Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Sylwester dla Świadków Jehowy?  (Przeczytany 30713 razy)

Offline Tadeusz

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2703
  • Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane...
Odp: Sylwester dla Świadków Jehowy?
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Styczeń, 2016, 10:16 »
Jak powiedział klasyk w jednym z kabaretów: Normą jest ogół, nie margines  :)
Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane i będzie miał w nadmiarze; ktokolwiek zaś nie ma, temu również to, co ma, zostanie odebrane.

Offline Tazła

• Mistrzyni Ciętej Riposty
  • Polubień: 12350
  • Nigdy nie marzyłam o sukcesie. Pracowałam na niego
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Styczeń, 2016, 19:41 »
Miałaś trochę szczęścia w tym nieszczęściu mając taką mamę.

Szkoda, że takich osób jak Ty nie posłuchają rodzice, którzy wychowują swoje dzieci w Prawdzie i są przekonani, że dzieci są szczęśliwe. Powinni wiedzieć co NAPRAWDĘ czują i przeżywają ich dzieci.
Niedobrze mi się robi kiedy słyszę o "społecznych naciskach, zniewoleniu" (czy czymś w tym stylu) bo tak mi wyjaśniono, że m.in. moje urodziny nie będą obchodzone. Tylko, że ja jestem dorosła i mam jeszcze rodzinę, znajomych. Nie wyobrażam sobie być dzieckiem ŚJ i przeżywać to wszystko. Kwestia psychiki człowieka jest bardzo złożona i nie jestem specjalistką w tym zakresie, ale mam pewne swoje doświadczenia i trudno zaprzeczyć, że takie wychowanie ma wielki wpływ na dziecko i na kształtowanie się dorosłego człowieka.

Oni chcą żeby dzieci były szczęśliwe jak z obrazka strażnicy, aby oni sami tacy byli i tak bardzo sobie wmawiają. aż  w końcu w to wierzą.
To tak samo jak z chorobą, można tak bardzo doszukiwać się jej symptomów aż się je zacznie odczuwać.
Szukam osób wątpiących w słuszność organizacji z okolic Wyszkowa ( mazowieckie).

Offline Technolog

« Odpowiedź #47 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:01 »
Tłumaczenie?
-"spotkaliśmy się ot tak, a że to akurat niby sylwester-my nie obchodzimy, nas to nie interesuje"
-"fajny koncert był i tyle, przecież nie obchodzimy sylwestra"

Wnioski?
W wolnym i lapidarnym tłumaczeniu-tak skręca SJ że inni się bawią, że sami szukają wszelkiego rodzaju pretekstów by nie siedzieć samemu w domu...odzywa się czasem w nich to "drugie ja", niezaprogramowane.
Bo to jest ustalona wspólna wersja oficjalna. Trzeba tak mówić, zeby nie sciagnac sobie na glowe niepotrzebnych uduchowionych i innych problemów.
Znam takich co nie pojechali na koncert czy tam festyn z okazji 1 rocznicy otwarcia centrum handlowego, bo na plakatach bylo napisane, że to "Pierwsze urodziny M1".

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:04 »
Znam takich co nie pojechali na koncert czy tam festyn z okazji 1 rocznicy otwarcia centrum handlowego, bo na plakatach bylo napisane, że to "Pierwsze urodziny M1".

Nie no, jaja sobie robisz? ;)
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:08 »
Znam lepszy przypadek do czego zdolny jest fanatyczny śj, ale to nie jest na forum, z przyczyn .... duzo szczegułów ;)
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline Tazła

« Odpowiedź #50 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:12 »
 Tomek a co powiesz na to jak jedna pani wywaliła z domu lodówkę bo mąż do niej śmiał włożyć kaszankę z krwią.
Lodówkę wystaną po nocach w latach gdy nic nie było.
Ale dla niej ta lodówka była skażona.  ;D
Szukam osób wątpiących w słuszność organizacji z okolic Wyszkowa ( mazowieckie).

