Czy wiesz, kim są Świadkowie Jehowy i dlaczego tak wiele osób określa ich mianem sekty? W tym filmie przyglądamy się historię, wierzeniom i zasadom działania tej społeczności, a także codziennemu życiu jej członków.- Na marginesie warto doprecyzować jedną rzecz: w filmie pojawia się sformułowanie o „miliardach” Świadków Jehowy. To przejęzyczenie; rzeczywista liczba wyznawców na świecie to około 8,8 miliona.
https://www.youtube.com/watch?v=YpolV3lhgIU @miska19899
Dobrze ich rozpracowałeś. Byłam wychowana w "prawdzie" (tak w organizacji nazywa się przynależność do nich). W wieku 37 lat postanowiłam odejść, co było bardzo trudne bo straciłam kontakt z całą rodziną i przyjaciółmi. Wszystko co powiedziałeś o tej organizacji jest w 100% prawdą. JW stworzyli "nowomowę", która jest wykorzystywana w organizacji. Zmienili znaczenie słów oraz w kółko powtarza się zwroty: kochamy prawdę (w prawda to oczywiście organizacja), jesteśmy w prawdzie, prawdziwe/czyste wielbienie Boga (czyli ich nauki), "niewolnik wierny i roztropny" to ciało kierownicze, ciało kierownicze zostało ustanowione przez samego Boga itd. Ta sekta jest naprawdę straszna. Bluźnią świętemu imieniu Boga nazywając siebie od Jego imienia. Nauczają całkowcie fałszywych nauk a nazywają je "prawdą pochodzącą od Jehowy". To jest po prostu straszne. Dla kogoś kto urodził się i wychował w tej organizacji "otworzenie oczu" graniczy z cudem.
@ElzbietaPramel
Ta,jak ją niesłusznie nazywacie,sekta,nie potrzebuje w swoich zborach ludzi,których pociąga blichtr tego świata. To ŚJ mają szczęście,że tacy od nich odchodzą,a nie odwrotnie.
@Rachela73-l9c
@ElzbietaPramel jak was nie interesuje blicht tego świata to skąd u was te nieruchomości skąd te,, fury,,z salonów skąd te wypasione sale zgromadzeń, ten rozmach w Worwik. Zapytam cię tak,,, jeśli na twoje zebranko przyszedł by Jezus Chrystus z odstępcą od waszej religii to czy podała byś mu rękę? No odpowiedź

@miska19899
@ElzbietaPramel Nie blichtr świata tylko Pan Jezus. Ciało kierownicze wmówiło nam, że nie jesteśmy Jego braćmi i siostrami tylko jakimś drugim sortem, niegodnym jedności z Nim. Pan Jezus jasno i wyraźnie powiedział, że Jego braćmi i siostrami jest KAŻDY kto wykonuje wolę Jego Ojca (Mateusza
12:50) a wolą Ojca jest, aby Każdy uwierzył w Jego Syna (Jana
6:40). Ciało kierownicze nie naucza wiary w Pana Jezusa tylko w samych siebie. Nazywają siebie "kanałem łączności", a to nic innego jak "pośrednik". Ustanowili siebie "pośrednikiem między nami a Bogiem i oczekują "boskiej lojalności i posłuszeństwa". Bardzo Cię proszę sprawdź jak ciało kierownicze zafałszowało Kolosan
1:25-29. Porównaj jak ten fragment brzmi w "czarnej" Biblii a jak w "srebrzance". W taki właśnie sposób CK zafałszowało całą Biblię. Przekład Nowego Świata jest tak zafałszowany, że nie można tego nawet nazwać Biblią.