmowy wyciąga się wnioski ( każdy swoje) , analizuje się tak, jak się komu podoba, po to są rozmowy, żeby je analizować.
Taka sobie moja racja na teraz, może się coś zmieni, może nie  ;D ;D ;D  ;D

« Ostatnia zmiana: 27 Luty, 2016, 21:37 wysłana przez od-nowa »

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #155 dnia: 27 Luty, 2016, 21:29 »
Gorliwa to ja byłam kiedyś (pionier pomocniczy, ciągłe pokazy na zebraniu itp.),

Pokazy na zebraniu powiadasz... :) Fajnie, zazdroszcze...  To tak jak w serialach "ukryta prawda", "dlaczego ja" ;) Bawicie sie jak dzieci w tych salach królestwa. :)

Już masz punkcik za gorliwość ;) Do Twojego quizu.
Nemo: Proszę powstrzymać się od złośliwej ironii. Nie to jest celem dyskusji.
Nemo, bądź człowiekiem ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Luty, 2016, 22:14 wysłana przez tomek_s »

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #156 dnia: 27 Luty, 2016, 22:03 »
Pokazy na zebraniu powiadasz... :) Fajnie, zazdroszcze...  To tak jak w serialach "ukryta prawda", "dlaczego ja" ;) Bawicie sie jak dzieci w tych salach królestwa. :)

A żebyś wiedział, że takie "zabawy" bardzo dużo dają. I przydały mi się w wielu sytuacjach. Dzięki robieniu pokazów i szkole teokratycznej nie mam obecnie problemów z wystąpieniami publicznymi. Trema mnie nie zjada. Umiejętność przydatna w szkole, umiejętność bardzo przydatna w mojej pracy zawodowej. Jak miałam punkt na Zgromadzeniu, gdzie bylo coś kolo 2 - 3 tysięcy osób, to też nie miałam problemu z trzęsącymi się rękami czy głosem :)

A więc wracając do mojego "quizu" - kolejna zaleta Świadków, to umiejętność publicznego przemawiania. Jeśli ktoś uważa, że jest to umiejętność powszechna w społeczeństwie, to bardzo się myli. Nie raz obserwowałam jak studenci przedstawiający referaty na zajęciach ledwo co potrafili się wysłowić, niechlujnie czytali z kartki i się jąkali.

Offline gerontas

« Odpowiedź #157 dnia: 27 Luty, 2016, 22:10 »
Ja również chwalę sobie umiejętności zdobyte miedzy   innymi w szkole teokratycznej. Bo pomagają mi one w życiu. Jednak te szkolenia podobne są do szkoleń handlowych w firmach. Z wiarą i miłością do bliźniego nie mają nic wspólnego.

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #158 dnia: 27 Luty, 2016, 22:16 »
A żebyś wiedział, że takie "zabawy" bardzo dużo dają. I przydały mi się w wielu sytuacjach. Dzięki robieniu pokazów i szkole teokratycznej nie mam obecnie problemów z wystąpieniami publicznymi. Trema mnie nie zjada. Umiejętność przydatna w szkole, umiejętność bardzo przydatna w mojej pracy zawodowej. Jak miałam punkt na Zgromadzeniu, gdzie bylo coś kolo 2 - 3 tysięcy osób, to też nie miałam problemu z trzęsącymi się rękami czy głosem :)

A więc wracając do mojego "quizu" - kolejna zaleta Świadków, to umiejętność publicznego przemawiania.

Faktycznie, inni tego nie potrafią :):):) Tylko świadkowie.

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 27 Luty, 2016, 22:28 »

