Tusia a jakiego Ty oczekiwałeś przeżywania religijnego od dziecka, a potem nastolatki?
Swoje pytanie powinieneś skierować nie tylko do mnie, ale do 98% katolików, którzy obchodzą święta właśnie w taki sposób jak to opisałam.
Te pozostałe 2% na pewno głęboko przeżywa te święta i te wielkie czwartki i piątki, ale pozostali podczas świąt martwią się głównie o to żeby im nie zabrakło jedzenia na poczęstunek dla rodziny.
Pytanie do Tusi, widzę wyraznie to, co nie znaczy chyba, ze nie mogę zabrać głosu jako były sJ? Jest to Forum i wątek o śJ i pomimo, że zaczęto omawiać w tym wątku temat KK, mam pytanie :
Jakiego przeżywania religijnego oczekiwano ode mnie jako dziecka wychowywanego w/g nauk sJ, a potem nastolatki? Oczekiwano ode mnie jako dziecka 9 letniego( i dalej), że nie zagram w szachy, bo Bogu nie podoba się rywalizacja a poza tym jest to gra strategiczna przypominająca przygotowania wojenne, bo strategii używa się na wojnach. Z góry proszę o nie podważanie moich słów, ponieważ z całą odpowiedzialnością je piszę, tak mi mówiono, gdy byłam dzieckiem wychowywanym w wyznaniu śJ. Liczę na to, ze tym razem nie przeczytam kpin, dotyczących moich odczuć.
Oczekiwano ode mnie jako dziecka, że będę lojalna wobec organizacji/ Boga nie oddając czci sztandarowi, więc na apelach nie śpiewałam hymnu państwowego, a tylko jak wychowawczyni kierowała na mnie wzrok, to poruszałam ustami, że niby śpiewam.
Wcale to miłe i łatwe nie było
Na baczność na apelach stać nie mogłam, bo łamałabym zasady Boże, to sobie zginałam kolanko i wysuwałam czubek stopy na centymetr, i tak to mijało dzieciństwo w szkole jako dziecko wychowane w wyznaniu sJ.
A jako dorosła odkryłam jak to CK złamało zasady Boże podpisując przynależność do jednego z departamentów ONZ.
Jako 9- letnia dziewczyna szlifowano mnie w organizacji, poprzez uważne słuchanie na zebraniach i zachętach do wczesnego głoszenia, i tak to nosiłam Biblie do szkoły i cytowałam wybrane wersety dzieciom.
Wcale z tego powodu szczęśliwa nie byłam
że byłam inna od innych dzieci
Takiego, to przezywania religijnego wymagano od dziecka
Więcej takich przykładów jest.
Dobranoc Wszystkim