Już dzisiaj wielu świadków, zwłaszcza tych bezkrytycznie wpatrzonych w wytyczne Ciała Kierowniczego uważa samo już zapytanie w rodzaju "a w którym miejscu jest o tym napisane w Biblii?" za oznakę nieposłuszeństwa, oraz, cytując za wypowiedzią na jednym z forów na fb: "stawianiem się w opozycji względem zasad Jehowy". Czyli mamy łykać wszystko bez zastanawiania się. Szok.
Byłem raz świadkiem takiej rozmowy:
Tło: zbiórka sobotnia w domu, zakładanie studiów bibl:
starszy - " Czy będziecie używać wstępy takie jakie podaje Niewolnik"
głosiciel - " A gdzie w Biblii jest napisane , że mamy prowadzić wieloletnie studium z ludźmi? Czyż Duch Święty nie powinien oddziaływać na człowieka? "
poirytowany starszy - " Bracie
porozmawiamy sobie po zbiórce.
Nie wywołujmy podziałów i nie okazujmy ducha buntu " !
już spokojniejszy starszy - " Czy będziemy bracia słuchać wskazówek teokratycznych Niewolnika na dzisiejszej służbie ( głoszenie ) ? "
ten sam głosiciel - " A gdzie w Biblii ....................? "
starszy mu przerywa - " Bądź bracie
pokorny , porozmawiamy potem "
głosiciel , który zaczął się już jąkać - " Aaalllleeee ja chciałem zzaaaapytaaaćććć gdzie w Bibliiii ...... }
rozgniewany starszy krzyknął - " Przestań synu ,
zaufaj Jehowie ! A teraz pomodlimy się"
Głosiciel zwiesił głowę , odwrócił się do brata obok i mówi: " Ale ja chciałem tylko zapytać , gdzie w Biblii jest ten werset , że poznanie Boga to życie wieczne" .
Głosiciel miał 13 lat , zadawał mądre pytania i szczere. Nie chciał z nikogo drwić . Niestety jego pytania wpisały się w akt agresji wymierzony przeciwko Organizacji. Ta sytuacja wyryła się jednak w jego pamięci. Zaczął czytać , szukać..
I po paru latach poznał fajną siostrę , pojechali razem na wakacje . Prowadzili nocne długie rozmowy i nie tylko
.
I już nie wrócili ani do rodziny ani do zboru a dzisiaj z trójką swoich dzieci tworzą niezwykle sympatyczną rodzinę i w pełni tolerancyjną.
Czego nauczyła Go ta historia?
Że nie należy wyciągać pochopnie wniosków. Że należy słuchać do końca. Że Wts ogłupia a życie jest zbyt cenne żeby tracić każdy kolejny dzień.