Pomijajac juz PNŚ to roznice w tlumaczeniu np Gdanskiej a Tysiaclatki wynika generalnie nie ze zlej woli tylko z roznych tradycji rozumienia tekstu i w ogole roznic teologicznych.
Wlaśnie te różnice stanowią o braku obiektywizmu w tłumaczeniu. Potwierdzasz to, co napisałem, szkoda że tego nie widzisz.
.Nie ma czegos takiego jak swiecki bezstronny gdyz jest to nonsens.To tak jakby osoba nie wierzaca mogla bezstronnie i prawdziwie ocenic prawdziwosc np natchnienia biblii .Dalej. To tak jakby tylkl ktos kto nie wierxy w PANA mogl bezstronnie o Nim praedxiwie cos powiedxiec .
Tylko świecki (czyli nietendencyjny) przekład może byc BEZSTROONY pod względem naukowym, jeśli jest UCŻCIWY. Co do natchnienia Biblii, to musielibysmy zdefiniować, co pod tym terminem mozna rozumieć.
Wiele osób, jak to ujmujesz - nie wierzących w PANA - dostarczyło dowodów na życie Jezusa, podchpdząc po prostu do historii tak jak się powinno - czyli badając DOWODY. Zaś wiara czy jej brak nie mają tu - wbrew pozorom - takiego znaczenia, jakie podkreślasz.
Czyz np kosciol w Rzymie,kosciol w Koryncie,Efezie ,w Kolosach nie mial nic wspolnego z ,,Wieczernikiem " ? A co z siedmioma kosciolami opisanymi w Ap ,czy one tez nie maja nic wspolnego ?
Jezeli maja ,to czy np koscioly w Koryncie czy Rzymie ktore trwaja nieprzerwanie do dzis od czasu apostolskiego maja cos wspolnego z tym skupionym wokol apostolow i ich uczniow ?
Jezeli jest ciaglosc to czy zasadza sie ona tylko na historii czy moze rozciaga sie tez ona takze na przekazywanie trgo czego nauczali apostolowie ?
Zestawiasz kościoły wymienione w Apokalipsie z dzisiejszymi kościołami. Wląśnie o to chodzi, że mają one z pierwowzorem bardzo malo wspólnego. Ciągłość - jeżeli w ogóle istnieje - jest tylko Z NAZWY I NICZEGO INNEGO. Co to - zapomniałeś,jak Jezus potępił faryzeuszy, chociaż powoływali sie na tę Twoją „ciągłość”, twierdząć - „ojca mamy Abrahama”?
Dlatego tez uwazam ze tylko w kosciele ktory trwa nieprzerwanie od Wieczernika mamy gwarancje wiedziec ,,co autor mial na mysli" jezeli czyramy Ewangelie .Kosciol ,,jest autorem " NT wiec w razie niesciskisci powinnismy sie do niego zwracac jezeli to co zapisane nie jest dla nas zroxumiale.
Dodam tylko jeszcze ze ostatecznym autorem jest oczywisci tylko Bog co chyba jext tu oczywiste,i mysle ze zrozumiales o co mi chodxi jezeli moeilem o kosciele jako ,,autorze "NT .
Gratuluję dobrego samopoczucia i pewności siebie
Gdybyż jeszcze tylko pierwotny kościół- który nie istnieje - lub Bóg - zechcieli udzielic odpowiedzi na wątpliwości. No chyba że Ty masz z Nim lepszy kontakt - to mnie oswieć, a jeśli naprawdę wszystko Ci się „konfesyjnie” zgadza - to gratuluję.
Kosciol przekazuje tylko to co sam przejal.
No to pokaż mi ten kościół - bo ja takiego nie znam. Nawet jako ŚJ uczyłem się, że wg Hebrajczyków 11 rozdziału wiara wynika z poznanych dowodów (choć jest czymś więcej), a nie TWORZY dowody.
Sądzę, że mamy różne podejście i niech tak zostanie. Nie bardzo widzę sens dalszej dyskusji