Jestem Świadkiem Jehowy i mam pytanie do tych osób, które odeszły ze zboru: co proponujecie w zamian?
Twe podejście rokuje dobry prognostyk, tkwiący w powyższym pytaniu. Szukasz przyczyn oczekujące wyjaśnienia czegoś, co dla Ciebie jest trudne do przyjęcia. Jedni odeszli na własne życzenie, inni tak jak ja zostali wyrzuceni wbrew własnej woli, gdyż pewien czas nadal chciałem być związany formalnie z organizacją ŚJ. Po około 8 latach od wykluczenia deklaruję siebie jako agnostyk pacyfikując u siebie przemoc wobec innych. Nienawidzę natomiast zakładania "uzdy i wędzidła"
Ps 32:9 jak to robi Ciało Kierownicze ŚJ i ono jest głównym winowajcą za tresowanie zachowań zbiorowej nienawiści do tych, którzy z różnych powodów przestali być zaliczani do ŚJ. W chwili obecnej nie widzę siebie aby formalnie wiązać się z jakąś społecznością, ale gotów jestem do uczestniczenia w dialogu biblijnym "co potem"?
Jak widzimy drogi rozchodzą się w najróżniejszych kierunkach po odejściu od ŚJ. Jednym z problemów nie podobających mi się jest ukrywanie prawdy jakakolwiek by ona nie była, która tworzy kłamliwy obraz o sobie, tym samym wprowadzając w błąd ludzką społeczność. Na przykład z wielką dumą reklamuje się, gdy kogoś zajmującego eksponowane stanowisko w innej religii i zwerbuje się, gdy zostanie ŚJ. Tymczasem tłumi się a nawet grozi się wykluczeniem za ujawnianie, gdy jakiś SJ mający wysoki przywilej, przyjmuje lub wraca do najbardziej znienawidzonego KK. Ponieważ dziś w TV oglądałem doświadczenie Dr. Jeffery Schwehm byłego pioniera specjalnego, który również pełnił służbę w Betel rok czasu w międzyczasie zapoznał żonę ŚJ. W styczniu 1999 roku zaczął studia w Concordia University w Seward. Badając doktryny i klimaty innych religii doszedł do katolicyzmu.
oto jeden z linków. - -
będą jeszcze powtórkiMacie rację, że nie powinnam przebywać na odstępczym forum, zatem za chwilę znikam na dobre
Czyżbyś dawała posłuch bardziej ludziom niż Biblii? Biblia podaje bądźmy naśladowcami Boga
Ef 5:1; Choćby anioł z nieba głosił inaczej
Ga 1:8; Sprawdzajcie
1 Ja 4:1; zgromadzenie wszystkich do zapoznania się z poglądami największego odstępcy w niebie i na ziemi
Hi 1:6-7. Czy Ciało Kierownicze uwzględnia te nowe podejście? To tylko nieliczne fragmenty, które ukazują inaczej niż CK. Jeśli jesteś naprawdę słuchając bardziej ludzi z CK, to ich spytaj dlaczego nie uznają zmiany statusu Żydowskiego nie wchodzenia i jadania z poganami (czyt "jadania na forum")? A teraz postaraj sprawdzić podane linki do Biblii:
Mat 18:17, że usunięci ze zboru mają taki sam status jak wszyscy inni nie należący do Zboru ŚJ. Oto lekcja udzielona ap. Piotrowi, który nadal chciał żyć według poprzedniego traktowania według Prawa Mojżeszowego, gdy tymczasem Bóg udzielił wizji, która miała być analogią do obecnych zachowań
Dz 10:12-5. Zatem dlaczego WTS wybiera te fragmenty, które nakazują oddzielać byłych ŚJ traktując jak "trędowatych"? Odpowiedzi udzielił sam Jezus w którego - jak twierdzisz że jemu ufasz -, a wyjaśnił, że niegodziwi mają coś do ukrycia
Ja 3:19 oraz
Ja 16:2-3. Czy widzisz, że można i tak interpretować, a nawet powiem, iż trudniej obalić te fragmentaryczne fragmenty, niż tomy wykładni
Strażnic.