A jakiej są narodowości?
Ten ksiądz amator jest z Maroka, jeden jest z Jemenu, dwóch innych jest urodzonych w Anglii, ich rodziny chyba z Pakistanu pochodzą, jeden jest Afrykanin czarny nie wiem skąd i jeszcze jest jeden z tej grupki co nie wiem skąd pochodzi ale nie z Afryki i nie urodzony w Anglii. Aha nie wszyscy muzułmanie z firmy uczestniczą w tych spotkaniach, tylko część.
I jak to skomentował?
Zdziwił się bo chwilę wcześniej mnie wychwalał jaki jestem życzliwy przyjazny i pomocny dla kolegów z pracy. Poświęciłem z własnej inicjatywy trochę czasu żeby jednemu nowemu koleżce objaśnić procedury. Gościu dopiero zaczynał u nas pracę i był trochę zamotany więc mu chciałem pomóc.
Tak myślę że kolega muzułmanin automatycznie założył że tylko religijni ludzie są skłonni do dobroci dla innych i dlatego się pytał. W każdym razie kiedy mu powiedziałem że trzymam się z daleka od religii bo to instytucje podobne do korporacji i służą do celów zupełnie innych niż te deklarowane a za Bogiem najlepiej mogą się schować najgorsze nadużycia to trochę jakby posmutniał. Zapytał czy słyszałem o islamie i powiedział że tam tak nie jest i że może mi przynieść coś do poczytania.