Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

malarczyk i 3 Gości przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Ależ to prawdziwe i życiowe!!!  (Przeczytany 44681 razy)

Online donadams

Odp: Ależ to prawdziwe i życiowe!!!
« Odpowiedź #285 dnia: Wczoraj o 21:00 »
Do ocalenia potrzebna jest jedynie wiara w to, że Bóg posługuje się tą organizacją. Nie trzeba nawet wierzyć w Boga, bo ostatecznie to posłuszeństwo organizacji, a nie Bogu załatwia temat.

Fascynuje mnie to, jak swiadkowie Jehowy rozumieją swoją osobistą odpowiedzialność przed Bogiem. Okazuje się, że wielu z nich uważa, że "każdy sam zda za siebie sprawę Bogu z tego, jak był posłuszny organizacji". Boga może nie być, ponieważ już dawno jego funkcję przejęła organizacja.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline NNN

• Pionier specjalny
  • Polubień: 3997
  • Niewierny Nierozumny Niewolnik
« Odpowiedź #286 dnia: Dzisiaj o 03:08 »
W drugiej części Ewa opowiada, jak narastająca presja służby pionierskiej odbiła się na jej zdrowiu. Gdy próbowała chronić męża i prosiła, by ograniczył obowiązki, spotkała się z zarzutami. Po rozmowie ze starszymi mąż się spakował, a ona została bez środków do życia i z warunkami powrotu narzuconymi z góry. To opowieść o utracie reputacji, samotnym odbudowywaniu życia, rozwodzie oraz odzyskiwaniu własnych potrzeb, pasji i sprawczości.

https://sjwp.pl/index.php?action=post;msg=267026;topic=11706.0

@Estera.kierowca   
  Słuchając tego przejmującego wywiadu przypomniał mi się wątek "wychowywania sobie żony" w miniserialu na netflixie Królowa Charlotta: Opowieść ze świata Bridgertonów. Tam o swoim mężu i całym tym procesie genialnie opowiada postać Lady Agathy Danbury. Niestety jako była żona starszego zboru potwierdzam. Wieczna presja, opresja, słowo to można śmiało odmienić przez wszystkie przypadki. Z resztą opowiadałam o swojej historii tutaj na kanale, tyle że o ile dobrze pamiętam to tego wątku nie rozbierałam na części pierwsze. Tyle o ile mój były mąż był naprawdę dobrodusznym człowiekiem, lecz na nieszczęście bardzo podatnym na wpływy szczególnie swojego ojca, również starszego zboru i pioniera, który od początku naszej relacji do samego końca związku był bardzo apodyktyczny i oczekiwał podporządkowania syna, czym swoimi działaniami kopał od początku grób dla tego związku. Mój wówczas narzeczony też był starszy ode mnie o 8 lat, jak się poznaliśmy byłam w liceum w klasie maturalnej więc patrząc z dzisiejszej perspektywy to był dorosły mężczyzna, a ja przynajmniej mentalnie byłam dzieciakiem🙈 height=16🙈 height=16🙈 height=16 I jak najbardziej rozumiem Ewę, bo też przed ślubem widziałam te słynne czerwone flagi, natomiast zerwanie zaręczyn z pionierem i bratem starszym, którego ojciec też jest pionierem i bratem starszym w tamtym momencie wiązałoby się zaprwne z matrymonialną śmiercią na najbliższe lata. Dla tak młodej osoby, jaką też tak naprawdę była Ewa, trudno się z tym pogodzić. Tym bardziej gdy wizja świata i wybór ewentualnego partnera na takim etapie zaangażowania w grupę destrukcyjną absolutnie zamyka się do hermetycznej społeczności. Mózg jest tak zaprogramowany, że nie ma opcji wyobrazić sobie innego scenariusza. Całe szczęście, że również po jeszcze kilku późniejszych bolesnych przejściach udało mi się poznać wspaniałego mężczyznę i stworzyć z nim szczęśliwą rodzinę, mieć w końcu ślub i wesele marzeń, w które nikt się nie wtrącał no i przywitać w finale na świecie syna. No i całe szczęście teściów mam naprawdę fajnych😅 height=16 Pozdrawiam Cię Ewo serdecznie, trzymaj się ciepło.

