Dzisiaj spostrzeżenie
ważne dla odstępców i wykluczonych, a w ogóle nieważne dla Ciała Kierowniczego. Szkoda, że nie ja na nie wpadłem...
Pozostawaj lojalny wobec Jehowy (Już zawsze ciesz się życiem).
"A co, jeśli ktoś zdecyduje, że
nie chce już dłużej być Świadkiem Jehowy? Jest to szczególnie bolesne, kiedy chodzi o bliską nam osobę.
Może ona sprawić, że będziemy się czuli zmuszeni wybrać między nią a Jehową. W takiej sytuacji najważniejsza powinna być dla nas lojalność wobec Boga (Mateusza 10:37). Dlatego stosujemy się do Jego nakazu, żeby
nie utrzymywać z taką osobą żadnych kontaktów (przeczytajcie
1 Koryntian 5:11)."
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1102021258?q="nie+chce+już+dłużej"&p=par******
Napisano: "przeczytajcie 1 Koryntian 5:11". No to czytamy.
"1 Kor 5:11 Piszę wam więc,
żebyście przestali utrzymywać kontakty z każdym, kto jest uznawany za brata, a dopuszcza się niemoralności albo jest chciwcem, bałwochwalcą, człowiekiem rzucającym obelgi, pijakiem czy zdziercą — żebyście z takim nawet nie jadali." (PNŚ 2018)
1. O ile można by próbować bronić stanowiska CK jeśli chodziłoby o wykluczonego z powodu któregoś z powyższych grzechów, to osoby, która "zdecydowała, że nie chce być już dłużej ŚJ" ten werset nie dotyczy. Ale dla większości to nic nowego.
2. Nie bez powodu zaznaczyłem właśnie ten fragment wersetu. Komunikat o wykluczeniu brzmi: "
Imię i nazwisko nie jest już Świadkiem Jehowy". I teraz pytanie za 100 punktów:
Czy wykluczonego, odstępcę lub odłączonego Świadkowie Jehowy uznają za brata?Nie wykraczajcie poza to, co napisano. A napisano,
żeby się nie zadawać (nie utrzymywać kontaktów) z każdym, kto jest
uznawany za brata, czyli ze
Świadkiem Jehowy, który postępuje tak, jak opisano w 1 Kor 5:11!