Dobry, spokojny i rzeczowy wywód.
https://www.youtube.com/watch?v=qfJMuslsz1k @danutakubik4980
Fakty są takie, że jak rozwiodłam się z mężem, gdzie był to toksyczny związek, to starsi zboru nie dali mi prawa korzystać z mojego sumienia i moich osobistych praw do podejmowania decyzji. 10 dni po rozwodzie zostałam wykluczona, gdyż zdaniem starszych zboru stałam się zagrożeniem dla innych sióstr i nakazano mnie unikać w zborach w Głogowie.. Mimo, że przez całe 8 lat nie przestałam chodzić na zebrania, nikt się do mnie nie odzywał. A teraz twierdzą, że organizacja nie zabrania nikomu podejmowania osobistych decyzji i że nie stosują ostracyzmu. Dla mnie to jest hipokryzja, gdyż ja przepłaciłam depresją łamanie nie tylko zasad biblijnych, ale i organizacyjnych. Wiele osób poznałam, które wykluczenie przepłaciło próbami samobójczymi.
@lukaexinjeden4336
Osobiście uważam, że proces w Norwegii będzie miał finał w Strassburgu niezależnie od tego kto wygra obecną sprawę. Kluczowe pytanie jakie zadano brzmi czy podatnik powinien płacić na związek wyznaniowy, który uniemożliwia odejście ze związku bez jakichś konsekwencji np ostracyzm czy unikanie czy rozbicie rodziny. Kwota o jaką toczy się spór jest nieaktualna bo nie chodzi o jakieś 1,5 miliona $ tylko jakieś 5-5,5 miliona $ ponieważ ta sprawa trwa od około 4 lat i za każdy rok jw nie otrzymali dotacji. Teraz prawnik jw powiedział, że izolacja społeczna to wymysł "podłych odstępców" i ,że każdy aktywny braciszek czy siostrzyczka może sam zdecydować zgodnie z własnym sumieniem czy stosować ostracyzm i unikanie . Wiemy, że to kłamstwo. Nawet prawnicy z Norwegii wykazali to pokazując aktualne wierzenia jw zawarte w ich publikacjach w tym słynny filmik o Sonii Ericson propagujący ostracyzm i unikanie, który już został zdjęty ze strony jworg. Pozdrawiam.
@dorotkadobramordka1482
Ja byłam wykluczona i nie wolno mi było się z nikim kontaktować, ani pozdrawiać. Na ulicy zachowywaliśmy się jak nieznajomi. A teraz kwestia sumienia, czy kwestia pieniędzy? Na moim komitecie sądowniczym starsi kłamali i oczerniali mnie a komitet nie reagował . Nie było żadnego protokołu i nie wolno było nagrywać , A jeżeli starsi są pedofilami ( jesteśmy niedoskonali, wszystko możliwe) to jakie szanse na obronę ma skrzywdzone dziecko w takim klimacie? Do dziś zastraszają innych , by się ze mną nie kontaktować, mimo że nie jestem wykluczona . O co tu chodzi?

Wygląda że o pieniądze
@WojciechKidziun
Jeżeli ta organizacja Świadków Jehowy jest z inspiracji Boga Jahwe/Jehowy, to niezależnie jakie orzeczenie padnie, to ta organizacja i tak spadnie jak kot na cztery łapy i się ostoi, czy tego chcecie, czy nie, będzie dalej nawet bez tych dziadowskich subwencji. JWorg nie kończy się na Norwegii, na Polsce czy na Rosji. Pożyjemy, zobaczymy.
@WojciechKidziun
@basiabreier6292 Jak organizacja Świadków Jehowy przetrwała Adolka Hitlera, przetrwała Józefa Wissarionowicza Stalina, to przetrwa ciebie i wszystkich do ciebie podobnych.
@WojciechKidziun
Władze norweskie nie ingerują w wewnętrzne sprawy jakiegokolwiek wyznania, bo nikt nikogo nie zmusza(ł) do wstąpienia do jakiejś religii w tym do Świadków Jehowy. A stosowanie 'ostracyzmu' zależy od przyczyny wyrzucenia i czy przyczyna jest kontynuowana dalej po wyrzuceniu. Nie liczcie na to, że sąd ulegnie wam tak, jak wy tego chcecie. Co innego gdyby ta organicacja ŚJ zagrażała postronnemu społeczeństwu, czyli ludziom niezwiązanych z tą organizacją JW.
@thiborraven1729
skoro uważasz że ostracyzm pochodzi od jehowy to dlaczego jehowcy w pośpiechu usuwają filmiki instruktażowe jak się zachowywać wobec wykluczonych ?
@WojciechKidziun
@thiborraven1729 Ostracyzm musi być stosowany wobec wyrzuconych kontynuujących przyczynę wyrzucenia po wyrzuceniu. To uzasadnia Pismo Święte. Bez względu na filmiki czy one są, czy ich nie ma.
@Byku2255zx
Jesteście destrukcyjną sektokorporacjią mającą krew na rękach wielu istnień tajne książki dla starszych o których nie wie szeregowy głosiciel tam wytyczne jak postępować ,struktury mafijne korporacyjne zadam pytanie a co z tymi niepokornymi dotyczy to końca pokole

nia noszenia brody jeśli ktoś kiedyś nosił to go napominaliscie lub wykluczaliscie itd jak mi wiadomo i szeroko stosowany ostracyzm czytaj cały kontekst o czym pisze Biblia z kim nie jadać itd wyrywacie wersety posypiecie się niedługo taka fala odejść jak obserwuję na całym świecie choć wierni żołnierze będą dalej skubani Jesteście gangiem i działacie jak gang Albo jesteś z nami albo gin gdybyście mogli zabijać tych którzy odchodzą sami, to byście tak robili jesteś antychrstami kasa kasa