A więc wracając do mojego "quizu" - kolejna zaleta Świadków, to umiejętność publicznego przemawiania. Jeśli ktoś uważa, że jest to umiejętność powszechna w społeczeństwie, to bardzo się myli. Nie raz obserwowałam jak studenci przedstawiający referaty na zajęciach ledwo co potrafili się wysłowić, niechlujnie czytali z kartki i się jąkali.
Analizuję:
Czyli wszyscy ludzie na globie ziemskim, nie potrafią przemawiać ponieważ nie uczestniczyli w TSKK i nie przemawiali przed tysiącami zebranymi na stadionie.
Czyli Pan Prezydent nie potrafi przemawiać do  kilku dziesięciomilionowego narodu, czyli spikerzy w TV nie potrafią przemawiać przed milionami widzów,  autorzy milionów książek też nie mają nic do powiedzenia na wernisażach, czyli taki "zwykły człowiek", to już w ogóle nigdzie, nic nie załatwi, bo wysłowić się nie potrafi nie będąc śJ, tylko i wyłącznie referaty ćwiczebne w TSKK, odpowiedzi na studium Strażnicy są jedyna możliwością osiągnięcia płynnej mowy, pewności siebie (brak trzęsących się rąk).
 Proszę o wybaczenie tego określenia: "Wszyscy ludzie ze świata są niechlujnymi brudasami."
O co tu chodzi  :o :o :o :o

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 27 Luty, 2016, 22:29 »
Faktycznie, inni tego nie potrafią :):):) Tylko świadkowie.
;D

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #161 dnia: 27 Luty, 2016, 22:32 »
Jaki to był punkt? Umieram z ciekawości.

To poufna informacja :) Po prostu punkt w szkole teokratycznej. Jestem z siebie dumna, bo w 100% był przeze mnie opracowany i przygotowany. Niby nic w tym dziwnego... ale jakież było moje zdziwienie, gdy starszy zboru zasugerował mi, że powinnam nieco inaczej przedstawić ten punkt i napisał mi swoją wersję! Aż mi gały wyszły ze zdziwienia, że on mi może coś takiego zaproponować!
Na szczęście obwodowemu bardzo spodobała się moja wersja punktu :)

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #162 dnia: 27 Luty, 2016, 22:36 »
Jestem z siebie dumna, bo w 100% był przeze mnie opracowany i przygotowany. Niby nic w tym dziwnego... ale jakież było moje zdziwienie, gdy starszy zboru zasugerował mi, że powinnam nieco inaczej przedstawić ten punkt i napisał mi swoją wersję! Aż mi gały wyszły ze zdziwienia, że on mi może coś takiego zaproponować!
I widzisz, jak można potem takiego starszego szanować, za co? Że próbował storpedować Twoją pracę bo on...wie lepiej? A po tym jak obwodowy zaakceptował Twój pomysł, to tamten starszy nie rzucał Ci wrogich spojrzeń? Tak jak pisałem, wielu starszym sodówa do głowy uderza z nadmiaru władzy.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty, 2016, 22:42 wysłana przez Nemo »
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 27 Luty, 2016, 22:36 »
To poufna informacja :) Po prostu punkt w szkole teokratycznej. Jestem z siebie dumna, bo w 100% był przeze mnie opracowany i przygotowany. Niby nic w tym dziwnego... ale jakież było moje zdziwienie, gdy starszy zboru zasugerował mi, że powinnam nieco inaczej przedstawić ten punkt i napisał mi swoją wersję! Aż mi gały wyszły ze zdziwienia, że on mi może coś takiego zaproponować!
Gratuluję ;D każdy sukces podnosi wartość człowieka w własnych oczach i innych ludzi.
Czy doczytałaś się już takich informacji, że wiele punktów było na kongresach zafałszowanych, bracia nadzorujący program wywiadów, machali ręką na to, byleby tylko punkt był przedstawiony w/g scenariusza. Jak będzie Ci zależało, to odnajdziesz takie informacje.
Ten starszy zboru, Który Ci tak zasugerował, miał swój scenariusz.

« Ostatnia zmiana: 27 Luty, 2016, 22:43 wysłana przez od-nowa »

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #164 dnia: 27 Luty, 2016, 22:37 »
ale jakież było moje zdziwienie, gdy starszy zboru zasugerował mi, że powinnam nieco inaczej przedstawić ten punkt i napisał mi swoją wersję! Aż mi gały wyszły ze zdziwienia, że on mi może coś takiego zaproponować!

Bezczelny. Na Twoim miejscu dał bym mu z liścia.
Na szczęście obwodowemu bardzo spodobała się moja wersja punktu
Zabacz... niby OBWODOWY ..... a serce ma.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty, 2016, 22:39 wysłana przez tomek_s »