Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

ROB660 i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 53: Czy nzwanie Pamiątki -"Świętem Talerzyków" jest właściwe?  (Przeczytany 1346 razy)

Offline Gremczak

To takie świadkowskie.
Cóż oni mądrzejszego mogą wymyśleć.
Pamiętam jak w strażnicy używali takich zwrotów.
Być może, zdaje się.
Dwa akapity dalej przyjęli to za pewnik.
Już bazowali ,że tak było.
Kilkadziesiąt obecnych na sali łykało tą durnotę.

Online Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5383
  • Najbardziej boję się fanatyków.
To takie świadkowskie.
Cóż oni mądrzejszego mogą wymyśleć.
Pamiętam jak w strażnicy używali takich zwrotów.
Być może, zdaje się.
Dwa akapity dalej przyjęli to za pewnik.
Już bazowali ,że tak było.
Kilkadziesiąt obecnych na sali łykało tą durnotę.

To smutna prawda. Niestety i ja dałem sią na to złapać  i ja też z gorliwością papugowałem akapity ze strażnicy. Szkoda, wielka szkoda. Żałuję tego straconego czasu, a zwłaszcza orania godzin w służbie :(.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Online ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 10
  • odłączony od wielu lat
To smutna prawda. Niestety i ja dałem sią na to złapać  i ja też z gorliwością papugowałem akapity ze strażnicy. Szkoda, wielka szkoda. Żałuję tego straconego czasu, a zwłaszcza orania godzin w służbie :(.
Dużo w tym stwierdzeniu racji - "papugowanie" akapitów to było żenujące. Ale służba (w moim przypadku pionierska) chyba nie była dla JW.org ,tylko na chwalę Stwórcy.
I chociaż teraz wiem że merytorycznie to głoszenie było chybione (1914 i koniec świata) to
powiem tak

"Nie wylewajmy Biblii z kąpielą" 
2

Online Gandalf Szary

• Pionier specjalny
Merytorycznie to nic się nie zgadza w PŚ. Albo bierzesz treść PŚ na wiarę, albo nie. Więc jakie wylewanie dziecka z kompielą ?
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Lubie_Truskawki

Albo bierzesz treść PŚ na wiarę, albo nie.

Rozrzerze twoje twierdzenie: "Albo bierzesz INTERPRETACJE Twoja albo twojego duchowego lidera na wiare albo czytasz Biblie bez interpretacji i po dwoch przeczytanych stronach nic ci sie juz nie zgadza"

Interpretacja Bibli to naginanie jej tresci do zalozonych przez siebie/lidera dogmatow. Od rzyci strony.

Pytanie "Co Piotr mogl miec na mysli piszac ze ta szafka jest czarna"

Interpretacja: "Prawdopodobnie nie chodzilo mu o to, ze ta szafka jest czarna, bardziej chodzilo o to ze prawy dolny zawias poczernial, bo przeciez dwadziescia stron temu napisal ze lubi niebieskie szafki a Mojzesz, zyjacy 1500 lat przed nim napisal ze ktos kiedys podobno widzial jakas szafke, zupelnie inna niz ta, ktora widzial Piotr, ktora miala czarny prawy dolny zawias, tak wiec nie mozemy byc pewni, ze gdy napisal, ze ta szafka jest czarna to oznacza to ze jest czarna"

W momencie, w ktorym czlowiek zrozumie jak pokretne i bezsensowne jest powyzsze rozumowanie, swiat wywraca sie do gory nogami...
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 11:19 wysłana przez Lubie_Truskawki »

Online Gandalf Szary

• Pionier specjalny
Moje stwierdzenie jest ogólnikowe. Natomiast gdy tak stawiasz sprawę, możemy przyjąć interpretację ŚĴ. W końcu z tej organizacji znam PŚ. Problem z Biblią jest taki, że każdy czytelnik Biblii może otrzymać to czego poszukuje i czego potrzebuje nie wchodząc do żadnej organizacji.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 11:29 wysłana przez Gandalf Szary »

Johann Wolfgang Gothe,