15 - 20 milionów $? Powierzchnia działki wynosiła 102 hektary (1,02 km kwadratowego, działka dwa razy większa od Watykanu ). https://www.jw.org/pl/%C5%9Bwiadkowie-jehowy/dzia%C5%82alno%C5%9B%C4%87/budowa/przenoszenie-biura-gl%C3%B3wnego/ - źródło
Prosta kalkulacja
20 000 000 / 102 ha = 196 000 $ /ha = 19,6 $ / metr kwadratowy. Więc nie ma możliwości żeby CAŁOŚĆ budowy była tak tania (zabudowano obszar 18 hektarów).
Nie znam na cenach nieruchomości w USA, ale nie wykluczam takiego budżetu, gdyż:
1. Lokalizacja to nawet nie środek Warwick, a 12 km od 'centrum', a Warwick to peryferie - miasteczko rzędu 30 000 mieszkańców.
2. Nie wiem kiedy WTS zakupił działkę. Nie mam kompletnie wiedzy na temat USA, ale znając trochę rynek w PL wiem, że działki położone kilknaście (do 30 km) od większych miast parenaście lat temu były sprzedawane po 1 zł - 10 zł/m2. Dzisiaj (gdy miasta się rozrastają) po 100-200 zł/m2. Siłą rzeczy ich wartość wzrasta znacząco i jest szacowana na obecny moment, a nie na czas kupna.
3. Technologia i siła robocza. W dzisiejszym budownictwie - przynajmniej w PL - koszt stanowią ludzie, know-how, technologia, projekt, nadzór + czas. WTS ma to wszystko wliczone w koszta, w dużej mierze - jest to przywilej teokratyczny, że ktoś może pracować przy Warwick. Poza tym, inaczej wygląda cena wynajęcia koparki, postawienia dźwigu czy toi-toi na budowie dla zwykłego Smitha czy Kowalskiego, a inaczej do dla korporacji WTS (podejrzewam, że mogą mieć jakieś umowy ramowe, wszak WTS prowadzi wiele inwestycji na całym obliczu ziemii).
Takie moje przypuszczenia, ale jedno wiem na pewno - WTS umie liczyć: co do proroctw i nowych swiatel może się mylić, ale pieniądze to musza się im zgadzać