@irenaisajewicz7409   
   Przepraszam ale muszę to napisać, ten były ma duże kłopoty ze  sobą. Jak bardzo zaburzone jest Jego myślenie.!!!!!! Na szczęście  Ewo jest to za Tobą.  😊 height=16 

@dominikaabedz4840   
   To się w głowie nie mieści... Przychodzą do faceta koledzy (poniekąd z pracy), mówią mu "'odejdź od żony", a on bez cienia wątpliwości się pakuje i odchodzi... bez żadnej refleksji, bez żalu. Jakby jej nigdy ani trochę nie kochał.

@halinakarolewska5370   
   Tam na pierwszym miejscu jest biblijny bożek i zbór potem długo  długo nic , na końcu żona i dzieci   tfu

@vuko-b5x     
   Służba pionierska .teren,Nadarzyn -zryte berety .Tam już nie trzeba szpitala psychiatrycznego,on tam jest. 

@jesussaves8386   
   No to nie jest szpital tam. W szpitalu się leczy, tam się zaraża. 

@jolantanielsen982   
   Każda sekta produkuje pacjentów dla szpitali psychiatrycznych. 

@edytawidawska2556   
   Jak to możliwe że pozwalamy sobie robić taką krzywdę 

@jolantanielsen982   
   Z opowiesci Ewa mozna wyciagnac wiele wnioskow, ktorym świadkowie j. zaprzeczaja.
 Praca na minimum ktora wnosi niewiele do systemu podatkowego, z ktorego swiadkowie chcieliby czerpac wiadrami..Bo im sie należy.
 Kliki i towarzystwa wzajemnej adoracji. Patrzenie na innych z gory ,w zaleznosci 'od zależnosci'😂 height=16.
 'Doradzanie' do brania rozwodow .A juz na pewno z 'odstepcami'.
 Odmowa utrzymywania domownikow ktorzy chca miec wlasne poglady. Czyli rozbijanie rodzin.
 Kontrola wszystkich aspektow zycia. Ciagłe wbijanie w poczucie winy. Wykorzystywanie potencjału ludzkiego do granic mozliwosci.
 Shunnig za samodzielne myslenie i dążenie do wlasnych celow.
 Ostracyzm grupy. Kult starszych i ciała kierowniczego.
 Tego jest duzo wiecej..
 Tylko jak mozna ocenic taka spolecznosc?Jako szczęśliwą organizacje czy niebezpieczną sekte?
Odchodzilam z tego zascianka religijnego na poczatku lat 2000. Pamietam  marne realia na rynku pracy ,marne zarobki i ciezki okres odbudowywania psychiki i zycia.
 Rozumiem z czym Ewa musiala sie zmierzyc.

Zycie rowniez oddalo mi to co sekta zabrala. Ale to tez pokazalo mi jak niebezpieczna jest ta organizacja.

@simonkarpinki1234   
   Ja jestem w zborze z betelczykami , opis Ewy to jest to co ja widzę. Dziewczyna uratowała sobie życie, jedyne co można powiedzieć Good luck :) 

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 03:31 wysłana przez NNN »
Nie walczę z organizacją, ja się przed nią bronię, jestem jej ofiarą!
Droga jest mi moja wolność.

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #287 dnia: Dzisiaj o 12:44 »
„Czekaj na Jehowę w milczeniu!” Claire, skrzywdzona przez starszych zboru, daje świadectwo ...

Claire spędziła ponad 30 lat wśród Świadków Jehowy. Opowiada o chronicznych krzywdach, jakich doznała ze strony starszych zboru. Zawsze te same schematy, zawsze te same manipulacje, pod pretekstem biblijnych wersetów wyrwanych z kontekstu.

Centralne Kolegium Świadków Jehowy zostało ekskomunikowane 14 lipca 2025 roku z powodu licznych grzechów, które doprowadziły do śmierci ponad 50 000 wiernych: → https://nebenwirkungen-jw.org/wyklucz...

Trzech starszych, którzy podjęli odpowiedzialność i wykluczyli Centralne Kolegium, obchodziło pierwszą rocznicę tego bezprecedensowego wydarzenia w dziejach religii 14 lipca 2026 roku: →    • Rocznica usunięcia z Ciała Kierowniczego ... 

https://www.youtube.com/watch?v=W5bK-KDc3ws

@RobertDakotaSł   
   Pozdrawiamy serdecznie z Polski. ❤ height=16 

@barbarahana00   
   Pozdrawiam serdecznie wszystkich wybudzonych z Polski . 