Offline zaocznie wywalony

« Odpowiedź #51 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:19 »
Bo to jest ustalona wspólna wersja oficjalna. Trzeba tak mówić, zeby nie sciagnac sobie na glowe niepotrzebnych uduchowionych i innych problemów.
Ja znałem (bo teraz to oni już mnie nie znają) takich co nawet na koncerty na festynach nie jeździli, bo to np. "święta jabłka" a to już jak bałwochwalstwo, ale większość podchodziła do tego rozsądniej

« Odpowiedź #52 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:22 »
Tomek a co powiesz na to jak jedna pani wywaliła z domu lodówkę bo mąż do niej śmiał włożyć kaszankę z krwią.
Nadgorliwość jest naprawdę gorsza od faszyzmu, ale w tym wypadku głupota sama kobietę ukarała  ;)

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:32 »

Ja pier.....

Offline Tazła

« Odpowiedź #54 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:34 »
Nadgorliwość jest naprawdę gorsza od faszyzmu, ale w tym wypadku głupota sama kobietę ukarała  ;)

Ty tak to widzisz, ja a ona była z siebie dumna. A jaki miała poklask wśród braci, że miała tyle siły (psychicznej) a ja uważam że miała ale fizycznej tyle co osioł. :D

Ja pier.....

Niestety i tak bywa, że fanatyzm sięga zenitu

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:37 »

Ty tak to widzisz, ja a ona była z siebie dumna. A jaki miała poklask wśród braci, że miała tyle siły (psychicznej)

Ci bracia tyle samo warci...

Offline Tazła

« Odpowiedź #56 dnia: 12 Styczeń, 2016, 20:39 »
Ci bracia tyle samo warci...

Co się dziwisz...współwyznawców jak ubranie dobrali na miarę.

Offline DelfinWawa

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 28
  • jeżeli plan nie działa-zmień plan, nigdy cel
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Styczeń, 2016, 13:04 »

nieźle się uśmiałem :D
"pracuj ciężko w ciszy, niech efekty robią hałas"

Offline Tazła

« Odpowiedź #58 dnia: 14 Styczeń, 2016, 10:02 »
nieźle się uśmiałem :D

Mnie moja matka pocięła nożem nową spódnicę, uznała bowiem że ma wyzywające rozcięcie z przodu. Spódnicę na którą ciężko pracowałam w czasie wakacji.
Do dziś uważam , że nie było w niej nic wyzywającego ani gorszącego, jednak z fanatyzmem nie pogadasz.
A przecież zwyczajnie mogła mi to kazać zaszyć. Ale aby mieć taki pomysł trzeba logicznie myśleć, a fanatyczna furia nie ma nic z  wspólnego z logiką.

« Odpowiedź #59 dnia: 14 Styczeń, 2016, 10:14 »
  Mnie moja matka pocięła nożem nową spódnicę, uznała bowiem że ma wyzywające rozcięcie z przodu. Spódnicę na którą ciężko pracowałam w czasie wakacji.
Do dziś uważam , że nie było w niej nic wyzywającego ani gorszącego, jednak z fanatyzmem nie pogadasz.
A przecież zwyczajnie mogła mi to kazać zaszyć. Ale aby mieć taki pomysł trzeba logicznie myśleć, a fanatyczna furia nie ma nic z  wspólnego z logiką.
Niestety, dużo osób jest tak mocno zmanipulowane i posłuszne, że odrzucają wszelkie przejawy samodzielnego myślenia (które to przedstawiane jest jako coś najgorszego) i posłusznie wykonują nawet najgłupsze "zalecenia" "zamianowanych".
Mnie, moja żona zniszczyła kiedyś kurtkę zimową - drogą, firmową - bo znaczek z tyłu komuś tam w zborze kojarzył się z demonizmem, i idiota starszy doradził jej żeby go wypruła. Kurtka poszła do kosza, awantura w domu, a starszy dostał taką "operę" jakiej chyba wcześniej w życiu nie miał.
Myślisz że pomogło ?
Gdy przyjechali ogłosić że zostałem wykluczony zaocznie ja poprosiłem żonę by została, bo nie mam nic do ukrycia (a chciałem by miała pełny obraz sytuacji) - starszy ROZKAZAŁ jej "zostawić nas samych" i żona posłusznie poszła. Miał cham szczęście że byłem na drabinie na dość dużej wysokości bo za rozkazywanie mojej żonie, wbrew mi, na moim podwórku wyplułby pewnie ze dwa zęby.