Do PoprostuJa
Rodzina jest najważniejsza i o tym należy pamiętać, bo uczono nas że pod przykrywką Boga to organizacja nią jest. Wiem że z czasem zrobię jakiś błąd i organizacja mnie wypluje. Porozmawiam z kimś z którym nie trzeba albo o tym o czym nie powinienem.Tak jak charyzmatycznego Raymonda Franza dla którego stworzono przepisy żeby go wykluczyć, bo nie było za co. Rok póżniej po tym jak wyleciał z Betel okazało się że nowe światło nie pozwala nie tylko spotykać się z wykluczonymi ale również z odłączonymi. I tak właśnie rydwan pędzi. Może się zdarzyć że czegoś nie wytrzymamy, np. kolejnego światła i klops.Rydwan nas zmiażdży pod naporem swojej siły.
"Dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie" - prokuror Andriej Wyszynskij
To niestety prawda i wielu ludzi się o tym przekonało na rozprawach komitetów sądowniczych.
Co do zborów innych,które mógłbym ci wymienić to nie będę tu robił konkurencji !
Głupi żart
Otóż są różne zbory które nie zakwalifikował bym do grup psychomanipulacyjnych jaką z pewnością jesteśmy my sami. W grupach chrześcijańskie które podałem poniżej oczywiście nie można uprawiać "wolnej amerykanki” ale jest miejsce na indywidualność i nie jest ona potępiana jak u nas.
Wolni Chrześcijanie, Chrześcijanie Ewangieliczni,Wspólnota Zielonoświądkowa nie mylić z Zielonoświądkowcami, Chrystadelfianie, Zydzi Mesjanistyczni,Chrześcijanie z Krosna( odstępcy:)
Unitarianie, Babtyści ale nie wszyscy.
My, Swiadkowie Jehowy należą oczywiście do grupy psychomanipulacyjnej. Jest oczywiście 16 typów osobowości. Należymy prawie wszyscy, nasze już prawie 9 mil do jednego typu. Jesteśmy wszyscy podobni i wszelka indywidualność jest potępiana. Sport -żle, gitara- zle,hobby -żle, wykształcenie-zle,- masz się nie wyróżniać. Musisz robić to co oczekuje od ciebie LIDER. A ty masz masz być takim minionkiem, taką kalką bez osobowości indywidualnej. Wtedy wszyscy będą tobie przyklaskiwać. NIEZALEŻNE MYŚLENIE jest potępione.
Nie zostaniesz poddana od razu psychomanipulacji bezpośredniej. Dane muszą być przekazywane stopniowo, wówczas pogłębiasz koleiny z których ciężko będzie ci wyskoczyć. Indywidualność jest niedopuszczalna. Uczona jesteś cały czas pewnego zachowania tzw. KLIK WRR Istnieją oczywiście różne techniki manipulacji ta natomiast jest najważniejsza stoi ponad innymi. W swojej książce Robert Cialdini nazywa ją bardzo obrazowo jako właśnie Klik, wrrr..., czyli bodziec i reakcja, w naszym przypadku WYKLUCZONY-KLIK, PRZECHODZĘ NA DRUGĄ STRONĘ ULICY -WRR albo BRODA-KLIK, SŁABY DUCHOWO-WRR albo CUKIERKI W SZKOLE NA URODZINY-KLIK, ODMOWA-WRR. Nie zastanawiasz się nad tym czy jest to racjonalne, po prostu to robisz. Tłumaczy się to WYSZKOLONYM SUMIENIEM, znależono nawet na to określenie teokratyczne.