@IrenaDorociak   
   Pozdrawiam ❤ height=16 

@ba20-v7j   
   Jak to jest prawda to  zgłoś to  na policje - prokuratury, sądu, a nie szkalujesz innych !!!!!!!!!!!!!!!!!  i dobrze wiesz że to nieprawda !!!!!!!!!!!!!

NNN-     Następny Nadarzyniak się odpalił!
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 12:51 wysłana przez NNN »

Offline NNN

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #288 dnia: Dzisiaj o 15:19 »
Czy chrzest przyjmowany w organizacji świadków Jehowy ma cokolwiek wspólnego z chrztem opisanym w Piśmie Świętym?
W tym wyjątkowo osobistym i merytorycznym filmie wracamy do bolesnych wspomnień. Pokazujemy archiwalne nagranie z chrztu naszego syna Dominika, który jako niespełna 15-letnie dziecko złożył publiczną przysięgę w Sali Zgromadzeń w Warszawie na Ursusie.Demaskujemy psychologiczne mechanizmy manipulacji tłumu oraz analizujemy dwa pytania zadawane podczas chrztu w organizacji.
Dzielimy się także wspomnieniem z naszego ostatniego kongresu w Warszawie w lecie 2023 roku, gdzie ogłoszono chrzest... 8-letniego dziecka, oraz demaskujemy paradoks logiczny ciała kierowniczego, które oficjalnie przyznaje się do omylności, jednocześnie żądając bezwzględnego posłuszeństwa.
Na koniec szczerze opowiadamy o dramacie ostracyzmu, który dotknął naszą rodzinę na 8 długich miesięcy, zanim Bóg całkowicie nas nie wybudził.
Porzucić można organizację, ale nie Boga.

https://www.youtube.com/watch?v=P6u8eeQpumQ

@witek8028   
   Byliśmy na tym, zgromadzeniu. Pamiętam Was . :) Też zdziwieni tym co się dzieje, bo już przebudzeni, jeszcze PIMO. Podobne spostrzeżenia mieliśmy co do tych regułek. Popełniliśmy  podobne błędy, nie tak wcześnie wprawdzie,lecz niestety też nasi synowie, zrobili to.  Wszyscy już na szczęście Jesteśmy wolni od Korpo. Wszystkiego dobrego. 

@ViolettaVieweg   
   Zgadzam się całkowicie z tobą. Ja zostałam ochrzczona w organizacji w 1986 roku miałam 16 lat, tak naprawdę nie znałam Boga i dla mnie było to przyjecie mnie o organizacji.W 2020 oddalam swoje życie Panu Jezusowi którego przyjęłam do serca jako mojego Boga i zbawiciela i oddalam Panu moje życie.Teraz modle się za moja cala rodzinę żeby Bóg otworzył im oczy i żeby ujrzeli Pana Jezusa Chrystusa i żeby upuścili ta korporacje. Chrzest w tej organizacji jest niebiblijny. Pozdrawiam serdecznie❤ height=16 

@Eu-59-u6n   
   Powiem tak, żadnej religii byłem w tej sekcie przez 38 lat i teraz przy schyłku życia mając 67 lat, nie będę szukać prawdy wielbienia Boga, wierzę w ofiarę naszego pana i Zbawiciela Jezusa Chrystusa i tyle mi wystarczy, religia to opium dla narodów dla tego religia i polityka skłóca narody. 

@jolantanielsen982   
   Sami świadkowie nie dostrzegają manipulacji w pytaniach do chrztu. Bo stwierdzenie..' Czy rozumiesz, że przez oddanie się Bogu i chrzest...utożsamiasz się ze Świadkami J.'....    Nie czyni ich wcale  Świadkami J. Bo Statut tej korporacji jasno określa, kto ma prawo do używania tej nazwy. I nie dotyczy to starszych ani głosicieli. Utożsamianie się z kimś lub czymś, nie sprawia że tym się stajesz. Świadkowie tego nie rozumieją, a często w ogóle nie chcą wiedzieć jaki jest ich status w tej organizacji -korporacji. Często odpisują, że to nie ma znaczenia bo najważniejsze jest żeby głosić. I tutaj sami określają swoja role..To pracownicy w wolontariacie, których rolą jest tylko naganiać nowych, a potem oni będą robić to samo.. Na takiej podstawie ta korporacja istnieje. Iście diabelski majstersztyk. Tylko nie ma to nic wspólnego z chrześcijaństwem. 

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 15:38 wysłana przez NNN »