Grześzajęty, w życiu oprócz zasad biblijnych trzeba też przestrzegać i innych norm czy to prawnych czy moralnych czy społecznych.
dziękuje tobie za odpowiedź. Jest wyczerpująca.
Napiszę coś z wiedzą iż nie każdemu się moje zdanie spodoba, ponieważ jestem tu gościem i niedoszłym Świadkiem jehowy, mogę się mylić w wielu kwestiach.
Ale zawsze staram się nie podnosić głosu do tematu o którym mam tylko powierzchowną opinię. jeśli czegoś pytam- to zawsze z zaufaniem na szczerą odpowiedź i tym się również odwdzięczam.
jako Gość zawitałem tu kilka dni temu. Z grubsza wyleczyłem się z rozczarowania organizacją Świadków Jehowy. Nacisk kładę na jej doktrynę- osoby które kierują tą organizacją. Wiele czasu spędziłem po odejściu z tej organizacji, na przeglądaniu wszelkich publikacji odnoszących się negatywnie do JW.ORG
wiele jest bzdurnych argumentów, kłamstw wśród nich- gdzie nawet osoba niewykształcona szybko je potrafi odczytać. Pełne nienawiści Argumenty. Ale są i takie których nie da się pominąć, przykryć,odrzucić.
Gdzieś kiedyś czytałem- jak masz biały obrus, a zobaczysz małą plamkę na nim, to nie skupiaj się na niej i nie zwracaj ciągle na nią uwagę. Staram się o tym pamiętać...
logując się na tym forum nie oczekiwałem znalezienia Boga czy jego Syna lub nowej religii (-czytając dziś np: pytanie 16-letniego Janka który ma "Dylemat" z miłością, przeczytałem sobie wypowiedzi i porady forumowiczów. Harnaśia odpowiedź jest zarówno moralnie, społecznie, jak i biblijnie uzasadniona.)- jest piękna.
Moim celem jest zrozumienie tego, co się przydarzyło w organizacji Świadków Jehowy, że nosząc jego Święte Imię, powołując się na to, iż są TĄ JEDYNĄ PRAWDZIWĄ organizacją Boga dzieją się rzeczy które NA PEWNO nie od Boga pochodzą, bo przeczą jego słowu. BOGU jestem wdzięczny że wyniosłem z tej organizacji zrozumienie do pisma świętego jago jego narzędzia. Cała reszta pochodzi od tejże Organizacji- odrzucam to, nie chcę tego więcej poznawać. Biblia stała się tam "kartą przetargową" wśród osób które prowadzą tą rzeszę ludzi. Nie jest moim zadaniem tego badać, lecz obowiązkiem moralnym jak i społecznościowym, zwrócić na to uwagę. Resztę pozostawiam twórcy.
Mi osobiście też się szydzenie i naśmiewanie z Świadków Jehowy, które i tu się na forum niekiedy pojawia nie podoba i dystansuję się od takich rzeczy. To nie temat -"chodźmy, pośmiejmy się razem", "10 głosów na jednego i go zajedziemy"
Ale zwróć proszę na to uwagę- prawda sama się obroni w danym czasie, ani ja, ani ty się do tego nie przyczynisz poprzez chodzenie z batem jak prokurator i wrzucanie wszystkiego do jednej beczki. To forum nie podlega żadnej doktrynie.
kończąc chciał bym cię poprosić o odpowiedź na moje pytania:
-co skłoniło cię do użycia Nika 1444000?
-jesteś aktywnym świadkiem Jehowy?
-co ty oczekujesz od tego forum, skoro dalej je odwiedzasz?
uszanuję to jeżeli nie otrzymam odpowiedzi.