Witaj PoProstuJa,
Chcialabym sie pokrotce odniesc do niektorych Twoich spostrzezen:
1. Ja bylam Swiadkiem Jehowy przez 25 lat i bylam wychowywana w tym duchu przez moich rodzicow, dlatego wiem (podobnie jak wiele osob na tym forum) z "czym sie to je". Uwierz mi trzeba to przezyc, zeby zrozumiec z jakimi naprawde ciezkimi sytuacjami musza sie mierzyc takie dzieci i jakie to zostawia pietno.
2. Wielu z nas spotkalo sie z ostracyzmem i na wlasnej skorze przezylo odrzucenie przez najblizsza rodzine. Piszesz, ze Twoje "zyczliwe" zachowanie w tej kwestii ma sprowokowac do powrotu tych, ktorzy odeszli. Obawiam sie, ze nie jest to zaden powod do powrotu. Bo nawet jesli mozna w Tobie znalezc przyjazna osobe, to w zborze jest cale mnostwo innych wrogo nastawionych i ostentacyjnie pokazujacych, ze nie chca miec z wykluczonym, badz odlaczonym nic wspolnego. Nie uwazasz, ze to raczej Swiadkowie zieja nienawiscia do nas a nie na odwrot?
3. Czy uwazasz, ze sam fakt, ze religia jest swietnie rozwinieta pod wzgledem organizacyjnym, to dowod na to, ze jest wlasciwa? Przeciez doskonala organizacja, to nie jest tylko domena Swiadkow. Nie mowiac juz o tym, co napisal M w swoim poscie
4. Masz absolutna racje, ze nikt nie powinien zostawac obojetny jezeli ktos inny, zwlaszcza mlody osobnik
niszczy swoje zdrowie. Wprawdzie dla ludzi w tym wieku (sama jestem matka 17latka) takie gadki sa do wpuszczenia jednym uchem, a wypuszczeniem drugim, ale zawsze mozna probowac. Tyle, ze tutaj, jak zapewne zauwazylas, jest mozliwosc wysylania prywatnych wiadomosci i mysle, ze lepiej wykorzystac ta metode niz "strzelac" umoralniajace wyklady na forum publicznym
5. Wielu z nas po odejsciu z organizacji nie przestalo przestrzegac regul, badz przykazan Bozych. Nadal wierzymy w Boga, zyjemy uczciwie, nie krzywdzimy innych, jestesmy dobrymi matkami, ojcami, nadal chrzescijanami. Dlaczego wiec od razu zakwalifikowalas nas do grupy po stronie Szatana? My odrzucilismy nauki CK, ktore wcale nie sa zgodne z Biblia. Poczytaj Biblioteczke Roszady... A juz to, co ostatnio dzieje sie w organizacji naprawde powinno Was mocno zaniepokoic. Bo Sprawa pedofilii w Australii na przyklad, to nie jest wstretne oszczerstwo rzucone przez odstepcow, tylko fakt, ktory po prostu wyszedl na swiatlo dzienne. Kazdy rozsadny czlowiek powinien mocno takie, jak i wiele innych zachowan CK wziac pod rozwage.
6. Zapytalas co dostalismy tu w zamian lub co to forum daje w zamian, po odejsciu. Wiesz, ja nie sadze, zeby ktokolwiek z ludzi na tym forum zarejestrowal sie po to, zeby miec jakas alternatywe dla zycia w organizacji. Kazdy z nas sam znalazl swoj sposob na nowe, lepsze zycie. A tu poznalismy ludzi, ktorzy maja podobne doswiadczenia i rozumieja nas duzo lepiej niz ktos wogole nie znajacy tematu. Wielu forumowiczow zostalo mocno zranionych w organizacji i nie ma w tym nic dziwnego, ze chetnie przyjeliby slowa otuchy od nas, Exow. I tutaj moga to znalezc,a wybacz ale u Was na to liczyc nie moga. Ale my nie podajemy gotowych rozwiazan na to jak dalej poukladac sobie zycie. I naprawde to forum nie dziala na zasadzie "odejdz z org. a my w zamian damy Ci cos wiecej".
7. Uwazasz, ze to kryzys wiary spowodowal, ze juz nie jestesmy Swiadkami Jehowy? Prosze Cie nie wyciagaj takich wnoskow, wzgledem ludzi o ktorych nic nie wiesz... To wielce niesprawiedliwe.
Uff, ale sie rozpisalam
Pozdrawiam